Βρίσκοντας χρόνο για να ξεκλειδώσετε τον «Μυ της ψυχής»
Μήπως σπαταλάτε πολύ χρόνο καθισμένοι μπροστά σε έναν υπολογιστή ή σε ένα αεροπλάνο ή σε ένα αμάξι; Αν ναι, τότε οι γοφοί σας μπορεί να είναι «κλειδωμένοι», κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να χορεύετε, αλλά κάτι χειρότερο από αυτό μπορεί να είναι ότι θα σας προκληθεί υπερβολικό στρες και φόβος. Ο Ψοΐτης Μυς είναι μεγάλος μυς που βρίσκεται στο πλάι της οσφυϊκής χώρας της σπονδυλικής στήλης και περιμετρικά της λεκάνης, και είναι γνωστός ως «μυς της ψυχής».
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύες στο σώμα και είναι μία περιοχή όπου συχνά μαζεύουμε το στρες ή τραύμα που κυριολεκτικά μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας και την προοπτική μας στη ζωή. Πρόσφατα εξερευνήσαμε αναλυτικά το πώς ο φόβος μπορεί να περιορίσει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά και συνεπώς να δημιουργεί μια ανθυγιεινή προοπτική που μπορεί να βλάψει εμάς και τους γύρω μας. Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά που μπορεί να αποθηκεύεται ο φόβος στο σώμα μας και ας δούμε μερικούς τρόπους για να τον βγάλουμε από μέσα μας.
«Στους ανθρώπους, τα άκρα των δύο πολικοτήτων μπορεί να περιγραφούν κατάλληλα ως ΑΓΑΠΗ (+) και ΦΟΒΟΣ(-). Η αγάπη τροφοδοτεί την εξέλιξη. Αντιθέτως ο φόβος εμποδίζει την εξέλιξη» – Bruce Lipton, Ph.D.
Πώς το στρες «χτίζεται» μέσα μας και μας κάνει εύκολα χειραγωγήσιμους
Το να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση φόβου, μας κάνει εύκολα χειραγωγήσιμους. Οι διαφημιστές και οι πολιτικοί έχουν μάθει ναεκμεταλλεύονται αυτή τη βιολογική διάσταση των ανθρώπων, που είναι επίσης γνωστή ως ερπετοειδής εγκέφαλος. Δυστυχώς ο γρήγορος τρόπος ζωής μας (διανοητικά) σε συνδυασμό με την σχετικά ανιαρή σωματική μας δραστηριότητα (οδήγηση, εργασία σε υπολογιστή κλπ), κάνουν τα σώματά μας αναποτελεσματικά στην απελευθέρωση του στρες που εκδηλώνεται στις σκέψεις μας ως φόβος ή άγχος.
«Ο ερπετοειδής εγκέφαλος αναφέρεται στο παλιότερο κομμάτι του εγκεφάλου, το εγκεφαλικό στέλεχος, που είναι υπεύθυνο για τα πρωτόγονα ένστικτα επιβίωσης όπως η επιθετικότητα και ο φόβος»
– Joseph Troncale M.D.
Που είναι μαζεμένο το περισσότερο στρες;
Μαζεύεται συνήθως σε έναν από τους μεγαλύτερους μύες του σώματός μας, τον Ψοΐτη Μυ. Αυτός ο μυς εξαπλώνεται από τον χαμηλότερο κορμό μέσω των γοφών μέχρι την κορυφή των μηρών και χρησιμοποιείται για τη σταθερότητα του κορμού και την αντίδραση φόβου «πάλης ή φυγής». Κάθε φορά που βλέπουμε κάτι που μας τρομάζει (πραγματικός κίνδυνος ή κατάσταση που αντιλαμβανόμαστε εμείς ως κίνδυνο), όπως ένα ζώο που διασχίζει το δρόμο ενώ οδηγούμε ή μια βίαια σκηνή σε μια ταινία, ο εγκέφαλός μας, στέλνει σήματα στο σώμα μας να ανταποκριθεί απελευθερώνοντας επινεφρίνη (αδρεναλίνη).
Ο μυς που είναι ο πιο βασικός για την αντίδρασή μας «πάλης ή φυγής», είναι ο ψοΐτης. Όταν δεν ανταποκρινόμαστε, αυτές οι ορμόνες του στρες δεν χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται στο σώμα. Αυτό μπορεί να φέρει πολλά προβλήματα υγείας, όπως την αϋπνία, ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, άγχος, διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη και μια διαρκή κατάσταση φόβου ή εγρήγορσης.
«Επειδή ο ψοΐτης συνδέεται τόσο στενά με τόσες βασικές σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, ένας χρόνια σφιγμένος ψοΐτης στέλνει συνεχώς σήμα στο σώμα σας ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο, εξαντλώντας τελικά τους επινεφριδιακούς αδένες και εξαντλώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Καθώς μαθαίνετε να προσεγγίζετε τον κόσμο χωρίς αυτή τη χρόνια ένταση, η επίγνωση του ψοΐτη μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε έναν πιο ευαίσθητο συντονισμό με τα εσωτερικά σήματα του σώματός σας σχετικά με την ασφάλεια και τον κίνδυνο, και σε μια πιο μεγάλη αίσθηση εσωτερικής γαλήνης».
– Liz Koch Συγγραφέας
Θεραπευτική προσέγγιση
Από τη στιγμή που το στρες συγκεντρώνεται ασυνείδητα, η θεραπεία του σώματός σας είναι μια διαδικασία που πρέπει να συμβεί συνειδητά. Δεν υπάρχει τρόπος για να το κάνετε αυτό. Απαιτούνται σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και καθημερινή εξάσκηση. Η Κρανιοϊερή θεραπεία είναι δυνατή επειδή βοηθάει να μάθουμε τα σώματά μας πώς να χαλαρώνουν και να βρίσκονται σε μια παρασυμπαθητική κατάσταση που ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Αυτή η ήρεμη και μη επεμβατική προσέγγιση μας βοηθάει να φέρουμε την επίγνωση και να εξαφανίσουμε το στρες που έχει συσσωρευτεί μέσα μας.
«Το να δουλέψουμε με τον ψοΐτη δε σημαίνει να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τον μυ, αλλά να καλλιεργήσουμε την απαραίτητη επίγνωση ώστε να εντοπίζουμε τα μηνύματά του. Αυτό περιλαμβάνει και την λήψη συνειδητών αποφάσεων ώστε να γίνουμε σωματικά ενήμεροι» – Liz Koch, Συγγραφέας
Γιόγκα και προσωπική εξάσκηση
Ο καλύτερος γιατρός είναι ήδη μαζί σας. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο με την καλλιέργεια μιας πρακτικής που σας θεραπεύει, σας ανεφοδιάζει και σας ηρεμεί από μέσα προς τα έξω. Υπάρχουν πολλές στάσεις στη γιόγκα που μπορούν να σας βοηθήσουν στο ταξίδι της απελευθέρωσης από το στρες, το άγχος και τον φόβο που είναι συσσωρευμένοι μέσα στους ψοΐτες σας. Η γιόγκα αποκαλεί αυτόν τον μυ «τον μυ της ψυχής», επομένως κάθε εστίαση εδώ είναι σίγουρο ότι θα δώσει σημαντικά αποτελέσματα στην συνολική ευημερία σας. Η γιόγκα φαίνεται πως έχει μια μεγάλη λίστα από φωτογραφίες και περιγραφές στάσεων που μπορούν να σας ωθήσουν στο ξεκίνημα του ταξιδιού σας.
Αν αφιερώσετε όσο χρόνο ξοδέψατε για να διαβάσετε αυτό το άρθρο, στην εκγύμναση του ψοΐτη σας, θα παρατηρήσετε κάποιες μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας. Θα διαπιστώσετε σύντομα ότι θα αρχίσετε να νικάτε σταδιακά το φόβο και το άγχος και θα κάνετε πλέον συνειδητές επιλογές στο να έχετε μια ζωή με αγάπη και εμπιστοσύνη. Όλα ξεκινάνε μέσα σας!
Του Jacob Devaney
Πηγή: fumara.gr