Όσο οι μισθοί πέφτουν, και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ αδειάζουν το οικογενειακό πορτοφόλι, αναζητάτε τρόπους να περιορίσετε τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ.
Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να μειώσετε τα χρήματα που ξοδεύετε στο σούπερ μάρκετ και μάλιστα χωρίς να στερηθείτε τίποτα.
Αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
* Αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά. Μπορεί να σας γλιτώνουν χρόνο, αλλά όχι και χρήμα. Η μαγειρική από το μηδέν είναι λιγότερο δαπανηρή. Επιπλέον, όταν μαγειρεύετε τα πιάτα σας μόνοι σας, μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα του λίπους, της ζάχαρης και του αλατιού που περιέχουν.
* Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους. Είναι πιο οικονομικά, αλλά και πιο νόστιμα. Όταν τα λαχανικά δεν είναι εποχής, μια καλή και οικονομική λύση είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά ή τα λαχανικά σε κονσέρβα. Όταν τα κατεψυγμένα λαχανικά συλλέγονται για να καταψυχθούν, βρίσκονται στο αποκορύφωμα της ωρίμανσής τους, γι’ αυτό και η θρεπτική τους αξία είναι συγκρίσιμη (πολλές φορές ίδια ή σε ορισμένες περιπτώσεις και καλύτερη) με εκείνη των φρέσκων λαχανικών.
* Φτιάξτε μόνοι σας τις σαλάτες σας. Τα πλυμένα και κομμένα ωμά λαχανικά είναι μια πολύ καλή επιλογή για τη διατροφή, καθώς περιέχουν λίγες θερμίδες, αλλά πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες, όπως όλα τα λαχανικά. Προσφέρουν μεγάλη ευκολία και οικονομία χρόνου, ωστόσο, είναι πιο ακριβά από τα λαχανικά που πρέπει να τα καθαρίσετε και να κόψετε μόνοι σας.
* Μην αγοράζετε κοτόπουλο σε κομμάτια. Τα κοτόπουλα που πωλούνται ολόκληρα, είναι πιο φθηνά από τα κοτόπουλα σε κομμάτια (στήθος, μπούτι). Αγοράστε ολόκληρα κοτόπουλα, κόψτε τα σε κομμάτια και βάλτε τα κομμάτια που δεν θα χρησιμοποιήσετε στην κατάψυξη για μετέπειτα χρήση.
* Αναζητήστε προσφορές. Επωφεληθείτε από τις κάρτες πόντων που προσφέρουν τα περισσότερα σούπερ μάρκετ και κερδίστε εκπτώσεις σε κάποια προϊόντα ή δωροεπιταγές (ανάλογα με την πολιτική του κάθε καταστήματος).
Μην προσπερνάτε τις κοπέλες (promoters) που μπορεί να σας προσφέρουν προϊόντα δωρεάν για να τα δοκιμάσετε ή κουπόνια έκπτωσης για τα προϊόντα που προωθούν. Επίσης, επιλέγετε τα προϊόντα που δίνουν δωρεάν με την αγορά ενός και κάποιο άλλο σε μικρότερη συσκευασία ή το ίδιο σε χαμηλότερη τιμή. Ψάξτε για προσφορές:
– Στα έντυπα φυλλάδια στην είσοδο ή στα ταμεία του σουπερμάρκετ.
– Μέσω έντυπων, τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών διαφημίσεων, όπου προβάλλεται η προσφορά.
– Στις ιστοσελίδες των σουπερμάρκετ
– Μέσω ηλεκτρονικής ενημέρωσης στο e-mail σας (π.χ. μέσω κάποιου newsletter).
– Πάνω στα ίδια τα προϊόντα.
* Προτιμήστε τις οικονομικές συσκευασίες. Οι οικονομικές συσκευασίες συμφέρουν ωστόσο, μόνο για τα τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται γρήγορα ή για αγαθά που θα χρησιμοποιήσετε σχετικά σύντομα.
* Κάντε…. ανακύκλωση. Επιστρέψτε στο σούπερ μάρκετ τις φιάλες από τις μπύρες, τα αναψυκτικά ή τα γυάλινα μπουκάλια του μεταλλικού νερού. Πέρα από το καλό που κάνετε στο περιβάλλον, μπορείτε να επωφεληθείτε οικονομικά, καθώς για κάθε φιάλη που επιστρέφετε, το σούπερ μάρκετ αφαιρεί ένα ποσό από τον λογαριασμό σας.
* Αντικαταστήστε το κρέας με όσπρια. Τα όσπρια αποτελούν ένα φθηνό υποκατάστατο του κρέατος. Ειδικά όταν καταναλώνονται μαζί με δημητριακά, όπως το ρύζι, αναβαθμίζεται η βιολογική αξία των πρωτεϊνών τους και ομοιάζει με αυτή του κρέατος. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένου αρακά, φακής ή φασολιών αντιστοιχούν σε ένα ισοδύναμο άπαχου κρέατος και ένα ισοδύναμο αμύλου.
* Aναψυκτικά: Προτιμήστε να αγοράζετε ανθρακούχα ποτά σε μικρές συσκευασίες, που αντιστοιχούν στην ποσότητα που θα καταναλώσετε μία φορά. Τα ανθρακούχα ποτά που πωλούνται σε συσκευασία του ενάμισι λίτρου κοστίζουν μεν λιγότερο κάνοντας αναγωγή στο λίτρο, χάνουν όμως το ανθρακικό τους όταν τα ανοίξετε και δεν τα καταναλώσετε άμεσα.
* Ψάρια: Προτιμήστε τα ψάρια του ιχθυοτροφείου, που είναι γενικά πιο φθηνά από τα ψάρια της θάλασσας. Το ολόκληρο ψάρι (με το κεφάλι, την ουρά και τα λέπια) είναι πιο φθηνό από τα φιλέτα ψαριού, αλλά συνήθως χρειάζεται να αγοράσετε μεγαλύτερες ποσότητες.
Πηγή: olasimera.gr