Η επινεφριδιακή κόπωση, είναι μια κατάσταση όπου τα επινεφρίδια μάχονται να διαχειριστούν το άγχος και ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα και προκαλούν αισθήματα κούρασης και θολώματος.
Ο γιατρός σας δεν θα διαγνώσει αυτή την κατάσταση, αλλά θα σας αποκαλύψουμε τα συμπτώματά της και τα πράγματα που πρέπει να αλλάξετε, προκειμένου να την αντιμετωπίσετε.
Σε περίπτωση που κάποιος ξεπεράσει τα 4 στάδια της επινεφριδιακής κόπωσης, μπορεί να εμφανίσει ανεπάρκεια των επινεφριδίων, η οποία μπορεί να διαγνωσθεί ιατρικά. Επομένως, σιγουρευτείτε ότι αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα εγκαίρως και αποφύγετε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα.
Το άγχος οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και αποδυναμωμένες σωματικές λειτουργίες, καθώς τα επινεφρίδια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο φορτίο.
Τα παρακάτω 7 σημεία υποδηλώνουν ότι πάσχετε από επινεφριδιακή κόπωση:
Κακή πέψη
Το άγχος δεν επιτρέπει στο σώμα να αφομοιώσει σωστά το φαγητό και εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Σε αυτή την περίπτωση, ο μεταβολισμός και η πέψη είναι αδύναμοι και ενδέχεται να εμφανίσετε φούσκωμα, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, διάρροια και αύξηση βάρους.
Θα πρέπει να κάνετε υγιεινή διατροφή, να πίνετε αρκετές ποσότητες νερού, να λαμβάνετε προβιοτικά και μέταλλα τακτικά και να αφιερώνετε χρόνο για να απολαμβάνετε τα γεύματά σας.
Αυπνία
Κάθε βράδυ, πρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες χωρίς διακοπές, για να βοηθήσετε το σώμα να επανέλθει, επαναφορτίσει και αναρρώσει. Αυτό θα σας κάνει να ξυπνήσετε φρέσκοι και ενεργοποιημένοι.
Επιπλέον, μην αφήνετε ποτέ τον ύπνο για να κάνετε περισσότερη δουλειά, καθώς αυτό θα σας χαλάσει την ισορροπία και θα σας κάνει να δίνετε αγώνα για να κοιμηθείτε.
Επίσης, προσπαθήστε να πέφτετε στο κρεβάτι μέχρι τις 10:30 μ.μ., ακόμη και αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Να παραμένετε στο σκοτάδι για να βοηθάτε το σώμα σας να απελευθερώνει μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Τα ζεστά μπάνια, οι τεχνικές χαλάρωσης και η γιόγκα, ηρεμούν το σώμα και το μυαλό και βοηθούν στο να κοιμηθείτε.
Άγχος ή κατάθλιψη
Η πίεση του χρόνου και το πολυάσχολο χρονοδιάγραμμα, μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες επιπλοκές, αλλαγές στη διάθεση και μια κακή γνωστική λειτουργία. Το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται άμεσα με το στρες, οπότε σιγουρευτείτε ότι έχετε κάποιο τρόπο για να το ελέγχετε και να το μειώνετε, για να διατηρείτε την καλή υγεία σας.
Ακαμψία και πόνος
Όταν το σώμα δεν επαναφορτίζεται λόγω στρες, μπορεί να πάσχετε από δυσκαμψία και πόνο, καθώς και πίεση στην πλάτη, τη γνάθο και το λαιμό. Προσπαθήστε να αλλάξετε τις συνήθειες του ύπνου σας και να αρχίσετε ασκήσεις stretching και γιόγκα.
Επιπλέον, τα ζεστά μπάνια προσφέρουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα – καθώς το φυσικό μαγνήσιο ανακουφίζει τους μυς και το κρυσταλλικό μείγμα αποτοξινώνει και εξισορροπεί το σώμα.
Αίσθημα συντριβής από την καθημερινότητα
Μερικές φορές, τα πράγματα σίγουρα μπορούν να είναι ευκολότερα και καλύτερα, αλλά δεν πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας. Θα πρέπει πάντα να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας και όχι μόνο να πασχίζετε για την επίτευξη των στόχων σας, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες και το χρόνο που απαιτείται για αυτούς.
Εξάντληση μετά την άσκηση
Η άσκηση παρέχει ενέργεια στο σώμα, αλλά το σωματικό στρες οδηγεί σε κόπωση των επινεφριδίων και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα. Μερικές φορές, πρέπει να δοκιμάζετε κάποια ήπια άσκηση, περπάτημα, η γιόγκα.
Αναστατωμένες ορμόνες
Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να καταστραφεί στο δεύτερο στάδιο επινεφριδιακής κόπωσης και να αρχίσετε να εμφανίζετε σημάδια υποθυρεοειδούς (κακή κυκλοφορία, κόπωση, αύξηση βάρους, ξηρά μαλλιά και δέρμα).
Οι παρατεταμένες περίοδοι άγχους, μπορεί να αυξήσουν τα συμπτώματα PMS ή να οδηγήσουν σε περιστασιακή απώλεια του κύκλου. Επομένως, σιγουρευτείτε ότι τρώτε υγιεινά τρόφιμα, πίνετε αρκετό νερό, κοιμάστε αρκετά, αποφεύγετε την καφεΐνη και χρησιμοποιείτε προσαρμογόνα βότανα.
Credit: Healthyfoodhouse