Νευρική ανορεξία και βουλιμία: Πρόκειται για μία σύγχρονη μάστιγα, που οφείλεται -τις περισσότερες φορές- στα κοινωνικά πρότυπα και στα πρότυπα ομορφιάς, αλλά που μπορεί να καταλήξει σε μαρτύριο με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία.
Τα αποτελέσματα είναι ολέθρια, καθώς η διατροφική αυτή διαταραχή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, διότι λόγω της συνεχούς πείνας ατροφούν τα όργανα. Η έλλειψη βιταμινών οδηγεί σε τριχόπτωση, ξηροδερμία, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, ακόμα και σε νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.
Εκτός από τα κορίτσια, τα νεαρά αγόρια και οι άνδρες βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και αυτοί βρίσκονται εκτεθειμένοι στις πιέσεις που προκαλούν τα κάθε λογής κοινωνικά πρότυπα. Πολλοί θέλουν να έχουν το τέλειο σώμα, ασκούνται υπερβολικά, κάνουν αυστηρή δίαιτα και παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα ή αναβολικά. Παρόλο που πολλοί καταλήγουν τόσο αδύνατοι που το σώμα τους είναι σαν σκελετός, εν τούτοις, νιώθουν υπέρβαροι. Το σώμα τους βρίσκεται σε διαταραχή. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στα συναισθήματα για πείνα, θυμό, θλίψη, χαρά, ή κόπωση.
Με βάση επιδημιολογικές έρευνες, στην Ελλάδα νοσεί τη στιγμή αυτή το 6% του πληθυσμού (1% από νευρική ανορεξία και 5% από νευρική βουλιμία), ενώ ένα επιπλέον 7%, φέρει μερικώς κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα και από τις δύο νόσους, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσοστό των πασχόντων σε περίπου 13%.
Σε πραγματικούς αριθμούς, παραπάνω από ένα εκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικες πάσχουν από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής.
Μία σωστή θεραπεία μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ωστόσο, τα αποτελέσματά της δεν είναι πάντοτε πετυχημένα για τον ασθενή. Στατιστικές δείχνουν, ότι τα ποσοστά ίασης ενός ασθενούς που πάσχει από ανορεξία ή βουλιμία είναι 30%.
Οι γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία θα πρέπει να παίρνουν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων την ημέρα, προκειμένου να αυξήσουν το βάρος τους το λιγότερο ανά εβδομάδα κατά 500 γραμμάρια.