Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να γίνει πολύ οδυνηρός και να κάνει ακόμη και την εκτέλεση των πιο απλών καθηκόντων να φαίνεται βουνό. Ο πόνος στον αυχένα καταλήγει σε ένα αιχμηρό ή θαμπό πόνο στις περιοχές του αυχένα και των ώμων. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μούδιασμα, πονοκέφαλο, δυσκαμψία και δυσκολία, ενώ τρώτε.
Αιτίες της Αυχεναλγίας
Ο πόνος στον αυχένα οφείλεται σε κακές στάσεις ύπνου, ένταση ή / και άγχος, στις πολλές ώρες που μπορεί να περνάτε σε ένα υπερβολικά μαλακό στρώμα, ή στις κακές στάσεις του σώματος σας. Ένας τραυματισμός στο λαιμό και μια μυϊκή ένταση είναι οι βασικές αιτίες του πόνου του αυχένα σε πολλά άτομα στις ημέρες μας. Είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος να αρχίσετε θεραπείες κατά του πόνου και να αποτρέψετε ώστε αυτός να γίνει χειρότερος!
Δεν χρειάζεται λοιπόν να πάτε σε ένα φυσικοθεραπευτή ώστε να θεραπεύσετε τον πόνο του αυχένα σας. Μπορείτε να βρείτε ανακούφιση με μερικά εύκολα διορθωτικά μέτρα στο σπίτι σας.
Σπιτικά διορθωτικά μέτρα για την Αυχεναλγία
Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες θεραπείες κατά του πόνο στον αυχένα που μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε στο σπίτι σας ώστε να ανακουφιστείτε!
- Ασκήσεις
- Γιόγκα
- Αιθέρια Έλαια
- Βελονισμός
- Μηλόξυδο
- Μασάζ
- Πάγος
- Βιταμίνες
- Άλατα Epsom
- Αυχενικά Kολάρα
Απλές λύσεις για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στον αυχένα
1. Ασκήσεις για την Αυχεναλγία
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου στον αυχένα. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και οι διατάσεις θα κάνουν τον αυχένα σας να είναι ευέλικτος και ισχυρός και θα μειώσουν την ακαμψία. Oι ανεπαρκείς μυς του στομάχου μπορούν να προκαλέσουν το λύγισμα του πάνω μέρος της πλάτης σας προς τα πίσω και οδηγήσούν στη κάμψη του αυχένα σας προς τα εμπρός. Ασκήσεις, με τα λυγισμένα γόνατα και με ροκανίσματα, θα συμβάλουν στην ενίσχυση των κοιλιακών σας μυών.
Μπορείτε να πάρετε άμεση ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα εκτελώντας ένα απλό σύνολο ασκήσεων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Σηκώστε το κεφάλι σας προς τα εμπρός και προς τα πίσω για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια σταδιακά αρχίστε να γνέφετε από τη μία πλευρά στην άλλη.
- Μόλις αισθανθείτε τους μύες σας λιγότερο τεταμένους, γυρίστε αργά το κεφάλι σας προς τα αριστερά, και στη συνέχεια προς τα δεξιά σας. Αυτό θα μπορούσε να σας πονέσει λίγο, οπότε εκτελέστε αυτή την άσκηση με αργό ρυθμό.
- Επαναλάβετε αυτή την άσκηση για τουλάχιστον 20 επαναλήψεις.
- Κάντε αυτή την άσκηση κάθε λίγες ώρες και θα βρείτε την ανακούφιση που χρειάζεστε για τον αυχένα σας.
2. Γιόγκα για την Αυχεναλγία
Το στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκή ένταση. Δώστε προσοχή σε τι σας στρεσάρει ώστε να μπορέσετε να απαλλαγείτε από τον πόνο στον αυχένα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως είναι ο διαλογισμός και η γιόγκα. Οι ασάνες που αναφέρονται παρακάτω λειτουργούν αποτελεσματικά κατά του πόνου στον αυχένα.
Bharadvajasana – Αυτή στάση συστροφής θα ανακουφίσει την ένταση στο λαιμό και τον ώμο μυών και θα ανακούφισει το πόνο.
Marjariasana – Η στάση της γάτας θα τεντώσει την σπονδυλική σας στήλη και τους ραχιαίους μυς και θα ανακουφίσει τον πόνο στον αυχένα.
Uttana Shishosana – Αυτή η στάση του σκύλου θα επεκτείνει τη σπονδυλική στήλη σας, όπως το Marjariasana και επίσης θα αυξήσει τη ροή του αίματος στον αυχένα και το κεφάλι σας.
Balasana – Η στάση του παιδιού είναι μια απλή ασάνα, η οποία τεντώνει απαλά το λαιμό και την πλάτη. Χρησιμοποιήστε αυτή την ασάνα ως ξεκούραση ανάμεσα στις άλλες στάσεις.
Savasana – Αυτή η στάση χαλάρωσης θα σας ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα και θα ανακουφίσει το άγχος σας.
3. Αιθέρια Έλαια για την Αυχεναλγία
Θα χρειαστείτε:
- Λίγες σταγόνες έλαιο μέντας
- Λίγες σταγόνες έλαιο λεβάντας
- Λίγες σταγόνες έλαιο βασιλικού
- Λίγες σταγόνες έλαιο κυπαρισσιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
Τι πρέπει να κάνετε:
- Κάντε ένα μείγμα των αιθέριων ελαίων.
- Ανακατέψτε μερικές σταγόνες αυτού του μείγματος με ζεστό ελαιόλαδο.
- Κάντε μασάζ με αυτό το λάδι στο λαιμό σας για λίγα λεπτά.
- Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτά τα έλαια μεμονωμένα ή να κάνετε οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών των ελαίων. Μην ξεχάσετε να τα αραιώσετε με ελαιόλαδο.
Πόσο συχνά θα πρέπει να το κάνετε αυτό;
Εφαρμόστε αυτό το μείγμα δύο φορές την ημέρα.
Γιατί αυτό λειτουργεί;
Το έλαιο μέντας έχει καταπραϋντική επίδραση επί των μυών και χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των πονοκεφάλων και του πόνου του σώματος. Έχει επίσης αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες (1). Το έλαιο λεβάντας χαλαρώνει το μυαλό και τους μυς, απαλλάσσοντας έτσι την ψυχική ή / και τη σωματική καταπόνηση (2). Το έλαιο βασιλικού είναι φυσικό αντισπασμωδικό και αναλγητικό και μειώνει αποτελεσματικά τον πόνο στον αυχένα (3). Το έλαιο κυπαρισσιού αντιμετωπίζει τις μυϊκές κράμπες και το πόνο στους μυς. Ενισχύει επίσης το αίμα και τη κυκλοφορία (4).
4. Ο βελονισμός Για Αυχεναλγία
Ο βελονισμός είναι μια μέθοδος με την οποία εισάγονται μικροσκοπικές βελόνες σε συγκεκριμένα και στρατηγικά σημεία του δέρματος – έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την αντιμετώπιση κάθε είδους πόνου. Αυτά τα σημεία, όταν ενεργοποιούνται από τον βελονισμό, ρυθμίζουν τη λειτουργία του σώματος και, επίσης, την κυκλοφορία του αίματος ,προκειμένου να ανακουφιστείτε από τον πόνο (5). Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο θεραπευτή για τη θεραπεία του πόνου στον αυχένα σας μέσω του βελονισμού.
5. Μηλόξιδο για την Αυχεναλγία
Θα χρειαστείτε:
- μηλόξυδο
- 1 χαρτοπετσέτα ή ένα χαρτομάντηλο
Τι πρέπει να κάνετε;
1. Μουλιάστε τη χαρτοπετσέτα στο μηλόξυδο και τοποθετήστε τη στο λαιμό σας.
2. Αφήστε τη εκεί για μια ώρα.
Πόσο συχνά θα πρέπει να το κάνετε αυτό;
Επαναλάβετε αυτό δύο φορές την ημέρα, μέχρι να ανακουφιστείτε!
Γιατί αυτό λειτουργεί;
Το μηλόξυδο είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για τον πόνο στον αυχένα και την δυσκαμψία. Τα αντιοξειδωτικά και οι αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες που υπάρχουν σε αυτό θα ανακουφίσουν το άγχος στους μυς του αυχένα σας και ως εκ τούτου θα μειώσουν τον πόνο.
Το έλαιο μέντας έχει καταπραϋντική επίδραση επί των μυών και χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των πονοκεφάλων και του πόνου του σώματος.
6. Μασάζ για την Αυχεναλγία
Θα χρειαστείτε:
Ελιές, μουστάρδα, ή λάδι καρύδας
Τι πρέπει να κάνετε;
1. Κάντε ζεστό ντους και στεγνώστε το δέρμα σας.
2. Ελαφρά ζεστάνετε μια κουταλιά της σούπας λάδι ανακατέψτε το με τα άλλα υλικά και κάντε μασάζ στο λαιμό σας με αυτό.
3. Χρησιμοποιήστε απαλές κυκλικές κινήσεις για μερικά λεπτά.
Πόσο συχνά θα πρέπει να το κάνετε αυτό;
Επαναλάβετε αυτό κάθε πρωί. Μπορείτε επίσης να κάνετε μασάζ στο λαιμό σας ακόμη μια φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Γιατί αυτό λειτουργεί;
Ένα μασάζ μπορεί να θεραπεύσει οποιοδήποτε πόνο στο σώμα. Το απαλό μασάζ ή το τρίψιμο της πληγείσας περιοχής τονώνει την ροή του αίματος (7). Ένα μασάζ θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
Προσοχή!!!!
Μην τρίβετε την τραυματισμένη περιοχή και αν αυτό σας προκαλεί υπερβολικό πόνο.
7. Πάγος για την Αυχεναλγία
Θα χρειαστείτε:
- Παγάκια
- Μια μικρή, παχιά πετσέτα
Ή - Παγοκύστη
Τι πρέπει να κάνετε;
1. Τοποθετήστε τα παγάκια μέσα στη πετσέτα και τοποθετήστε τη στην περιοχή που πονά.
2. Εναλλακτικά, μπορείτε να γεμίσετε τη παγοκύστη και να την τοποθετήσετε στην πληγείσα περιοχή.
3. Τοποθετήστε τη εκεί για μερικά λεπτά.
Πόσο συχνά θα πρέπει να το κάνετε αυτό;
Επαναλάβετε την εφαρμογή πάγου τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα.
Γιατί αυτό λειτουργεί;
Ο πάγος βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στην περιοχή του λαιμού. Η ψυχρότητα θα ανακουφίσει το μυϊκό πόνο στον αυχένα
8. Βιταμίνες για την Αυχεναλγία
Οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του σώματος. Όταν οι ποσότητες τους αρχίσουν να μειώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, εμφανίζονται μια σειρά από ζητήματα. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι ο πόνος, ο οξύς και ο χρόνιος. Αν συχνά υποφέρετε από πόνους στον αυχένα, τα συμπληρώματα βασικών βιταμινών στη διατροφή σας θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών και την υγεία. Όταν βρίσκεται σε έλλειψη, το σώμα τείνει να αναπτύζει χρόνιο πόνο σε διαφορετικές περιοχές, ειδικά γύρω από τις αρθρώσεις (9).
Το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι ένα φυσικό αναλγητικό. Μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή τόσο της νευροπαθητικής όσο και της μυοσκελετικής προέλευσης (10).
Η βιταμίνη C είναι ένας αντιεπώδυνος παράγοντας, πράγμα που σημαίνει ότι μετριάζει τον πόνο. Περιέχει αντιοξειδωτικά που αυξάνουν το όριο αυτό, μετριάζοντας τον πόνο.
9. Άλατα Epsom για την Αυχεναλγία
Θα χρειαστείτε:
- 1-2 φλιτζάνια άλατα Epsom
- Ζεστό νερό
- Μια μπανιέρα
Τι πρέπει να κάνετε;
1. Γεμίστε τα τρία τέταρτα της μπανιέρας με ζεστό νερό και προσθέστε τα άλατα Epsom σε αυτή.
2. Αναμείξτε τα άλατα στο νερό και μουλιάστε σε αυτά για 10 έως 15 λεπτά.
Πόσο συχνά θα πρέπει να το κάνετε αυτό;
Μουλιάστε στα άλατα Epsom δύο φορές την ημέρα.
Γιατί αυτό λειτουργεί;
Τα άλατα Epsom περιέχουν θειικό μαγνήσιο , το οποίο βοηθά στη ρύθμιση αρκετών ενζύμων στο σώμα. Επίσης, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει το στρες και την ένταση των μυών.
10. Περιλαίμιο για την Αυχεναλγία
Θα χρειαστείτε:
Ένα κολάρο
Τι πρέπει να κάνετε;
1. Τυλίξτε το κολάρο γύρω από το λαιμό σας και αφήστε το εκεί μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.
2. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφαιρέστε το κολάρο και τεντώστε το λαιμό και τους μυς του ώμου σας.
Πόσο συχνά θα πρέπει να το κάνετε αυτό;
Χρησιμοποιήστε το κολάρο, όπως και όταν απαιτείται να ανακουφίσετε τον πόνο στον αυχένα.
Γιατί αυτό λειτουργεί;
Ο κύριος σκοπός του κολάρου είναι να στηρίξει το λαιμό όταν αυτό θα θεραπεύεται από τον πόνο. Σε περίπτωση τραυματισμού, το κολάρο θα κρατήσει επίσης τα οστά στο λαιμό σας στη ευθεία, ενώ ταυτόχρονα θα τα θευραπεύει.
Εάν είστε επιρρεπείς σε πόνους στον αυχένα, είναι σημαντικό να λαμβάνετε επαρκή αριθμό διαλειμμάτων τη διάρκεια της ημέρας. Αφήστε το γραφείο σας και μετακινηθείτε τουλάχιστον μια φορά σε μια ώρα. Επίσης, δώστε προσοχή στην στάση του σώματος σας. Παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καθώς και την ανακούφιση του πόνου στον αυχένα. Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό και συμπεριλάβετε περισσότερα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας. Το υπερβολικό βάρος καταπονεί όλους τους μυς του σώματος, ακόμη και τον μυ του αυχένα.
Προσέξτε τις συνήθειες σας, οι οποίες μπορούν να τεντώνουν τους μυς του λαιμού σας. Σκύβετε στη μπανιέρα για να λούσετε τα μαλλιά σας; Ή μήπως μιλάτε για ώρες στο τηλέφωνο στηρίζοντας τη συσκευή ανάμεσα στον ώμο και το λαιμό σας; Προσπαθήστε να τα σταματήσετε όλα αυτά! Αυτές οι συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο πόνο στον αυχένα. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι εξουθενωτικός. Μπορεί να επηρεάσει όλη τη ζωή σας. Αλλά με αυτά τα διορθωτικά μέτρα μπορείτε να ανακουφιστείτε από αυτόν. Ωστόσο, αν ο πόνος επιμένει, ζητήστε ιατρική βοήθεια.
Πηγή: daddy-cool.gr