Το ουρικό οξύ παράγεται όταν ο οργανισμός μεταβολίζει στις τροφές ουσίες που ονομάζονται πουρίνες.
Κανονικά, το σώμα επεξεργάζεται και αποβάλλει το ουρικό οξύ με τα ούρα αλλά μερικές φορές οι νεφροί δεν μπορούν να απαλλαγούν από αρκετό ουρικό οξύ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική συγκέντρωση του ουρικού οξέος στο αίμα, την υπερουριχαιμία.
Ένας άλλος παράγοντας υπερουριχαιμίας είναι το να τρώει κανείς τροφές πλούσιες σε πουρίνες ή τροφές που εμποδίζουν την αποβολή του.
Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορούν να οδηγήσουν σε ουρική αρθρίτιδα, μια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που προκαλείται από αποθέσεις κρύσταλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις, κάτι που οδηγεί σε πόνο, δυσκαμψία και οίδημα.
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Aga Khan University στο Πακιστάν, τα αμύγδαλαμπορούν να μειώσουν το ουρικό οξύ στο αίμα.
Η μελέτη εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης αμυγδάλων στα επίπεδα το ουρικού οξέος σε 150 ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Στην πρώτη ομάδα δόθηκαν πακιστανικά αμύγδαλα, στη δεύτερη ομάδα αμερικανικά αμύγδαλα, ενώ η τρίτη ομάδα που ήταν και η ομάδα ελέγχου, δεν έτρωγε αμύγδαλα.
Οι συμμετέχοντες έτρωγαν 10 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά πριν φάνε πρωινό επί 12 εβδομάδες και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις την έκτη και την 12η εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι την έκτη εβδομάδα, οι συγκεντρώσεις του ουρικού οξέος ήταν χαμηλότερες κατά 13% στην ομάδα που κατανάλωνε πακιστανικά αμύγδαλα και 16% στην ομάδα που κατανάλωνε αμερικανικά αμύγδαλα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Την 12η εβδομάδα οι συγκεντρώσεις ήταν χαμηλότερες κατά 14% και 18%.
Η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση καθώς και το σωματικό βάρος των συμμετεχόντων παρέμειναν σχετικά σταθερά μεταξύ όλων των ομάδων.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η κατανάλωση 10 γραμμαρίων καθημερινά πριν από το πρωινό, μειώνουν το ουρικό οξύ στο αίμα σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.
Η πρόληψη της υπερουριχαιμίας προστατεύει σύμφωνα με τους επιστήμονες από τη νεφρική και αγγειακή βλάβη.
Οι ακριβείς μηχανισμοί της επίδρασης των αμυγδάλων στο ουρικό οξύ είναι προς το παρόν άγνωστοι.
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε L-αργινίνη, η οποία είναι πρόδρομος του μονοξειδίου του αζώτου, μια ουσίας που βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Οι ξηροί καρποί περιέχουν γενικά λίγες πουρίνες και έτσι προτείνεται η περίληψή τους σε μια διατροφή που έχει στόχο να μειώσει το ουρικό οξύ.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition Journal.
Πηγή: onmed.gr