Η ασθένεια του Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας που καταστρέφει σταδιακά την ικανότητά μας να θυμόμαστε, να σκεφτόμαστε και ακόμη και να εκτελούμε απλά καθημερινά πράγματα. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο για τη Γήρανση, είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και, στη πιο σοβαρή μορφή της, έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για το Αλτσχάιμερ, τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε – όπως η κληρονομικότητα και η ηλικία – αλλά υπάρχουν και άλλοι που μπορούμε να ελέγξουμε. Παρακάτω υπάρχουν δέκα επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ:
Δραστηριοποιηθείτε
Η Ένωση του Αλτσχάιμερ προτείνει την τακτική σωματική άσκηση ως αντιμετώπιση για τη μείωση του κινδύνου της νόσου του Alzheimer και της αγγειακής άνοιας. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν ενεργά μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη, τη μάθηση, τη συγκέντρωση και τον προγραμματισμό. Αυτό υποδηλώνει ότι έχουν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα και περισσότερες συνδέσεις μεταξύ τους και έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.
Διαχειριστείτε την ψυχική σας υγεία
Αν νομίζετε ότι μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια. Αλλά γνωρίζατε ότι η κατάθλιψη συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας; Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο.
Κοινωνικοποιηθείτε
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις μειώνουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αν και οι εμπειρογνώμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, θεωρούν ότι μπορεί να οφείλεται στην κοινωνική διέγερση που ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλό μας.
Φροντίστε την καρδιά σας
Γνωρίζατε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και της υγείας του εγκεφάλου; Η φροντίδα της καρδιάς σας είναι το πρώτο βήμα στη φροντίδα του εγκεφάλου σας, επειδή οι ίδιες συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο άνοιας. Αυτό σημαίνει να έχετε επίγνωση για την αρτηριακή σας πίεση, τη χοληστερόλη σας και το βάρος σας.
Υγιεινή διατροφή
Το φαγητό που είναι καλό για την καρδιά σας είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλό σας. Έχει να κάνει με τη διατήρηση της καλής κατάστασης των αρτηριών σας και καλή κυκλοφορία αίματος μέσα από τα κύτταρα του εγκεφάλου σας. Το WebMD προτείνει να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, υγιή λιπαρά, πολλά ψάρια και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Αποφύγετε τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες
Υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ του διαβήτη και του Αλτσχάιμερ, και γι ‘αυτό πρέπει να προσέχουμε πόση ζάχαρη καταναλώνουμε με τη μορφή εξευγενισμένων υδατανθράκων. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες είναι σάκχαρα και άμυλα που δεν έχουν τη μορφή φυσικής ολικής τροφής. Έτσι, ενώ τα φρούτα και οι γλυκοπατάτες αποτελούν παραδείγματα καλών σακχάρων και αμύλων, οι συσκευασμένοι χυμοί και τα ζυμαρικά είναι παραδείγματα κακών. Εστιάστε στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και φρέσκου κρέατος και θαλασσινών.
Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει
Αυτό σημαίνει απλά βάζετε το μυαλό σας να δουλεύει. Λύστε παζλ, ζωγραφίστε ή παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια. Η πρόκληση του εγκεφάλου έχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη για τον εγκέφαλό σας.
Προστατέψτε το κεφάλι σας
Οι τραυματισμοί στο κεφάλι σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. H μείωση αυτού του κινδύνου μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να χρησιμοποιήσετε κράνος κατά την άσκηση επικίνδυνων σωματικών δραστηριοτήτων και η αποφυγή κινδύνων πτώσης στο σπίτι σας.
Σταματήστε το κάπνισμα
Το κάπνισμα κάνει κακό σε όλους μας. Η Ένωση του Αλτσχάιμερ αναφέρει ότι ακόμα κι αν είστε καπνιστής, η διακοπή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ στο σημείο που ξεκινήσετε το κάπνισμα.
Η νόσος του Alzheimer είναι μια ασθένεια που πιστεύουμε ότι συμβαίνει μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι οι εγκέφαλοί μας μπορούν να αρχίσουν να παρακμάζουν, πριν βιώσουμε αισθητά συμπτώματα.
Credit: RemedyDaily