Αν ανοίξετε το στόμα σας και βγάλετε έξω τη γλώσσα σας, μπορείτε να μάθετε πολλά για το σώμα σας (και να χαιρετήσετε τους φίλους σας στο Θιβέτ). Η γλώσσα είναι ένα πολύπλευρο όργανο που μας επιτρέπει να μιλάμε, να καταπίνουμε και να γευόμαστε κάτι.
Ξέρατε ότι ρίχνοντας μια ματιά στη γλώσσα σας μπορείτε να μάθετε αν είστε άρρωστοι, αν χρειάζεται να πιείτε νερό ή αν σας λείπουν κάποιες βιταμίνες; Δείτε πως είναι μια υγιής γλώσσα και τσεκάρετε αν είναι έτσι και η δικιά σας.
Ροζ και απαλή
Αν η γλώσσα σας είναι ροζ, χωρίς σημάδια και βρομιά, τότε είστε μια χαρά. Η γλώσσα σας θα πρέπει να έχει λίγες λακκούβες. Αν είναι πολύ μαλακή, ίσως σας λείπουν κάποιες βιταμίνες.
Κόκκινη και μυώδης
Μια έντονα κόκκινη γλώσσα θα μπορούσε να είναι σημάδι έλλειψης βιταμινών. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 ή φολικού οξέος μπορεί να κάνει τη γλώσσα σας να δείχνει κόκκινη. Θα μπορούσατε να δοκιμάστε προγεννητικές βιταμίνες ή περισσότερα πράσινα λαχανικά για να βάλετε αυτά τα απαραίτητα συστατικά στη διατροφή σας.
Με κυματιστό τελείωμα
Αν η γλώσσα σας δείχνει πρησμένη και έχει κυματιστό τελείωμα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι διαταραχής του θυρεοειδούς. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι οι συχνές μελανιές, η κούραση, η απώλεια μαλλιών και η χαμηλή πίεση.
Η πρησμένη γλώσσα μπορεί επίσης να είναι σημάδι αφυδάτωσης, γι’αυτό βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Με σχισμές
Μία γλώσσα με σχισμές μπορεί να είναι σημάδι αυτοάνοσης διαταραχής, αλλά το πιο πιθανό να είναι καλοήθης. Οι σχισμές γενικά εμφανίζονται σε μικρή ηλικία και μεγαλώνουν καθώς μεγαλώνουμε και εμείς οι ίδιοι (όπως οι ρυτίδες). Μην παραλείπετε να κάνετε συχνά επισκέψεις στον οδοντίατρό σας και να τον συμβουλευτείτε σε περίπτωση που σας ανησυχούν οι σχισμές.
Με καφέ ή μαύρη επίστρωση
Αν η γλώσσα σας είναι καφέ ή μαύρη, αυτό είναι σημάδι κακής στοματικής υγιεινής. Αυτή η πάθηση εμφανίζεται επίσης σε ασθενείς με διαβήτη και σε ανθρώπους που παίρνουν αντιβιωτικά. Εμφανίζεται ακόμη και σε κάποια άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία. Για να αποτρέψετε το σχηματισμό βακτηριδίων, βουρτσίστε τα δόντια σας και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα τακτικά.
Με λευκή επίστρωση
Αν η γλώσσα σας έχει λευκή επίστρωση, καλό θα ήταν να καλέσετε το γιατρό σας. Η μυκητώδης στοματίτιδα εμφανίζεται με τη μορφή λευκής επίστρωσης. Αυτή η πάθηση παρουσιάζεται συνήθως σε μωρά και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν καπνίζετε, η λευκή γλώσσα μπορεί να είναι σύμπτωμα λευκοπλακίας, προάγγελου του καρκίνου. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Με μώλωπες ή πληγές
Αυτοί οι τύποι εξογκωμάτων μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή καρκίνου. Η άφθα συνήθως φεύγει μόνη της σε μια βδομάδα, αλλά μπορεί να προκαλεί πόνο για μερικές ημέρες. Μιλήστε με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε πληγές ή κοκκινίλες για πάνω από δύο εβδομάδες, γιατί μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος.
Ελέγχοντας τη γλώσσα σας ενώ πλένετε τα δόντια σας μπορείτε να τσεκάρετε την στοματική σας υγιεινή με απλό τρόπο. Αν ανησυχείτε για την εμφάνιση της γλώσσας σας, τότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή κάποιον άλλο ειδικό.
Credit: sfglobe.com