Πρόσφατα, πολλοί επιστήμονες στο χώρο της υγείας προωθούσαν το λάδι καρύδας ως υγιεινότερο σε σχέση με άλλα λίπη. Ωστόσο, παρά τις έρευνες που αναφέρονται στα οφέλη του, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία πρόσφατα ισχυρίστηκε πως το λάδι καρύδας δεν είναι τόσο υγιεινή επιλογή όσο ισχυρίζονται κάποιοι επιστήμονες.
Το λάδι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Και παρόλο που κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτά τα λίπη στο λάδι καρύδας είναι υγιεινά, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαφωνεί.
Το λάδι καρύδας έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη: η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, στην έρευνά της αναφέρει πως το λάδι καρύδας, όπως το βούτυρο και το λαρδί, έχουν πολλά κορεσμένα λίπη, όπου 82 γραμμ. κορεσμένου λίπους αντιστοιχούν σε 100 γραμμ. λαδιού. Αυτό σημαίνει ότι το 83% των λιπών στο λάδι καρύδας είναι κορεσμένα.
Το λάδι καρύδας αυξάνει την LDL (κακή χοληστερίνη): Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, σε μία διπλά τυφλή έρευνα, βρήκε ότι το λάδι καρύδας αυξάνει την LDL πολύ περισσότερο από ό,τι το ελαιόλαδο. Έπειτα από 7 δοκιμές, οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι το λάδι καρύδας αυξάνει την LDL όσο και το βούτυρο, το μοσχαρίσιο κρέας και το λάδι φοίνικα. Η αυξημένη LDL μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
«…….Καθώς το λάδι καρύδας αυξάνει την LDL, συμβάλλει έμμεσα στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεωνκαι δεν έχει αντισταθμιστικά οφέλη, σας συνιστούμε να μην το καταναλώνετε», αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, πρέπει να καταναλώνουμε 13 ή λιγότερα γραμμ. κορεσμένων λιπών ημερησίως (ή περίπου 5-6% των καθημερινών τους θερμίδων).
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία μας συνιστά να χρησιμοποιούμε υγιεινότερα έλαια όπως το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο, που περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λίπη.
Πηγή: newsitamea.gr