Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το μέλι και την κανέλα για αιώνες. Αυτά τα προϊόντα είναι δημοφιλή στην Αγιουρβέδα και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Το μέλι δεν λήγει ποτέ και η κανέλα ήταν τόσο πολύτιμη χίλια χρόνια πριν, που μόνο ένας αυτοκράτορας θα μπορούσε να την πάρει ως δώρο. Τώρα ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτά καθώς τα οφέλη τους είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα. Το μείγμα του μελιού και της κανέλας είναι εξαιρετικά νόστιμο και αποτελεσματικό.
Παρακάτω θα μάθετε μερικά στοιχεία της δύναμης αυτού του συνδυασμού.
Προλαμβάνουν τη γήρανση
© depositphotos
Οι ελεύθερες ρίζες (οξειδωτικά) οξειδώνουν επιθετικά τους ιστούς και καταστρέφουν τα κύτταρα του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και σε ασθένειες. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας έτσι τη διαδικασία γήρανσης.
–Το μέλι περιέχει φαινόλες, ένζυμα, φλαβονοειδή και οργανικά οξέα, όλα είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκοτεινότερο μέλι, όπως το φαγόπυρο μέλι, είναι μια πλούσια πηγή αυτών των ενώσεων. [sciencedirect] [NCBI] [pubs]
–Η κανέλα περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, υπερτερεί σε 26 άλλα μπαχαρικά και βότανα από τον αριθμό των αντιοξειδωτικών συμπεριλαμβανομένων του σκόρδου και της ρίγανης. [naldc] [NCBI]
Βελτιώνουν την λειτουργία της καρδιάς
© depositphotos
Το μέλι και η κανέλα βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων που έχει αναφερθεί ότι είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως.
–Το μέλι αυξάνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, διαστέλλοντας έτσι τα τοιχώματα των αρτηριών. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων του αίματος που συχνά οδηγούν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. [NCBI]
–Η κανέλα βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης (σχηματίζει αθηρωματικές πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών) ενώ αυξάνει το επίπεδο της καλής χοληστερόλης στο σώμα μας. [NCBI]
Προσθέστε μερικές κουταλιές κανέλας σε ένα βάζο με μέλι και ανακατέψτε καλά. Φάτε το τακτικά για πρωινό με ένα κομμάτι ψωμί ή ένα μπισκότο.
Καταπολεμούν τις βακτηριακές μολύνσεις
© depositphotos
Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα έχουν αντιβακτηριδιακή δράση. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον συνδυασμό, όχι μόνο όταν έχετε ένα κρύωμα αλλά και με μολυσματικές ασθένειες, όπως λοιμώξεις των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης.
–Το μέλι είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό. Από καιρό έχει χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση πληγών. Περιέχει πρωτεΐνη αμυντοσίνης-1 και το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης που καταστρέφει τα βακτήρια. [globalresearchonline] [SciShow]
– Η κανέλα έχει αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιμυκητιακή δράση. Περιέχει κινναμική αλδεΰδη που δίνει στο προϊόν το διάσημο άρωμα της και χρήσιμες ιδιότητες. [authoritynutrition] [NCBI]
Βοηθά στην απώλεια βάρους
© depositphotos
Το μέλι και η κανέλα δεν είναι προϊόντα για απώλεια βάρους. Ωστόσο, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε γρηγορότερα το βάρος σας αν θέλετε να έχετε ένα αδύνατο σώμα, κάνετε ασκήσεις και τρώτε σωστά.
–Αντικαταστήστε τη ζάχαρη και τα γλυκά με μέλι. Η μέτρια κατανάλωση μελιού θα μειώσει τον αριθμό των θερμίδων στη διατροφή σας. Επιπλέον, η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ στη συνέχεια, ξαφνικά πέφτουν. Αυτές οι αλλαγές στα επίπεδα της γλυκόζης μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική αστάθεια καθώς και σε υπερπαραγωγή ινσουλίνης. Το μέλι απορροφάται αργά στην κυκλοφορία του αίματος προλαμβάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. [authoritynutrition]
–Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό. Ως εκ τούτου, βοηθά να επιταχυνθεί ο μεταβολισμός και να μετατραπεί η γλυκόζη σε ενέργεια και όχι σε λίπος. [authoritynutrition] [well-beingsecrets]
Πιείτε ένα ποτήρι νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και ½ κουταλιά της σούπας κανέλα 30 λεπτά πριν από το πρωινό ή 30 λεπτά πριν τον ύπνο. [healthonlinecentral]
Χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
© depositphotos
Το υψηλό σάκχαρο του αίματος μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες και ο διαβήτης είναι ανάμεσά τους.
–Έχει αποδειχθεί πως το μέλι ίσως μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Μόνο το 17% του μελιού είναι νερό ενώ το υπόλοιπο είναι κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη. Αυτά απορροφώνται εύκολα από το σώμα και δεν προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ως εκ τούτου, οι διαβητικοί μπορούν να φάνε μέλι. [NCBI]
–Η κανέλα βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό φαίνεται από τις μελέτες στις οποίες έλαβαν μέρος υγιείς εθελοντές και διαβητικοί. Φυσικά, δεν είναι φάρμακο, αλλά ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής. [NCBI] [findmeacure]
Κατά την επιλογή του μελιού θα πρέπει να γνωρίζετε ότι συχνά αραιώνεται με ζάχαρη, αλεύρι και άμυλο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει μέλι από έναν αξιόπιστο πωλητή και πάντα είναι δοκιμασμένη η καθαρότητά του. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε αφιλτράριστο και μη παστεριωμένο ακατέργαστο μέλι. [wikihow]
Αγοράστε ξύλα κανέλας και όχι σκόνη. Έτσι, θα διακρίνετε ευκολότερα την κανέλα Κεϋλάνης από την Κασσία που συνήθως πωλούνται με το ίδιο όνομα, αλλά η δεύτερη έχει λιγότερα οφέλη. [peashealth]
Το μέλι δεν συνιστάται για μωρά κάτω των δύο ετών λόγω του κινδύνου βρεφικής αλλαντίασης. [SciShow]
Πηγή .tilestwra.com