Είτε παρατηρείτε ότι μυρίζετε ιδρώτα, είτε κάποιος άλλος σας το επισημαίνει, είναι δυσάρεστο για όποιον εμπλέκεται. Οι περισσότεροι προσπαθούν να το αποφύγουν βάζοντας αποσμητικό.
Ο ιδρώτας που εκκρίνεται από τους αδένες περιέχει dermcidin, μια πρωτεΐνη που προλαμβάνει τους ιούς και τα βακτήρια από το να μπουν στο δέρμα. Τα αντιιδρωτικά αποσμητικά κλείνουν τους πόρους με άλατα αργιλίου και άλλες βλαβερές ουσίες, εμποδίζοντας την εφίδρωση, αλλά παράλληλα καθιστώντας το και ευκολότερο να εισβάλλουν βακτήρια ή μολύνσεις.
Πολλά συστατικά των αποσμητικών, ειδικά το αργίλιο, πιστεύεται ότι συνδέονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ ακόμα και η στειρότητα. Υπάρχει ένα φρούτο που είναι οικονομική, φυσική και υγιεινή εναλλακτική στα κοινά χημικά αποσμητικά: το λάιμ.
Το λάιμ έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η μυρωδιά του σώματος δεν είναι αποτέλεσμα του ιδρώτα του ίδιου, αλλά των βακτηρίων στο δέρμα. Αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα στο ζεστό και υγρό περιβάλλον κάτω από τις μασχάλες και προκαλούν την δυσάρεστη αυτή οσμή.
Το μόνο που χρειάζεστε για το δικό σας αποσμητικό από λάιμ είναι μισό λάιμ. Τρίψτε το πάνω στις μασχάλες σας.
Βεβαιωθείτε ότι οι μασχάλες σας είναι στεγνές πριν ντυθείτε. Διαφορετικά, μπορεί να αφήσει σημάδι στα ρούχα σας. Μπορείτε να βάλετε το λάιμ σε ένα μπολ ή ένα πλαστικό σακουλάκι και να το χρησιμοποιήσετε ξανά και ξανά. Μετά από μερικές χρήσεις, καλό είναι να κόβετε μια λεπτή φέτα από πάνω για να είναι πιο φρέσκο.
Αν συνεχίζετε να αμφιβάλλετε αν αξίζει να αντικαταστήσετε το αποσμητικό σας με λάιμ, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω πείραμα:
Η Tiandra χρησιμοποίησε λάιμ σαν αποσμητικό για 7 μέρες και εξεπλάγη. Δεν έκανε μπάνιο για ένα βράδυ και έπαθε πλάκα που δεν μύριζε καθόλου.
Δώστε κι εσείς μια ευκαιρία στο λάιμ! Θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!
Credit: hefty.co