Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τα Ιμαλάια με το όρος Έβερεστ, την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, ήρθε όμως ο καιρός να το συσχετίσουμε και με το αλάτι!
Το χρώμα του, που ξεκινάει από λευκό, συνεχίζει στο ροζ και σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγει στο κόκκινο, είναι δείκτης της περιεκτικότητάς του σε ωφέλιμα μεταλλικά στοιχεία.
1. Ιώδιο: τα φυσικά άλατα είναι πλούσια σε ιώδιο, οπότε δε χρειάζεται καμία τεχνητή προσθήκη.
2. Λιγότερο νάτριο: επειδή οι κρύσταλλοί του είναι μεγαλύτεροι από αυτούς του κατεργασμένου άλατος, μια κουταλιά από αλάτι ιμαλαΐων περιέχει το 1/4 του νατρίου που βρίσκεται σε μια κουταλιά αλάτι του εμπορίου.
3. Μεταλλικά στοιχεία: ο φυσικός σχηματισμός του αποτελείται από 85.62% χλωριούχο νάτριο και 14.38% λοιπά μεταλλικά στοιχεία και συστατικά όπως θειικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, διττανθρακικό ναάτριο, βρωμιούχο νάτριο, βορικό οξύ, στρόντιο και φθόριο.
Το επεξεργασμένο, εμπορικό αλάτι όχι μόνο έχει χάσει μεγάλο μέρος των μεταλλικών και λοιπών του στοιχείων, αλλά επίσης καθαρίζεται και λευκαίνεται χημικά.
Για τους παραπάνω λόγους, το αλάτι ιμαλαΐων:
- Ισορροπεί τους ηλεκτρολύτες.
- Αυξάνει την ενυδάτωση (αντί να κατακρατεί υγρά).
- Ρυθμίζει τη ροή του νερού στα κύτταρά μας.
- Ισορροπεί το pH.
- Αποτρέπει τις κράμπες.
- Βοηθά στο σωστό μεταβολισμό.
- Ενδυναμώμει τα οστά.
- Ρίχνει την πίεση.
- Βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών στο έντερο.
- Δρα κατά της βρογχοκήλης.
- Βελτιώνει το κυκλοφοριακό.
- Απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.