Το smartphone σας εκπέμπει ένα φωτεινό μπλε φως προκειμένου να μπορείτε να διαβάσετε ό,τι βρίσκεται στην οθόνη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά το φως δεν απενεργοποιείται και δεν μπορείτε να το προσαρμόσετε ανάλογα με την ώρα της ημέρας: εκπέμπεται συνεχώς όχι μόνο από τα smartphones μας, αλλά από τους φορητούς υπολογιστές, τις τηλεοράσεις και άλλες συσκευές.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το φως, το οποίο μιμείται τη φωτεινότητα του ήλιου, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να βρίσκεται συνεχώς σε σύγχυση ως προς την πραγματική ώρα της ημέρας. Αυτό με τη σειρά του αποτρέπει τον εγκέφαλο από την απελευθέρωση μελατονίνης, της ορμόνης που προκαλεί ύπνο και σας αποτρέπει από το να κοιμηθείτε. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί συστήνουν να απενεργοποιείτε όλες τις οθόνες τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο.
Η μελατονίνη απελευθερώνεται από την επίφυση 1-2 ώρες πριν τον ύπνο. Η επιστήμη του γιατί το μπλε φως που εκπέμπεται από τις κινητές συσκευές μας κρατά ξύπνιους, οδήγησε στην ανακάλυψη ενός φωτοδέκτη που ονομάζεται melanopsin. Ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε κύτταρα του αμφιβληστροειδούς γάγγλιου, ο οποίος είναι ευαίσθητος στο μπλε φως. Από τότε, πειραματική έρευνα διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος, με τη χρήση κινητών συσκευών πριν τον ύπνο, μπορεί να έχει δυσκολία να κοιμηθεί ή ο ύπνος του να είναι διακοπτόμενος.
Credits: Trends Feed