Τι γίνεται όταν αιθέρια έλαια συγκεκριμένων αρωματικών βοτάνων της Κρήτης «παντρεύονται» με παρθένο ελαιόλαδο, κάτω από το… μικροσκόπιο κορυφαίων επιστημόνων Υγείας; «Γεννιέται» το Cretan IAMA, ένα ελληνικό φυσικό ιδιοσκεύασμα που συμβάλλει ευεργετικά με φυσικό τρόπο στις ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με κλινικές έρευνες. Η απήχηση του σκευάσματος είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς οι φαρμακοποιοί που γίνονται αποδέκτες των πολύ θετικών σχολίων για το σκεύασμα από τους κλινικούς ιατρούς συστήνουν με τη σειρά τους στους πελάτες τους το Cretan IAMA για την ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των ιολογικών μελετών απέδειξαν την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος έναντι ιογενών λοιμώξεων, μειώνοντας δραστικά το ιικό φορτίο και τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους ιούς [περιοδικό Journal of Ethnopharmacology (2015)]. «Η αντι-ιική δράση του εκχυλίσματος επιβεβαιώθηκε επιτυχώς σε διαφορετικά πειραματικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν. Οι κλινικές μελέτες που ακολούθησαν σε ασθενείς, με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, επιβεβαίωσαν την αντι-ιική δράση του σκευάσματος, μειώνοντας σημαντικά τόσο το χρόνο ίασης όσο και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς. Εκτός από την άμεση αντι-ιική δράση, το Κρητικό ΙΑΜΑ έχει ευεργετική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς τα συγκεκριμένα κρητικά βότανα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, απαραίτητες για την καταπολέμηση φλεγμονών του ανθρώπινου σώματος», δηλώνει στο ert.gr ο Γεώργιος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Αδιαμφισβήτητα, η φύση αποτελεί την πηγή πολλών δραστικών ουσιών με φαρμακευτική δράση και παρέχει ένα μοναδικό
«οπλοστάσιο» ενάντια σε διάφορες παθήσεις του ανθρώπου. Η χρήση των βοτάνων ως φαρμάκων έχει τις ρίζες της στο βαθύ παρελθόν και από την αρχαιότητα ήταν γνωστά πολλά αρωματικά βότανα με θεραπευτικές, αντισηπτικές ή επουλωτικές ιδιότητες. Τα φαρμακευτικά βότανα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των σύγχρονων επιστημόνων σε ό,τι αφορά στην ανάλυση των δραστικών τους ουσιών και στη μελέτη των χρήσεών τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σήμερα, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αποκλειστικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ περίπου το 50% των φαρμάκων έχουν ως βάση κάποια φυσική ουσία. Οι ουσίες που περιέχονται στα βότανα αυτά είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως φυσικά φάρμακα, αρκεί τα σκευάσματα που προέρχονται από τα βότανα αυτά να αποτελούν προϊόν τεκμηριωμένων μελετών, τόσο σε κλινικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο, να έχουν περάσει κατάλληλους ποιοτικούς ελέγχους και να έχουν εγκριθεί από πιστοποιημένους εθνικούς και διεθνείς φαρμακευτικούς οργανισμούς. Η παρασκευή σκευασμάτων που βασίζεται απλά και μόνο σε πολλαπλά βότανα χωρίς αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη σύνθεσή τους και χωρίς τις αντίστοιχες επιστημονικές μελέτες, όχι μόνο δεν διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος, αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία αυτού που τα λαμβάνει.
Το Cretan IAMA, καρπός της πολυετούς έρευνας μιας ομάδας διακεκριμένων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης που μετουσίωσαν την αυτόχθονη γνώση σε ουσιαστική γνώση, αποτελεί ένα 100% ασφαλές φυσικό προϊόν, που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας. Πρόκειται για έναν συνδυασμό αιθέριων ελαίων από τρία αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που λειτουργεί συνεργικά. Το ίαμα πωλείται ήδη σε όλα τα φαρμακεία, με τη σφραγίδα της εταιρείας Οlvos Science, θυγατρικής της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica.
Ειδικά αυτή την εποχή, που η δραστηριότητα των ιώσεων και του κυρίαρχου στελέχους της γρίπης Η1Ν1 βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματός μας είναι επιβεβλημένη. «Πράγματι, η ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού μας είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας των ανθρώπων και επηρεάζει τόσο την άμυνα του οργανισμού όσο και την πορεία των συμπτωμάτων σε περίπτωση νόσου» τονίζει στο ert.gr ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γεώργιος Σουρβίνος.
* Ο Γεώργιος Σουρβίνος είναι καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στα Ινστιτούτα Ιολογίας του Medical Research Council της Γλασκώβης και του Εδιμβούργου λαμβάνοντας υποτροφίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μέλος της ελληνικής εταιρείας Ιολογίας και εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, έχοντας προσελκύσει ανταγωνιστικές ερευνητικές χρηματοδοτήσεις. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 100 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και οι δημοσιεύσεις του έχουν λάβει περισσότερες 2.800 αναφορές. Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση συνεδρίων ενώ το ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με βραβεία σε επιστημονικά συνέδρια.
Πηγή: ert.gr