Δείτε τις Σοκαριστικές Επιπτώσεις που έχει το Γρήγορο Φαγητό στον Ανθρώπινο Οργανισμό και θα Αηδιάσετε! - Fanpage

Δείτε τις Σοκαριστικές Επιπτώσεις που έχει το Γρήγορο Φαγητό στον Ανθρώπινο Οργανισμό και θα Αηδιάσετε!

Το γρήγορο φαγητό περιέχει πολλά συστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία. Γνωρίζατε όμως ότι αυτά τα γεύματα περιέχουν μια επιπλέον δόση χημικών ουσιών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές; Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι άνθρωποι που τρώνε χάμπουργκερ και παίρνουν πίτσες έχουν υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στα ούρα τους.

Η επίδραση του γρήγορου φαγητού στο σώμα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συγκέντρωσαν στοιχεία για σχεδόν 8.900 Αμερικανούς όλων των ηλικιακών ομάδων μεταξύ 2003 και 2010, στο πλαίσιο μιας πανελλαδικής έρευνας για την υγεία και τη διατροφή. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν φάει τις τελευταίες 24 ώρες και έδωσαν δείγματα ούρων.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο γρήγορο φαγητό, είχαν υψηλότερα επίπεδα δύο ουσιών οι οποίες εμφανίζονται όταν οι φθαλικές ενώσεις – οι οποίες καθιστούν το πλαστικό πιο εύκαμπτο – καταρρέουν στο σώμα.»

Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού αυξάνει σημαντικά το επίπεδο φθαλικού εστέρα στο σώμα σας

Οι δύο φθαλικοί μεταβολίτες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη συγκεκριμένη μελέτη ήταν:

 • Di(2-ethylhexyl)phthalate (DEHP), ένα εξαιρετικά λιπόφιλο (λιποδιαλυτό) χημικό που είναι χημικά συνδεδεμένο με το πλαστικό. Μελέτες σε ζώα δείχνουν, ότι η έκθεση σε DEHP μπορεί να βλάψει το ήπαρ, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το αναπαραγωγικό σύστημα, ιδιαίτερα τους αναπτυσσόμενους όρχεις των προγεννητικών και των νεογνών αρσενικών.
 • Di-isononyl phthalate (DiNP), ένας πλαστικοποιητής που χρησιμοποιείται συνήθως στα εύκαμπτα PVC προϊόντα. Ενώ το DiNP θεωρήθηκε αβλαβές από την άποψη υγείας και περιβάλλοντος, πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί στην πραγματικότητα να έχει παρόμοια αποτελέσματα με το DEHP και άλλες φθαλικές ενώσεις.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 συνδέει τόσο το DEHP, όσο και το DiNP με την αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη σε εφήβους.

Η αποφυγή του γρήγορου φαγητού μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για τη μείωση της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις
Πολλά επιστημονικά και κλινικά όργανα, όπως η Εταιρεία Ενδοκρινολογίας, προτείνουν τη μείωση της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις – ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η απλή απέχθεια για το γρήγορο φαγητό, είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την έκθεσή σας.

Άλλες πηγές φθαλικών ενώσεων

Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας είναι μια άλλη σημαντική πηγή φθαλικών ενώσεων. Οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο όσον αφορά αυτά τα είδη χημικών ουσιών.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, δημοσίευσε μια έκθεση για το 2013, σύμφωνα με την οποία τα υψηλά επίπεδα έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικές αναπαραγωγικές επιπτώσεις στις γυναίκες.

Η έρευνα έχει συνδέσει αυτές τις χημικές ουσίες με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων και ενδομητρίωσης, που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και μειωμένο IQ και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά που εκτίθενται στη μήτρα. Τα υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων έχουν επίσης συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε γυναίκες και εφήβους…

Φθαλικές ενώσεις από πλαστικά γάντια, μεταφορικές ταινίες, συσκευασίες – όλα προστίθενται

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ένας λόγος για τον οποίο το γρήγορο φαγητό σας εκθέτει σε υψηλότερα επίπεδα χημικών πλαστικοποίησης, είναι επειδή οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν επίσης πλαστικά γάντια κατά το χειρισμό κάθε συστατικού και αυτή είναι και η πηγή μόλυνσης από φθαλικό, πέρα από την πραγματική συσκευασία.

Η Ιαπωνία απαγόρευσε τα γάντια βινυλίου σε χώρους εστίασης το 2001, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φθαλικά. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, η χρήση γαντιών βινυλίου έχει αυξηθεί στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια, λόγω του αυξανόμενου επιπολασμού των αλλεργιών από λατέξ.

Η ερευνητής Ami Zota, σημειώνει ότι προηγούμενες μελέτες έχουν συγκρίνει τα επίπεδα φθαλικού στα τρόφιμα πριν και μετά τη συσκευασία, δείχνοντας ότι τα επίπεδα αυξάνονται κατά 100% μετά τη συσκευασία. Αυτό καταδεικνύει σαφώς ότι αυτά τα χημικά εκλύονται από το πλαστικό και μέσα στο φαγητό.

Επιπλέον, εάν το φαγητό συσκευάζεται όταν είναι ζεστό, η μετανάστευση των φθαλικών εστέρων επιταχύνεται. Τα ευρήματα αυτά απορρίπτονται έντονα από τη χημική βιομηχανία, η οποία παρά τα όσα αποδεικνύουν το αντίθετο, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι φθαλικές ενώσεις είναι και οι δύο ασφαλείς και σχετικά σταθερές μέσα στο πλαστικό.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τις φθαλικές ενώσεις

Οι φθαλικές ενώσεις έχουν διαταράξει τα ενδοκρινικά συστήματα της άγριας ζωής, προκαλώντας καρκίνο των όρχεων, παραμορφώσεις των γεννητικών οργάνων, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και στειρότητα σε διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των πολικών αρκούδων, των ελαφιών, των φαλαινών και των ενυδρίδων. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι οι φθαλικές ενώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή του ανθρώπου με παρόμοιο τρόπο.

Εκτός από το ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία και τις αναπαραγωγικές διεργασίες, το ενδοκρινικό σας σύστημα παίζει επίσης ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, της ανάπτυξης και της ανάπτυξης, της λειτουργίας των ιστών και του μεταβολισμού.

 • Μειωμένο IQ στα παιδιά (οι φθαλικές ενώσεις μπορεί να επηρεάσουν τη δραστηριότητα της αρωματάσης, ενός ενζύμου που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου)
 • Σύνδρομο μειωμένης δυσγενεσίας που περιλαμβάνει κρυπτοχρίδωση (υποβιβασμένοι όρχεις), υποσπαδία (ελάττωμα γέννησης στο οποίο το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στην κάτω πλευρά του πέους αντί στο τέλος) και ολιγοσπερμία (χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων)
 • Παρεμβολή στη σεξουαλική διαφοροποίηση
 • Διευρυμένοι αδένες προστάτη, καρκίνος των όρχεων, καρκίνος του μαστού και ινομυώματα της μήτρας
 • Διαταραγμένοι κύκλοι ωορρηξίας και ασθένεια πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
 • Πολλές ορμονικές διαταραχές και μεταβολικές ασθένειες
 • Πρόωρη ή καθυστερημένη εφηβεία
 • Διαταραχές της γαλουχίας
 • Τοξικότητα στην ανάπτυξη αρσενικών αναπαραγωγικών συστημάτων
 • Νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις, απροσεξία, υπερκινητικότητα και συμπτώματα αυτισμού23
 • Αποβολή και πρόωρος τοκετός
 • Αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα

Οι φθαλικές ενώσεις είναι παντού

Οι φθαλικές ενώσεις είναι από τις πλέον διαδεδομένες από όλους τους γνωστούς ενδοκρινικούς διαταράκτες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της EPA, παράγονται περισσότερες από 470 εκατομμύρια λίβρες φθαλικών εστέρων κάθε χρόνο.

Χρησιμοποιούνται κυρίως για να κάνουν τα πλαστικά, όπως το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), πιο εύκαμπτα και ανθεκτικά, αλλά μπορούν να βρεθούν και σε αποσμητικά χώρου, φύλλα στεγνωτηρίου και προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως σαμπουάν, λοσιόν και makeup. Η επικράτησή τους στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας θεωρείται ότι είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στο σύστημά τους από ότι οι άνδρες.

Τα έπιπλα, οι ταπετσαρίες, τα στρώματα και οι επενδύσεις τοίχων μπορούν επίσης να περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Έχουν ανιχνευθεί ακόμη και σε βρεφικές τροφές και σε παιδικές τροφές (πιθανόν επειδή μετανάστευσαν από τα υλικά συσκευασίας). Χρησιμοποιούνται επίσης ως «αδρανή» συστατικά σε φυτοφάρμακα.

Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο πανταχού παρόν είναι, το να αποφύγετε εξ ολοκλήρου τις φθαλικές ενώσεις μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο. Να είστε προσεκτικοί όταν ψωνίζετε για φαγητό, οικιακά προϊόντα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τους ενδοκρινικούς διαταράκτες

Για να περιορίσετε την έκθεσή σας σε χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, όπως είναι οι φθαλικές ενώσεις και η δισφαινόλη-Α (BPA), λάβετε υπόψη τις ακόλουθες οδηγίες κατά την αγορά τροφίμων, προσωπικής φροντίδας και οικιακών προϊόντων.

 • Αποφύγετε το γρήγορο φαγητό και τα μεταποιημένα προϊόντα. Προτιμήστε βιολογικά, ολόκληρα τρόφιμα μαγειρεμένα από το μηδέν. Αυτά θα περιορίσουν σημαντικά την έκθεσή σας, όχι μόνο στις φθαλικές ενώσεις, αλλά και σε μια ευρεία σειρά άλλων χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των συνθετικών πρόσθετων τροφίμων και των φυτοφαρμάκων.
 • Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα καθαρισμού ή δημιουργήστε τα δικά σας. Εκτός από τις φθαλικές ενώσεις, αποφύγετε εκείνες που περιέχουν 2-βουτοξυαιθανόλη (EGBE) και μεθοξυδιγλυκόλη (DEGME) – δύο τοξικούς γλυκολικούς αιθέρες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη γονιμότητα σας και να προκαλέσουν βλάβη στο έμβρυο.
 • Αγοράστε προϊόντα που περιέχονται σε γυάλινες φιάλες και όχι πλαστικά δοχεία. Να γνωρίζετε ότι ακόμη και τα πλαστικά «χωρίς ΒΡΑ» συνήθως εκπέμπουν άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, οι οποίες είναι εξίσου κακές για εσάς, όπως η ΒΡΑ.
 • Προτιμήστε οργανικά προϊόντα περιποίησης, όπως σαμπουάν, οδοντόπαστα, αποσμητικά και καλλυντικά. Η βάση δεδομένων EWG Skin Deep28 μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε προϊόντα προσωπικής φροντίδας που δεν περιέχουν φθαλικές ενώσεις και άλλα δυνητικά επικίνδυνα χημικά.
 • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα και τα ποτά σας σε γυαλί και όχι σε πλαστικό και αποφύγετε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης, καθώς περιέχει επίσης φθαλικές ενώσεις που μπορούν να μεταναστεύσουν στο φαγητό σας (ειδικά εάν ζεσταίνετε την τροφή μικροκύματα τυλιγμένη σε πλαστικό).
 • Αντικαταστήστε την πλαστική κουρτίνα του ντους σας με υφασμάτινη ή γυάλινες πόρτες.
 • Χρησιμοποιήστε γυάλινα μπιμπερό και ποτήρια.
 • Αντικαταστήστε τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής (ταμπόν και σερβιέτες) με ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.
 • Φιλτράρετε το νερό της βρύσης.
 • Διαβάζετε τις ετικέτες και αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει φθαλικές ενώσεις. Π.χ. DEHP, DBP (di-n-butyl phthalate), DEP (diethyl phthalate), BzBP (benzyl butyl phthlate), και DMP (dimethyl phthalate).
 • Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια του μωρού σας είναι απαλλαγμένα από BPA, όπως πιπίλες, μασητικά και οτιδήποτε το παιδί σας πιπιλίζει ή μασάει.

Credit: Theheartysoul

Αφήστε το σχόλιο σας: