«Είμαστε αυτό που τρώμε» είναι μια φράση γνωστή σε όλους. Αλλά αυτό που κάνουμε πριν από ένα γεύμα, έχει επίσης μεγάλη επίδραση στην υγεία μας.
Σας παρουσιάζουμε 9 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε με άδειο στομάχι (όχι λιγότερο από 2 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα σας). Ως μπόνους, θα βρείτε πληροφορίες για το τι μπορείτε να κάνετε όταν πεινάτε στο τέλος του άρθρου.
9. Παίρνετε αντιφλεγμονώδη
Η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) δεν μπορούν να ληφθούν με άδειο στομάχι. Όχι μόνο μειώνει την αποτελεσματικότητά τους, αλλά προκαλεί και σοβαρά προβλήματα υγείας (όπως η γαστρική αιμορραγία). Διαβάστε εδώ για άλλα φάρμακα που δεν πρέπει να ληφθούν με άδειο στομάχι.
Συμβουλή: Το γάλα μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις των ΜΣΑΦ. Αν δεν έχετε γάλα, μπορείτε να πάρετε το φάρμακο με άφθονο νερό.
8. Πίνετε καφέ
Ακόμα και ο καφές χωρίς καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή οξέος που μπορεί να προκαλέσει καούρα και άλλα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, εάν τον καταναλώσετε με άδειο στομάχι. Η παράλειψη του πρωινού ακόμη και μετά τον καφέ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σεροτονίνης και κακή διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας.
Συμβουλή: Αν δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τη συνήθεια της κατανάλωσης του πρωινού καφέ, καταναλώστε τον με γάλα ή κρέμα: το λίπος γάλακτος θα μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις.
7. Πίνετε αλκοόλ
Χωρίς φαγητό, ο ρυθμός απορρόφησης αλκοόλης αυξάνεται κατά διπλάσιο συντελεστή και είναι ο ίδιος όπως κατά την ενδοφλέβια ένεση.
Αντίθετα, ο ρυθμός απομάκρυνσης των προϊόντων διάσπασης του αλκοόλ επιβραδύνεται, γεγονός που προκαλεί σοβαρό hangover. Η ταχεία επίδραση του αλκοόλ στο σώμα έχει αρνητικές συνέπειες για το ήπαρ, την καρδιά και τα νεφρά.
Συμβουλή: Αν η κατάσταση δεν σας επιτρέπει να αρνηθείτε ένα ποτό, προτιμήστε τα δροσερά μη ανθρακούχα ποτά, καθώς αυτά απορροφώνται πιο αργά. Καλύτερα, φάτε τουλάχιστον ένα μικρό σάντουιτς, ιδανικά ένα που περιέχει βούτυρο.
6. Μασάτε τσίχλα
Το πεπτικό οξύ που παράγεται ενώ μασάτε τσίχλα καταστρέφει την επένδυση του άδειου στομάχου. Η υπεραιμία με την τσίχλα μπορεί να οδηγήσει σε γαστρίτιδα. Είναι επίσης επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που μασούν τσίχλα προτιμούν τα πρόχειρα φαγητά (πατάτες, καραμέλες) και όχι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Συμβουλή: Οι τσίχλες που περιέχουν φυσικά γλυκαντικά (ξυλιτόλη, σορβιτόλη) είναι λιγότερο επιβλαβείς από εκείνες με ζάχαρη, κυκλαμικό άλας ή ασπαρτάμη. Αποφύγετε να μασήσετε τσίχλα για περισσότερο από 10 λεπτά, ακόμα και σε γεμάτο στομάχι.
5. Πηγαίνετε για ύπνο
Η πείνα και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε και να προκληθεί επιφανειακός ύπνος και πρόωρη αφύπνιση. Είναι ενδιαφέρον ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει το επίπεδο των ορμονών της πείνας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τρώμε περισσότερο την επόμενη μέρα αφού παραλείπουμε το δείπνο.
Συμβουλή: Η λαιμαργία πριν από τον ύπνο είναι επίσης μια κακή ιδέα. Η καλύτερη λύση είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή περιέχουν μαγνήσιο και ασβέστιο. Αυτά τα στοιχεία θα εξασφαλίσουν έναν υγιή ύπνο.
4. Έντονη προπόνηση
Υπάρχει μια άποψη ότι η άσκηση με άδειο στομάχι καίει περισσότερες θερμίδες. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν επηρεάζει την απώλεια λίπους. Η μυϊκή απώλεια, από την άλλη πλευρά, είναι πραγματική. Η ένταση της άσκησης μειώνεται επίσης καθώς ο οργανισμός στερείται ενέργειας.
Συμβουλή: Αντικαταστήστε την έντονη προπόνηση με αερόβια άσκηση. Εάν έχετε πεπτικά προβλήματα, θα πρέπει να φάτε ένα σνακ πριν από κάθε είδους γυμναστική, επειδή η σωματική δραστηριότητα προκαλεί την παραγωγή γαστρικού υγρού, το οποίο είναι επιβλαβές σε άδειο στομάχι.
3. Αγορές
Όλοι γνωρίζουμε ότι η πείνα μας κάνει να αγοράζουμε περισσότερο φαγητό από ό, τι πραγματικά χρειαζόμαστε. Στην πραγματικότητα, το άδειο στομάχι μας καθιστά πιο λαίμαργους ακόμη και σε καταστήματα χωρίς τρόφιμα. Σύμφωνα με έρευνα, το μήνυμα που στέλνει ο εγκέφαλος «θέλω φαγητό», καταλήγει να γίνει απλά «θέλω», και ο πεινασμένος υπακούει αυτό το μήνυμα αγοράζοντας πράγματα.
Συμβουλή: Εκτός από μια λίστα αγορών που πρέπει να γίνεται εκ των προτέρων, η πληρωμή με μετρητά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα. Περαιτέρω έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να δαπανούν λιγότερο όταν πληρώνουν με μετρητά αντί για πιστωτική κάρτα.
2. Πίνετε χυμό εσπεριδοειδών
Οι όξινες και σκληρές φυτικές ίνες που περιέχονται στα εσπεριδοειδή ερεθίζουν το άδειο στομάχι σας, γεγονός που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους έχουν γαστρίτιδα ή κινδυνεύουν να την αναπτύξουν.
Συμβουλή: Ο φρεσκοστυμμένος χυμός εσπεριδοειδών θα αποφέρει οφέλη μόνο αν τον αραιώσετε με νερό σε αναλογία 1: 1 (για όσους έχουν υπερευαισθησία) ή 2: 1 (για όλους τους άλλους). Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα εκτός από τα εσπεριδοειδή που δεν πρέπει να τρώγονται με άδειο στομάχι. Μπορείτε να μάθετε ποια είναι, παρακολουθώντας αυτό το βίντεο.
1. Διαφωνείτε
Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η πείνα μας κάνει λιγότερο ήρεμους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αυτοέλεγχος απαιτεί ενέργεια, η οποία μειώνεται όταν το στομάχι είναι άδειο.
Συμβουλή: Εάν δεν έχετε χρόνο να φάτε πριν από μια συζήτηση, πιείτε κάτι ζεστό και προσφέρετε στον συνομιλητή σας. Αυτό θα κάνει τη συζήτηση πιο φιλική.
Μπόνους: Τι μπορείτε να κάνετε όταν πεινάτε
Πιθανόν πιστεύετε ότι το πιο κατάλληλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να φάτε κάποιο φαγητό. Υπάρχουν όμως και άλλα, λιγότερο προφανή πράγματα που γίνονται καλύτερα με άδειο στομάχι.
- Να λύσετε προβλήματα. Η ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε και να προσέχετε γίνεται πιο έντονη όταν πεινάτε. Σύμφωνα με ερευνητές , αυτή είναι η κληρονομιά των πρώιμων προγόνων μας που έπρεπε να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους για να βρουν φαγητό. Η ορμόνη της πείνας ghrelin συμβάλλει επίσης στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών, διεγείροντας την εγκεφαλική δραστηριότητα.
- Να κάνετε επιλογές. Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι να επιλέξετε – μια κόκκινη φούστα ή ένα τζιν κοστούμι, τότε δοκιμάστε να το κάνετε με άδειο στομάχι. Η έρευνα δείχνει ότι η πείνα οδηγεί τους ανθρώπους σε πιο επιτυχημένες, αν και πιο παρορμητικές, αποφάσεις. Φυσικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο όταν διακυβεύονται θέματα οικονομικών, σχέσεων ή υγείας.
Credit: Adme