Αν δεν προσέχετε και πάρα πολύ το τι τρώτε, η διατροφή σας είναι μάλλον γεμάτη από ραφιναρισμένο αλεύρι. Αν τα γεύματά σας αποτελούνται από κουλούρια, τοστ, δημητριακά, σφολιάτες, πίτσα ή ζυμαρικά, τότε το ραφιναρισμένο αλεύρι έχει μπεί για τα καλά στη καθημερινότητα σας.
Το αλεύρι παράγεται από τη σύνθλιψη σπόρων. Και χρησιμοποιείται για ψωμί, δημητριακά, κράκερ, μπισκότα, ζύμη πίτσας … και ο κατάλογος συνεχίζεται. Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 10 μερίδες επεξεργασμένα δημητριακά κάθε μέρα. Ωστόσο, το επεξεργασμένο αλεύρι κάνει πολύ κακό στο σώμα μας.
Ο David Ludwig, MD, PhD είναι διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης της παχυσαρκία και της νέας ισορροπίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης αναφέρει οτι , «Τώρα που τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε πάρα πολλά τρόφιμα, στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες , συμπεριλαμβανομένων και των επεξεργασμένων προϊόντων δημητριακών, αυτά αποτελούν τις πιο επιβλαβείς επιρροές στην αμερικανική διατροφή σήμερα.»
Εδώ είναι έξι αρνητικές επιπτώσεις από τα εξευγενισμένα άλευρα:
1. Προκαλούν οξείες-αλκαλικές ανισορροπίες
Ένα υγιές επίπεδο pH στο σώμα είναι ένα 7.4. Μια διατροφή πλούσια σε όξινα τρόφιμα αναγκάζει το σώμα να απομακρύνει το ασβέστιο από τα οστά. Τα σιτηρά θεωρούνται όξινα τρόφιμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα δημητριακά συνδέεται με την απώλεια οστικής μάζας. Μια όξινη δίαιτα επίσης βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το σώμα πιο ευάλωτο σε ασθένειες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα δημητριακά συνδέεται με την απώλεια οστικής μάζας
2. Αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Αν έχετε τη συνήθεια να επιλέγετε το σιτάρι, γιατί πιστεύετε ότι είναι η πιο υγιεινή επιλογή, ξανασκεφτείτε το. Τα τρόφιμα που είναι φτιαγμένα με αλεύρι σίτου είναι ακόμη πιο επιζήμια για το σώμα σας. Ένας υδατάνθρακας στο σιτάρι γνωστός ως αμυλοπηκτίνη Α είναι πιο εύκολο από οποιοδήποτε άλλο υδατάνθρακα να μετατρέπεται σε σάκχαρο του αίματος. Μόλις δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας περισσότερο από ό, τι πολλές σοκολάτες ή έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη στο τραπέζι!
3. Προκαλούν φλεγμονή
Μια διατροφή γεμάτη από δημητριακά προκαλεί φλεγμονή στο σώμα. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κορυφώνονται το ίδιο και η γλυκόζη που συσσωρεύεται στο αίμα, με αποτέλεσμα να συνδεθούν με τις πρωτεΐνες σε αρκετά κοντινή απόσταση. Μια χημική αντίδραση που ονομάζεται γλύκοζυλίωση είναι το αποτέλεσμα. Η γλυκοζυλίωση είναι μια προ-φλεγμονώδη διεργασία η οποία παίζει ένα ρόλο σε πολλές φλεγμονώδεις νόσους, περιλαμβανομένης της αρθρίτιδας και των καρδιακών παθήσεων.
4. Επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας
Η έρευνα έχει δείξει ότι το σώμα μπορεί να καταλήξει να μετατόπιζει τα θρεπτικά συστατικά σε αποθήκευση λίπους όταν καταναλώνετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε γλυκαιμικό δείκτη. Αντί να τροφοδοτούν το σώμα σας, τα τρόφιμα που είναι φτιαγμένα με επεξεργασμένο αλεύρι επιβραδύνουν την καύση του λίπους και στην πραγματικότητα προωθούν την αποθήκευση λίπους. Αυτή η διαδικασία επινραδύνει το μεταβολισμό σας οδηγώντας σας στην αύξηση του σωματικού σας βάρους.
5.) Καταστρέφουν την υγεία του εντέρου
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι λεκτίνες στους κόκκους προκαλούν φλεγμονή στην κοιλότητα του εντέρου . Με την κατανάλωση εκλεπτυσμένου αλευριού, το 80% των ινών στην τροφή έχει χαθεί. Το σώμα σας δεν παίρνει την ίνα που χρειάζεται και οι υδατάνθρακες καταλήγουν να απελευθερώνονται γρήγορα. Χωρίς τις φυτικές ίνες, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να καθαρίσει τα υπολείμματα από το έντερό σας και να βοηθήσει στην αποτοξίνωση.
6. Μπορούν να προκαλέσουν τροφικές αλλεργίες ή έλλειψη ανεκτικότητας
Το σιτάρι θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αιτίες τροφικών αλλεργιών αλλά και δυσανεξίας. Ένας τύπος πρωτεΐνης που βρέθηκε σε πολλά δημητριακά – η γλουτένη – δίνει στη ζύμη την ελαστικότητά της. Παγιδεύει τις φυσαλίδες αέρα για να δημιουργήσει μια πιο ήπια υφή στο ψωμί. Το σιτάρι περιέχει πλέον περισσότερη γλουτένη από ποτέ. Οι άνθρωποι που έχουν μια ευαισθησία στη γλουτένη συχνά αγνοούν το υποκείμενο πρόβλημα που προκαλεί τα συμπτώματά τους.
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για υγιεινές εναλλακτικές λύσεις αλευριού:
Πηγή: daddy-cool.gr