Ακμή Ενηλίκων: Τέσσερις Κοινές Αιτίες Και Πώς Θα Την Αντιμετωπίσετε

Η ακμή προσβάλλει το σχεδόν 80% των εφήβων, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς απαλλάσσονται από τα αντιαισθητικά σπυράκια μέχρι την ηλικία των 20.

Σε ποσοστό 20% έως 40% ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν σπυράκια μέχρι τα 25 ή και τα 30 τους χρόνια.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί κάποιοι άνθρωποι, ιδίως γυναίκες, έχουν εμμένουσα ακμή και άλλοι όχι.

Νέα μελέτη Ιταλών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο μπορεί να έχει πολλούς συμβάλλοντες παράγοντες.

Κάποιοι από αυτούς είναι το οικογενειακό ιστορικό, η ελλιπής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και το έντονο στρες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 500 γυναίκες διαπίστωσαν ότι αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να δει κανείς την ακμή του να επιμένει επί πολλά χρόνια μετά την εφηβεία.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λουΐτζι Νάλντι, διευθυντής του Ερευνητικού Δερματολογικού Κέντρου GISED και της Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Papa Giovanni XXIII, στο Μπέργκαμο και οι συνεργάτες του πήραν συνεντεύξεις από 248 γυναίκες με ακμή και 270 γυναίκες με άλλα δερματολογικά προβλήματα, οι οποίες είχαν απευθυνθεί σε δερματολογικές κλινικές 12 ιταλικών πόλεων.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, η εμφάνιση της ακμής συσχετίζεται με ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής, καθώς και με το οικογενειακό και το ατομικό ιατρικό ιστορικό.

Έτσι, οι γυναίκες που έτρωγαν φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρια σπανιότερα από τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες ακμής των ενηλίκων σε σύγκριση με όσες έτρωγαν καθημερινά φρούτα και λαχανικά, και συχνά ψάρια.

Επιπλέον, όσες ανέφεραν έντονο ή πολύ έντονο στρες, είχαν υπερτριπλάσιο κίνδυνο εμμένουσας ακμής, ενώ όσες ήσαν εργαζόμενες γραφείου είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο απ’ ό,τι οι οικοκυρές και οι άνεργες γυναίκες.

Άλλοι παράγοντες που αύξαναν τον κίνδυνο ήταν το ιστορικό ακμής στους γονείς ή στα αδέλφια (αύξηση κατά 3 και 2,4 φορές αντιστοίχως), το ατομικό ιστορικό ακμής στην εφηβεία (5,4 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για ακμή ενηλίκων) και η αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή/και στο σώμα (αύξηση του κινδύνου κατά 3,5 φορές).

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως οι παραπάνω παράγοντες είναι οι αιτίες ή ότι αν οι γυναίκες τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά θα απαλλαγούν από τα σπυράκια, οι ειδικοί λένε πως καλό θα ήταν να δοκιμάσουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να ηρεμήσουν.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Δεκεμβρίου της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.


1. Υπερβολικό στρες

Το στρες ως βιολογική διεργασία χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση ορμονών, όπως η κορτιζόλη, η οποία αυξάνει τη λιπαρότητα του δέρματος. Η λιπαρότητα με τη σειρά της φράζει τους πόρους κι έτσι εμφανίζονται πιο εύκολα σπυράκια.

Η λύση: Τα προϊόντα κατά της λιπαρότητας δρουν εξωτερικά για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να αποφύγετε τις μελλοντικές κρίσεις ακμής, ωστόσο για να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου απαιτείται καλύτερη διαχείριση του στρες. Η γυμναστική ίσως είναι αυτό που χρειάζεστε, αφού αποδεδειγμένα δρα ενάντια στις ορμόνες του στρες και ανεβάζει τη διάθεση.


2. Ορμονικές διαταραχές

Η αυξημένη τεστοστερόνη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι δύο κοινά ορμονικά προβλήματα που οδηγούν στην ακμή.

Η λύση: Αρχικά απαιτείται η επίσκεψη στον γιατρό και η διενέργεια εξετάσεων ώστε να διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχει ορμονική διαταραχή. Όταν γίνει η διάγνωση, ο γιατρός πιθανώς θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή ώστε να εξισορροπηθούν τα επίπεδα των ορμονών. Σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της ακμής είναι και τα προϊόντα περιποίησης με σαλικυλικό οξύ, το οποίο μειώνει το κοκκίνισμα και το πρήξιμο και παράλληλα καθαρίζει τους πόρους του δέρματος.

3. Περιεμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, περίοδος

Και στην περίπτωση αυτή οι ορμόνες είναι αυτές που ευθύνονται για τα σπυράκια. Πριν την εμμηνόπαυση, μετά τον τοκετό ή πριν την έμμηνο ρύση παρατηρούνται σημαντικές ορμονικές μεταβολές στον γυναικείο οργανισμό οι οποίες συντελούν στην αύξηση της λιπαρότητας του δέρματος –άρα και στην ακμή.

Η λύση: Οι παραπάνω καταστάσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας, επομένως η μόνη λύση στην περίπτωση αυτή είναι η σωστή περιποίηση του δέρματος. Η επιλογή των κατάλληλων συστατικών (π.χ. σαλικυλικό οξύ, ρετινόλη) και η αποφυγή αυτών που επιβαρύνουν το δέρμα (π.χ. βενζοϊκό υπεροξείδιο, καθώς προκαλεί ξηρότητα) είναι απαραίτητη για να παραμείνει το δέρμα καθαρό και απαλλαγμένο από σπυράκια.


4. Διαστολή των πόρων

Η σταδιακή απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης από το δέρμα με την πάροδο των ετών κάνει τους πόρους να μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα να απορροφούν πιο εύκολα τη λιπαρότητα και να φράζουν.

Η λύση: Τα προϊόντα με βάση τη ρετινόλη είναι ιδανικά για να αποκατασταθεί το κολλαγόνο, η πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα νεανικό και σφριγηλό. Εκτός από τη μείωση των λεπτών γραμμών του προσώπου, η ρετινόλη βοηθά επίσης να μειωθούν σε μέγεθος οι πόροι του δέρματος.

Πηγή: .onmed.gr

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας