Το λεμφικό σύστημα δεν είναι αρκετά γνωστό, αλλά ένα σημαντικό μέρος του οργανισμού: έχουμε διπλάσια ποσότητα λεμφικού υγρού από το αίμα! Πρόκειται για ένα δίκτυο ιστών και οργάνων που απαλλάσσουν το σώμα από τις τοξίνες, τα απόβλητα, και άλλα ανεπιθύμητα στοιχεία. Είναι μέρος του φυσικού συστήματος επεξεργασίας των αποβλήτων του οργανισμού. Μια βασική λειτουργία του λεμφικού συστήματος είναι να μεταφέρει το λεμφικό υγρό. Η λέμφος είναι ένα υγρό που περιέχει λευκά αιμοσφαίρια που συμβάλλουν στην καταπολέμηση λοίμωξεων σε όλο το σώμα. Έτσι, ένα υγιές λεμφικό σύστημα είναι το κλειδί για ένα υγιές οργανισμό.
Παρακάτω είναι κοινά συμπτώματα ενός συμφορημένου λεμφικού συστήματος (John Douillard):
- Τα δαχτυλίδια γίνονται σφιχτά στα δάχτυλα
- Πόνος ή ακαμψία το πρωί
- Αίσθημα κόπωσης
- Φούσκωμα / Κατακράτηση υγρών
- Φαγούρα στο δέρμα
- Η αύξηση βάρους και επιπλέον λίπος στην κοιλιά
- Πρησμένοι αδένες
- Χαμηλή ανοσία
- Διόγκωση μαστών ή πόνος σε κάθε κύκλο
- Ξηροδερμία
- Ήπιο εξάνθημα ή ακμή
- Υπερευαισθησία
- Ήπιοι πονοκεφάλοι
- Αυξημένη ισταμίνη και ερεθισμός εξαιτίας κοινών περιβαλλοντικών αλλεργιογόνων
- Περιστασιακή δυσκοιλιότητα, διάρροια, ή βλέννα στα κόπρανα
- Αφηρημάδα
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η λέμφος και το λεμφικό σύστημα μπορούν να πάθουν συμφόρηση, αυτά μπορούν να αποδοθούν σε τρεις κύριες αιτίες σύμφωνα με τον John Douillard:
1. Το άγχος έχει αναγνωριστεί ότι είναι η βασική αιτία για το 80% όλων των χρόνιων προβλημάτων υγείας. Η χημεία του στρες είναι εκφυλιστική και προκαλεί λεμφική συμφόρηση.
2. Οι πεπτικές ανισορροπίες μπορεί να ερεθίσουν τις λάχνες εντέρου, που είναι ένας τυπικός λόγος για λεμφική συμφόρηση. Καθώς η πλειοψηφία της λέμφου στον οργανισμό περιβάλλει το έντερο, η ποιότητα των λαχνών εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ροή της λέμφου, την αποτοξίνωση, την αφομοίωση και την ανοσία.
3. Η έλλειψη ιωδίου είναι επίσης μια κοινή αιτία της λεμφικού συμφόρησης. Το ιώδιο βοηθά στην άμβλυνση των επιπτώσεων ενός τοξικού περιβάλλοντος και υποστηρίζει το λεμφικό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο.
Πώς να βελτιώσει την υγεία του λεμφικού συστήματος
1. Γυμναστική: Ο καλύτερος τρόπος για να κινείται το λεμφικό σύστημα είναι μέσω της άσκησης, και το καλύτερο είδος άσκησης που προτείνεται γι’ αυτό είναι τα άλματα. Μπορείτε να κάνετε άλματα σε ένα μικρό ή μεγάλο τραμπολίνο. Ασκηθείτε για 10-20 λεπτά την ημέρα.
2. Σάουνα: Η θεραπεία με σάουνα επιτρέπει στο σώμα να ιδρώσει, και μαζί αποβάλλονται και οι τοξίνες. Η κυκλοφορία / απελευθέρωση των τοξινών, η αναγέννηση των ιστών, και η θερμότητα συνεισφέρουν συνεργατικά στη βελτίωση της λεμφικής ροής.
3. Γιόγκα: Η γιόγκα απαιτεί στάσεις που κρατάνε 3-10 λεπτά. Η αλλαγή στη βαρύτητα σε αυτές τις στάσεις και οι διαφορές στην πίεση βελτιώνουν τη λεμφική ροή.
4. Περπάτημα: Είναι σημαντικό να κινείστε και να λειτουργούν στο μέγιστο οι πνεύμονες. Το περπάτημα είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Απλά κάντε ένα διάλειμμα και περπατήστε. Αναπνεύστε όσο το δυνατόν πιο βαθιά ενώ περπατάτε.
5. Σηκώστε τα πόδια στον τοίχο: Αν σηκώσετε και στηρίξετε τα πόδια στον τοίχο, θα βελτιώσετε τη ροή της λέμφου στα πόδια.
6. Λεμφικό μασάζ: Βοηθήστε το λεμφικό σύστημα κάνοντας του μασάζ. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να μάθετε πως!
7. Επιφάνεια εργασίας σε σταντ: Αν κάθεστε όλη την ημέρα, αυτό δεν κάνει καλό στη ροή του λεμφικού υγρού. Ένα γραφείο σε σταντ καθιστά τη ροή πιο εύκολη και επιτρέπει την πιο φυσική κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
8. Ντους υδροθεραπείας: Το ντους υδροθεραπείας είναι κοινό ντους, όπου όμως εναλλάσσονται ζεστό και κρύο νερό. Προς το τέλος του ντους σας, αλλάξτε γρήγορα από ζεστό σε κρύο νερό μια-δυο φορές.
9. Βούρτσισμα ξηρού δέρματος: Το απλό βούρτσισμα του δέρματος με μια φυσική βούρτσα βελτιώνει τη ροή του λεμφικού υγρού. Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο!
10. Βαθιές αναπνοές: Οι βαθιές αναπνοές προωθούν τη ροή της λέμφου. Οι πνεύμονές σας αντλούν το λεμφικό υγρό.
12. Υγιεινή διατροφή και νερό: Η αφυδάτωση είναι μια βασική αιτία συμφόρησης του λεμφικού συστήματος. Πιείτε μπόλικο νερό για καλή ροή του λεμφικού υγρού. Επίσης, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τις επεξεργασμένες τροφές από τη διατροφή σας, για να καταναλώνετε λιγότερες τοξίνες. Καταναλώστε ζεστά ροφήματα και σούπες το χειμώνα και δροσερές τροφές το καλοκαίρι. Επιπλέον, καταναλώστε ωμά φρούτα με άδειο στομάχι.
Credit: davidwolfe.com