Ακόμα και στις μέρες μας, υπάρχουν όργανα στο ανθρώπινο σώμα που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια σε τι ακριβώς μας χρησιμεύουν.
Σας παρουσιάζουμε κάποια όργανα του ανθρώπινου σώματος, που ίσως έχετε ακούσει κάτι, αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζατε γιατί τα έχουμε.
Επίφυση
Σε αυτό τον αδένα σχηματίζεται η ορμόνη μελατονίνη. Παράγεται μόνο στο σκοτάδι και ρυθμίζει τους καρκαδικούς ρυθμούς.
Σε ορισμένα ψάρια, αμφίβια και ερπετά ο αδένας της επίφυσης βρίσκεται στο μέτωπο και είναι το λεγόμενο τρίτο μάτι. Ανιχνεύει την ένταση του φωτός, αλλά δεν δίνει εικόνα. Έχει αμφιβληστροειδή και φακό, και η λειτουργία του είναι παρόμοια με τη λειτουργία της ανθρώπινης επίφυσης, να ρυθμίζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς.
Είναι πιθανό ότι, όταν γίνεται φιλοσοφική συζήτηση για το τρίτο μάτι, να γίνεται αναφορά στην επίφυση. Αλλά η επίφυση μας πλέον δεν έχει λειτουργία όρασης.
Κόκκυγας
Πολλοί γνωρίζουν ότι ο κόκκυγας, κοινώς η ουρίτσα, ότι είναι υποτυπώδης, αλλά έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Εξυπηρετεί για τη σύνδεση πολλών μυών και συνδέσμων, απαραίτητων για τη λειτουργία του εντέρου και του ουρογεννητικού συστήματος.
Επιπλέον, ο κόκκυγας παίζει ρόλο στην κατανομή του σωματικού βάρους, όταν αλλάζουμε θέση.
Σκωληκοειδής απόφυση
Η σκωληκοειδής απόφυση, είναι ένα μικρό τμήμα του παχέος εντέρου, όπου αναπτύσσεται η απαραίτητη μικροχλωρίδα του εντέρου, για την πέψη της κυτταρίνης. Η οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως αναφέρεται ως οξεία σκωληκοειδίτιδα, και πρέπει να αφαιρείται αμέσως. Στις ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν κανόνας να αφαιρούν την απόφυση σε όλα τα νεογέννητα. Αποδείχθηκε ότι τα παιδιά δεν αναπτύσσονταν καλά σωματικά και νοητικά, και συχνά αρρώσταιναν.
Η απόφυση είναι ένα είδος «αγρόκτηματος» για τα ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερο μας. Όσοι αφαιρούν την σκωληκοειδή απόφυσης ανακάμπτουν πιο δύσκολα από μια δηλητηρίαση, καθώς η ανοσία τους μειώνεται.
Οι αμυγδαλές
Οι αμυγδαλές είναι ένα σύμπλεγμα λεμφικού ιστού που βρίσκεται στον ρινοφάρυγγα. Μας προστατεύουν από βακτήρια και ιούς που αναπνέουμε καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες.
Αμυγδαλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των αμυγδαλών η οποία προκαλείται από λοίμωξη και που συχνά προκαλεί πονόλαιμο και πυρετό. Σε αυτή την περίπτωση δεν προστατεύουν τον οργανισμό και ο γιατρός μπορεί να συστήσει την αφαίρεσή τους. Ο πλήρης ανοσολογικός ρόλος του αμυγδαλών είναι ακόμα ασαφής.
Οι θηλές στους άνδρες
Η εμφάνισή τους οφείλεται στο γεγονός ότι, αμέσως μετά τη σύλληψη, το Υ-χρωμόσωμα είναι ανενεργό, και όλα τα έμβρυα αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο. Μόνο κατά το δεύτερο μήνα της ανάπτυξης του εμβρύου συμπεριλαμβάνονται αυτά τα γονίδια. Στη συνέχεια, οι βασικοί γενετικοί αδένες μετατρέπονται σε όρχεις και αρχίζουν να παράγουν ορμόνες του ανδρικού φύλου. Η επίδρασή τους προκαλεί πολλές αλλαγές, αλλά οι θηλές παραμένουν στη θέση τους.
Σπλήνα
Ακόμα και ο Γαληνός θεωρούσε το όργανο της σπλήνας, «μυστηριώδες». Η λειτουργία της δεν είναι πλήρως κατανοητή, όμως αυτά είναι τα πιο βασικά:
- Παράγει λεμφοκύτταρα και αντισώματα.
- Καταστρέφει παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια, και τα απομεινάρια τους τα στέλνει στο ήπαρ.
- Δεσμεύεται αίμα που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Παραρινικές κοιλότητες
Δεν υπάρχει ακόμα μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις λειτουργίες τους. Σύμφωνα με διάφορες εκδοχές, οι παραρινικές κοιλότητες:
- Μειώνουν το σχετικό βάρος των οστών του κρανίου
- Σχετίζονται στο σχηματισμό της φωνής, δρώντας ως αντηχείο.
- Σε περίπτωση τραυματισμού δρουν αντικραδασμικά.
- Ζεσταίνουν και υγραίνουν τον αέρα που αναπνέουμε.
Θύμος αδένας
Ο θύμος αδένας παράγει λεμφοκύτταρα που καταπολεμούν τους ιούς και τις λοιμώξεις. Και η πιο έντονη δράση του λαμβάνει χώρα κατά τα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής του ανθρώπου, και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται η λειτουργία του. Μέχρι την ηλικία των 30, έχει σχεδόν εξασθενήσει εξ ολοκλήρου και σχεδόν εξαφανίζεται.
Όργανο του Jacobson
Αυτό το όργανο είναι τέλεια αναπτυγμένο στα ζώα. Με αυτό αναγνωρίζουν τις πτητικές ουσίες, που δεν αναγνωρίζονται με τη συνηθισμένη όσφρηση. Επίσης, με τη βοήθεια τους μυρίζουν τις φερομόνες. Ίσως έχετε παρατηρήσει όταν η γάτα σας μυρίζει κάτι και μένει με το στόμα ανοιχτό; Αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι έχει το όργανο του Jacobson πάνω από τον ουρανίσκο της.
Και στον άνθρωπο υπάρχει αυτό το όργανο, αλλά δεν έχει αναπτυχθεί τόσο καλά, και μοιάζει με μικρή εσοχή στη ρινική κοιλότητα. Η λειτουργία του παραμένει ακόμα ασαφής.
Credit: Adme