8 Σοβαροί λόγοι που ο Τόνος Κονσέρβα είναι ο,τι Χειρότερο για την Υγεία μας. Ο 6ος θα σας Αηδιάσει! - Fanpage

8 Σοβαροί λόγοι που ο Τόνος Κονσέρβα είναι ο,τι Χειρότερο για την Υγεία μας. Ο 6ος θα σας Αηδιάσει!

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα ψάρια μια υγιεινή επιλογή κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από το να απολαύσουμε ένα πλούσιο φιλέτο σολομού ή κάποια φρέσκια πέστροφα; Όταν σκεφτόμαστε τον τόνο, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την κονσερβοποιημένη ποικιλία και αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι αυτό το φαγητό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ ανθυγιεινό.

1

Εδώ είναι 8 λόγοι για τους οποίους ίσως να σκεφτείτε δύο φορές το αν θα φάτε κονσερβοποιημένο τόνο στο μέλλον …

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους αθλητές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες που είναι ευεργετικές για την ανάπτυξη των μυών. Αλλά ένα κουτάκι μπορεί να περιέχει έως και 600 mg νατρίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και ακόμη και εγκεφαλικά επεισόδια.

2. Κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης

Η κατανάλωση ψαριών και ιδιαίτερα τόνων μπορεί να είναι επικίνδυνη. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 75% όλων των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης παγκοσμίως προκαλείται από την κατανάλωση θαλασσινών. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η φρεσκάδα και η προετοιμασία παίζουν βασικό ρόλο σε αυτόν τον κίνδυνο.

3. Φρικτές αλιευτικές πρακτικές

2

Οι τόνοι αλιεύονται σε τεράστια δίχτυα και οδηγούν πολλούς από αυτούς να πεθαίνουν από βασανιστικό θάνατο, καθώς συντρίβονται όταν τραβιέται το δίχτυ. Επίσης, οι ψαράδες χτυπάνε τα δίχτυα στο πλοίο πριν πεταχτούν στον θάλαμο του καταψύκτη. Τα μικρότερα ψάρια που δεν μπορούν να αγωνιστούν συνήθως ρίχνονται κατευθείαν στην κατάψυξη και πεθαίνουν αργά και οδυνηρά καθώς παγώνουν.

4. Μαζική ιχθυοκαλλιέργεια

Η ζήτηση για τόνο αυξάνεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται συνεχώς. Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε μεγαλύτερη ιχθυοκαλλιέργεια, με τις εκμεταλλεύσεις να μεγαλώνουν και να μεγαλώνουν. Σε αυτές τις εκμεταλλεύσεις, ο τόνος διατηρείται σε συνωστισμένες συνθήκες, ταΐζεται, σκοτώνεται και πωλείται.

5. Επιβλαβείς χημικές ουσίες

3

Οι ωκεανοί του πλανήτη είναι σήμερα πολύ μολυσμένοι και γεμάτοι από τοξικές χημικές ουσίες που καταναλώνουν τα ψάρια. Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν τα πολυχλωροδιφαινύλια και τις διοξίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες ουσίες. Σήμερα, βρίσκονται στο λιπώδη ιστό πολλών ειδών ψαριών.

6. Απορρόφηση βαρέων μετάλλων

Ο τόνος είναι αρπακτικό ζώο. Αυτό σημαίνει ότι τρώνε μικρότερα ψάρια και έτσι καταλήγουν να καταναλώνουν πολλά βαρέα μέταλλα, π.χ. υδράργυρο, που έχει συσσωρευτεί στην τροφική αλυσίδα. Όταν οι άνθρωποι τρώνε το θαλάσσιο ψάρι, τρώνε επίσης αυτά τα μέταλλα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμη και μικρές ποσότητες υδραργύρου μπορούν να βλάψουν το πεπτικό σύστημα, τα νεφρά, το δέρμα, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο υδράργυρος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών έως και 70% και να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη που οδηγεί σε προβλήματα συγκέντρωσης και άλλες γνωστικές διαταραχές. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η συγκέντρωση υδραργύρου στα ψάρια είναι αρκετά χαμηλή ώστε να μην προκαλεί ανησυχίες, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις.

7. Η αλιεία τόνου σκοτώνει τα δελφίνια

Οι τόνοι δεν είναι τα μόνα θαλάσσια πλάσματα που αλιεύονται σε αυτά τα τεράστια δίχτυα. Δελφίνια, καρχαρίες και πολλά άλλα ζώα καταλήγουν επίσης να πεθαίνουν από έναν οδυνηρό θάνατο λόγω της αλιείας τόνου.

8. Η ρύπανση από τον ωκεανό

4

Ο κλάδος της αλιείας είναι υπεύθυνος για τη μεγάλη μόλυνση των υδάτων παγκοσμίως. Τα δίχτυα, οι τροχαλίες και πολλές άλλες συσκευές σε αλιευτικά σκάφη είναι κατασκευασμένα από πλαστικά και μέταλλα που συχνά καταλήγουν στο νερό. Αυτή η ρύπανση είναι θανατηφόρα για τη θαλάσσια ζωή, ειδικά τα θαλάσσια πουλιά που συχνά μπερδεύουν το πλαστικό με την τροφή και καταλήγουν να μπερδεύονται ή να πνίγονται.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η αλίευση και η κατανάλωση του θαλάσσιου τόνου δεν είναι τόσο ακίνδυνη όσο νομίζετε και είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος. Οι τρομεροί θάνατοι των ψαριών και οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση ψαριών ισχύουν και για πολλά άλλα είδη ψαριών.

Πολλοί άνθρωποι δικαιολογούν την κατανάλωση ψαριών ισχυριζόμενοι ότι χρειάζονται τα οφέλη για την υγεία που προέρχονται από την κατανάλωση των λιπαρών οξέων ωμέγα-3, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να συμπεριληφθούν αυτά στη διατροφή μας: ο λιναρόσπορος, και οι σπόροι τσιγιά, είναι πλούσιοι σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Αν θέλετε να απολαύσετε ψάρια μια στο τόσο, βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από βιώσιμες πηγές. Το περιβάλλον και το σώμα σας θα σας ευχαριστήσουν!

Credit: Hefty

Αφήστε το σχόλιο σας: