Λιναρόσπορος Και Λινέλαιο: Θεραπεύουν, Προλαμβάνουν Και Καταπολεμούν Τα Γηρατειά

Λιναρόσπορος Και Λινέλαιο: Θεραπεύουν, Προλαμβάνουν Και Καταπολεμούν Τα Γηρατειά

Λιναρόσπορος και Λινέλαιο: Θαυματουργά φάρμακα που πρέπει όλοι να έχουμε στην διατροφή μας. Το λινέλαιο το παίρνουμε από το λιναρόσπορο. Με 2 τρόπους. Εκχύλιση ή σύνθλιψη.

Το μαγικό με το λιναρόσπορο είναι ότι μας προσφέρει τα μέγιστα ως ένα τέλειο συμπλήρωμα διατροφής και συγκεκριμένα ως υπερτροφή για την ενίσχυση του οργανισμού μας καθώς μας προσφέρει 2 απο τα πιο απαραίτητα θεραπευτικά λιπαρά οξέα και μάλιστα στην ιδανική δοσολογία για τον οργανισμό μας! Τα 2 αυτά λιπαρά , είναι τα γνωστά σε όλους μας ως ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Γι αυτό και είναι ίσως έξυπνο κάποιος που δεν τρώει ψάρια να καταναλώνει λιναρόσπορο ή λινέλαιο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έχει αποδειχθεί πως τα ω-3 λιπαρά που προσφέρει το ιχθυέλαιο, είναι ευεργετικότερα για την υγεία του παχέως εντέρου.

Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι κατά γενική παραδοχή των ειδικών, το λινέλαιο, καταπολεμά το γήρας!

Περιέχει τα πολύτιμα: μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες, πρωτεΐνες και ελάχιστα κορεσμένα. Τα επιπλέον οφέλη από το λιναρόσπορο, είναι ότι καταπολεμά την δυσκοιλιότητα εφόσον εκείνη υπάρχει, δρα αναλγητικά ανακουφίζοντας από τον πόνο, αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, τα πρηξίματα, τις επιπτώσεις και τις ενοχλήσεις από την αρθρίτιδα ενώ στην ομορφιά, συμβάλει στην αύξηση του κολλαγόνου και καταπολεμά τις ρυτίδες, ακόμη και τις πιο μικρές ειδικά εκείνες τις λεπτές ενοχλητικές γύρω από τα μάτια. Το 1997 Αυστραλοί επιστήμονες, δημοσίευσαν σε μελέτη τους τα συμπεράσματα τους από την διατροφική και θεραπευτική αξία του λινελαίου. (flaxseed oil). Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι το λινέλαιο βελτιώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων, κατεβάζει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, εμποδίζει την υπερπλασία του προστάτη ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ο κοπανισμένος λιναρόσπορος απο την άλλη, είναι πλούσιος σε μια ίνα που λέγεται γλοιός. Μόλις αναμειχθεί με νερό και σταθεί λίγο, ο γλοιός αυτός φουσκώνει κα γίνεται στην όψη σαν το γνωστό μας κουάκερ. Αυτό το παρασκεύασμα, μπορείτε να το αλείψετε σε ερεθισμένο δέρμα για να το ανακουφίσει. Είναι στην πραγματικότητα ένα παραδοσιακό γιατρικό για την ξηροδερμία, το έκζεμα και την ακμή με άριστα αποτελέσματα. Η Αμερικανική Επιτροπή Ε για την Υγεία μάλιστα, εγκρίνει ως θεραπευτική αγωγή για τις δοθιήνες τις μολυσμένες πληγές και άλλες δερματικές παθήσεις, τα καταπλάσματα λιναρόσπορου!

Επίσης ο γλοιός του λιναρόσπορου πιστεύεται ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, γεγονός πολύ σημαντικό για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Αξίζει ακόμη να τονισθεί, πως πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και ο λύκος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος κατέχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέως εντέρου και του μαστού. Το όφελος βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιγνάνες, οι οποίες πιστεύεται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων.

Οδηγίες-συνταγές.

Συνταγή καταπλάσματος για δοθιήνες.

Η συνταγή του καταπλάσματος γι αυτόν τον σκοπό, έχει ς εξής: Σε 30 γραμμάρια κοπανισμένο λιναρόσπορο βάζουμε αρκετό ζεστό νερό ώστε να παρασκευαστεί ένας αραιός χυλός και να τον χρησιμοποιήσουμε ως κατάπλασμα.

Για τη δυσκοιλιότητα:

Συστήνονται 1-3 κουταλιές της σούπας ολόκληροι ή τριμμένοι σπόροι 2-3 φορές την ημέρα ως θεραπευτική αγωγή.

Γενική δοσολογία για πρόληψη-καλή υγεία:

1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα

Το μυστικό για αδυνάτισμα! Καταναλώνοντας λιναρόσπορο 30 λεπτά πριν από το γεύμα σας μπορείτε να ελέγξετε την όρεξή σας.

Προσοχή! Το λινέλαιο πρέπει να τρώγεται ωμό. Ως φάρμακο. Δεν μπαίνει στο μαγείρεμα καθώς με την θερμοκρασία, καταστρέφονται τα περισσότερα από τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του.

Αντενδείξεις: Μην το χρησιμοποιείται αν έχετε απόφραξη των εντέρων.

Γενικά να λαμβάνεται τον λιναρόσπορο μαζί με ενάμιση ποτήρι νερό.

Οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να καταναλώνουν λιναρόσπορο ή λινέλαιο.

Ακόμη, γυναίκες με ινομυώματα, ενδομητρίωση και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν πρέπει να καταναλώνουν λιναρόσπορο.

Τέλος όσοι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη είναι χρήσιμο να αποφεύγουν τις πηγές ALA.

Εάν παίρνετε φάρμακα, καλό είναι να ρωτήσετε τον προσωπικό σας γιατρό αν σας επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε λινέλαιο ή λιναρόσπορο στη διατροφή σας.

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους