Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία είναι η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα συστήματα wifi, Bluetooth και τα κινητά τηλέφωνα.
Στην Ευρώπη η διαμάχη για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον οργανισμό μας έχει «φουντώσει». Μπορεί το κινητό να προκαλεί ακόμη και καρκίνο: «Ναι», απαντούν κάποιοι, «δεν υπάρχουν αποδείξεις» υποστηρίζουν άλλοι.
Οι στατιστικές καταγράφουν μια σημαντική και συνεχή αύξηση του ποσοστού των παιδιών που παρουσιάζουν υπερκινητικότητα, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής (ή Διαταραχή Έλλειψης Προσοχής Υπερδραστηριότητας – ADHD – ADD), διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ή διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (αυτισμός κλπ), επιθετικότητα, ψυχολογικά προβλήματα κ.α. Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η κατάσταση αυτή σχετίζεται με την έκθεση της μητέρας ή/και του παιδιού σε κοινές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η οποία οδηγεί σε ελλιπή ή προβληματική ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.
Επειδή όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση στις ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να είναι περισσότερο επιβαρυντική για το έμβρυο και το παιδί, η συνετή αποφυγή είναι μια προσέγγιση για να κρατηθεί η έκθεση των παιδιών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι γονείς οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας ακολουθώντας μερικές βασικές αρχές:
* Κρατάμε μακριά τα κινητα από τα παιδιά. Να θυμάστε ότι η ένταση της ακτινοβολίας αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης.
* Τα αγόρια δεν τοποθετούν το τηλέφωνο στις μπροστινές τσέπες και τα κορίτσια στα μπράτσα.
* Χρησιμοποιούμε το μεγάφωνο ή hands free αντί να βάζουμε το κινητό στο πρόσωπό τους αν πρόκειται να μιλήσουν σε καποιον.
* Διατηρούμε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τις έγκυες γυναίκες όταν τηλεφωνούμε.
* Τα κινητά, τα ασύρματα τηλέφωνα και τα Wi-Fi routers δεν πρέπει να αφήνονται στα υπνοδωμάτια των παιδιών ή στους χώρους που παίζουν.
Να θυμάστε ότι οι επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι αθροιστικές. Γι αυτό όπου είναι δυνατό να χρησιμοποιείτε ενσύρματες συνδέσεις οι οποίες είναι πιο ασφαλείς.
Πηγή: mothersblog.gr