Καρκίνος προστάτη: Λίγα καρύδια την ημέρα ίσως βελτιώνουν την πρόγνωση - Fanpage

Καρκίνος προστάτη: Λίγα καρύδια την ημέρα ίσως βελτιώνουν την πρόγνωση

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη οι οποίοι τρώνε συστηματικά λίγα καρύδια μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 6.810 πάσχοντες από τη νόσο διαπίστωσαν πως 30 γραμμάρια καρύδια, πέντε φορές την εβδομάδα, σχετίζονται με μείωση κατά 34% του κινδύνου αυτού.

Ωστόσο δεν βρήκαν στοιχεία ότι η κατανάλωση των ξηρών καρπών μπορεί να δράσει προληπτικά και να μειώσει τις πιθανότητες εκδηλώσεως της νόσου.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι το πιο συχνό νεόπλασμα στους άνδρες. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) εκτιμά ότι κάθε άνδρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να τον εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του, αλλά μία στις 39 να πεθάνει από αυτόν αφού σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ελάχιστα επιθετικούς, βραδέως εξελισσόμενους όγκους.

Προγενέστερες μελέτες έχουν υποδηλώσει ότι η υγιεινή διατροφή και το φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορεί να δράσουν προστατευτικά εναντίον του.

Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), οι ερευνητές του Χάρβαρντ παρακολούθησαν επί 26 χρόνια την πορεία της υγείας 47.299 ανδρών.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι 6.810 είχαν εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η θνησιμότητα μεταξύ όσων συνήθιζαν να τρώνε καρύδια ήταν μειωμένη κατά το ένα τρίτο, σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «παρότι τα καρύδια δεν φαίνεται να σχετίζονται με τη διάγνωση του καρκίνου, μπορεί να βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε τοκοφερόλη, ένα είδος βιταμίνης Ε το οποίο σε μικρές δόσεις φαίνεται ότι ασκεί αντικαρκινική δράση.

Πηγή:  newsitamea.gr

Αφήστε το σχόλιο σας: