Αν είστε όπως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, πιθανόν κοιμάστε με το “μονοφασικό πρότυπο”, που σημαίνει ότι κοιμάστε μονοκόμματα σε 7-8 ώρες. Αλλά τι θα συνέβαινε, αν κοιμόσασταν σε φάσεις σύντομου ύπνου; Ο Ryan Bergara, δημοσιογράφος της ιστοσελίδας BuzzFeed, αποφάσισε να το ανακαλύψει.
Ο πολυφασικός ύπνος είναι μια μέθοδος ύπνου, όπου το άτομο ξεκουράζεται σε πολλαπλές φάσεις κατά τη διάρκεια της μέρας. Έτσι θεωρητικά, μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο ύπνο.
Μία από τις αμφιλεγόμενες μορφές πολυφασικού ύπνου είναι το “πρόγραμμα Uberman”, όπου το άτομο ξεκουράζεται για 6 20λεπτους ύπνους κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό μειώνει τη συνολική διάρκεια του ύπνου κατά 2 ώρες.
Αυτό μπορεί να προσθέσει συνολικά 20 χρόνια ξύπνιου χρόνου στη ζωή ενός ατόμου.
Αλλά, μιας και αυτό το πρόγραμμα είναι μια ακραία μορφή πολυφασικού ύπνου, για χάρη του πειράματος ο Ryan συμβουλεύτηκε ένα άτομο που εξασκεί πολυφασικό ύπνο, για να προτείνει κάτι πιο πρακτικό για εκείνον.
Αποφάσισε να ακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα ύπνου, όπως ο Jackson Nexhip, συγγραφέας που εξασκεί τον πολυφασικό ύπνο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτρέπει 4,5 ώρες βραδινού ύπνου, και 2 20λεπτους ύπνους τη μέρα. Αυτό σημαίνει συνολικά κάτι παραπάνω από 5 ώρες ύπνου την ημέρα.
Μιας και ο Ryan ήταν αρχάριος, ανησυχούσε ότι θα κάνει κακό στην υγεία του με το πείραμα, και έτσι αποφάσισε να συμβουλευτεί τον Δρ. Alon Avidan, έναν ειδικό στον ύπνο.
Ο γιατρός προειδοποίησε ότι δεν ήταν καλή ιδέα, και οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από αυτό το πρόγραμμα.
Η πρώτη και δεύτερη μέρα ήταν εξαιρετικά δύσκολες για μένα. Την δεύτερη μέρα ήταν δύσκολο να μαζέψω τις δυνάμεις μου για να εργαστώ ή να ολοκληρώσω καθημερινές εργασίες.
Ο Δρ. Avidan με προειδοποίησε για βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως πιο αργός χρόνος αντίδρασης, προβλήματα μνήμης, γνωστικά προβλήματα, έλλειψη δημιουργικότητας, και αυξημένη ευερεθιστότητα.
“Ο εγκέφαλός μου είναι νεκρός τώρα. Είμαι ανίκανος να κάνω το οτιδήποτε.”
Την πέμπτη μέρα, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται… περίεργα.
Πίστευε ότι ένιωθε καλύτερα, αλλά δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί και γελούσε με το παραμικρό.
Την έβδομη μέρα, δεν άντεχε άλλο και χρειαζόταν άμεσα παραπάνω ύπνο.
Αν ήταν μια εμπειρία που θα σύστηνε; Αναμφίβολα, όχι. Ίσως για κάποιους ανθρώπους είναι γενετικά σχεδιασμένοι να κοιμούνται κατά αυτό τον τρόπο, ίσως θα μπορούσε να πετύχει. Αλλά η πλειοψηφία, ένας καλός ύπνος 7-8 ωρών είναι ό, τι χρειάζεται.
Παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί για να δείτε όλο το πείραμα σε εξέλιξη και μοιραστείτε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο με τους φίλους σας!
Credit: buzzfeed.com