Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι σημαντικός όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για να έχετε καλή διάθεση την επόμενη μέρα. Είτε αν κοιμάστε σαν πουλάκια είτε στριφογυρνάτε έχοντας αϋπνίες, εξαρτάται από το τι έχετε φάει για βραδινό.
Κάναμε μια μικρή έρευνα τι επιτρέπεται και τι πρέπει να αποφεύγετε στο βραδινό σας γεύμα, αν θέλετε να κοιμάστε καλά.
Δεν επιτρέπεται
1. Τζιζμπέργκερ με μπέικον
Το πρόχειρο φαγητό είναι εχθρός όχι μόνο της υγείας μας, αλλά και του ύπνου μας. Το μπέικον περιέχει αρκετό λίπος που ενεργοποιεί την παραγωγή στομαχικών οξέων και προκαλεί καούρα.
2. Κρασί
Το αλκοόλ είναι διουρητικός παράγοντας, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να σηκωθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν πιείτε πριν τον ύπνο. Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί και δυνατό ροχαλητό.
3. Μαύρη σοκολάτα
Η σοκολάτα και ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη. Αυτά διεγείρουν το νευρικό σύστημα, αυξάνουν τον καρδιακό παλμό και αυξάνουν την πιθανότητα για αϋπνίες.
4. Κοτόπουλο
Η μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στο κοτόπουλο επιβραδύνει τη πέψη κατά 50%. Έτσι αντί να ξεκουραστείτε ενώ κοιμάστε, το σώμα σας θα εργάζεται για να χωνέψει.
5. Καυτερά μπαχαρικά
Τα καυτερά μπαχαρικά δεν πρέπει ποτέ να προστίθενται σε φαγητό πριν τον ύπνο. Προκαλούν καούρα και ο ύπνος σας δε θα είναι ήρεμος.
Επιτρέπεται
1. Μπανάνες
Χάρη στο μαγνήσιο και το ασβέστιο που περιέχουν, βοηθάνε στην αναγέννηση των μυϊκών κυττάρων και εγγυάται ένας καλός βραδινός ύπνος.
2. Γαλοπούλα
Ένα κομμάτι γαλοπούλας που καταναλώνεται 1,5-2 ώρες πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα. Αυτό οφείλεται στη τρυπτοφάνη, που βελτιώνει τη διάθεση και ρυθμίζει την ποιότητα και ρυθμό του ύπνου.
3. Γάλα
Και το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου. Δεν είναι τυχαίο που οι μαμάδες το δίνουν στα παιδιά.
4. Ρύζι γιασεμί
Το ρύζι γιασεμί σταδιακά απελευθερώνει γλυκόζη στη κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας στο μισό την ποσότητα του ύπνου που χρειάζεστε.
5. Κεράσια
Η μελατονίνη που περιέχεται στα κεράσια βοηθάει στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού και έχει ωφέλειες στην ποιότητα του ύπνου.
Credit: brightside.me