Το μαλακτικό ρούχων είναι η Νο.1 αιτία μόλυνσης του αερά μέσα στο σπίτι σας. Δείτε ΠΩΣ να φτιάξετε το δικό σας! - Fanpage

Το μαλακτικό ρούχων είναι η Νο.1 αιτία μόλυνσης του αερά μέσα στο σπίτι σας. Δείτε ΠΩΣ να φτιάξετε το δικό σας!

Το μαλακτικό δίνει μία αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας. Ωστόσο, τα περισσότερα μαλακτικά περιέχουν μία λίστα τοξικών που μπορούν να μπουν στο σώμα μέσα από το δέρμα και την αναπνοή, προκαλώντας αρκετά προβλήματα υγείας, κυρίως στα μικρά παιδιά.

Δείτε κάποια από τα επικίνδυνα συστατικά που υπάρχουν συνήθως στα μαλακτικά:

• Χλωροφόρμιο: Αυτή η ουσία χρησιμοποιούνταν σαν αναισθητικό το 1800 μέχρι 1900 όταν και ανακαλύφτηκε η πιθανότητα να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή. Είναι καρκινογόνα νευροτοξίνη και είναι πολύ επικίνδυνη. Οι αναθυμιάσεις της προκαλούν ναυτία, πονοκέφαλο, λιποθυμία, εμετό, ζαλάδα και υπνηλία.

• A-Τερπινεόλη : Προκαλεί διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνει την πιθανότητα αλτσχάιμερ, άνοιας, πολλαπλής σκλήρυνσης, πάρκινσον και εγκεφαλικών. Επίσης, ερεθίζει τις βλεννογόνους μεμβράνες και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικό επεισόδιο, πνευμονία ή ακόμα και οίδημα.

Βενζυλική αλκοόλη: Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, πονοκεφάλους, ναυτία, εμετό, ζαλάδα και δραματική πτώση της αρτηριακής πίεσης.

• Οξικός βενζυλεστέρας: Αυτή η ουσία έχει συνδεθεί με καρκίνο στο πάγκρεας. Οι αναθυμιάσεις του μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια και το αναπνευστικό και απορροφάται και από το δέρμα.

• Αιθανόλη: Άλλη μία ουσία που συνδέεται με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

• Πεντάνιο: Ένα χημικό που είναι πολύ βλαβερό εάν εισπνευστεί.

Οξικός αιθυλεστέρας:  Μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και την αναπνευστική οδό. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα πονοκεφάλους και λιποθυμία, όπως και προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά.

Κάμφορα: Απορροφάται εύκολα από το σώμα και προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, την μύτη και τον λαιμό.  Μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, σύγχυση, ναυτία, συσπάσεις μυών και σπασμούς.

•  Λιναλοόλη: Προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό και διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε εξετάσεις που έγιναν σε ζώα, η ουσία αυτή αποδείχτηκε θανατηφόρα.

• Φθαλικές ενώσεις: Χρησιμοποιείτε για να κάνει το άρωμα να διαρκεί περισσότερο αλλά συνδέεται με καρκίνο του στήθους και των αναπαραγωγικών οργάνων.

Λιμονένιο: Είναι μια γνωστή καρκινογόνος ουσία που προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και το δέρμα.

• Εάν είστε χορτοφάγος, θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα περισσότερα μαλακτικά τα φτιάχνουν χρησιμοποιώντας μία μορφή ζωικού λίπους.

Οι κατασκευαστές γνωρίζουν πως τα προϊόντα τους περιέχουν τοξικά χημικά. Πολλές συσκευασίες περιέχουν προειδοποιήσεις να μην χρησιμοποιούνται σε παιδικά εσώρουχα. Επειδή όμως οι περισσότερες μάρκες έχουν πάνω παιδιά και παιχνίδια, οι καταναλωτές πολύ συχνά δεν διαβάζουν τα ψιλά γράμματα.

Το να φτιάξετε το δικό σας μαλακτικό είναι εύκολο και πολύ οικονομικό. Το ξύδι είναι φτηνό και απόλυτα ασφαλές. Αφαιρεί υπολείμματα από σαπούνι και βοηθάει στην μείωση του στατικού ηλεκτρισμού στο στέγνωμα. Περιέχει μικρές ποσότητες νατρίου και καλίου, που βοηθούν να μαλακώσει το σκληρό νερό.

Συνταγή για σπιτικό μαλακτικό

Συστατικά: 

4 λίτρα λευκό ξύδι
30 σταγόνες από αιθέριο έλαιο

Ανακατέψτε τα συστατικά και αποθηκεύστε σε ένα δοχείο.

Χρήση:

Διαλύστε το μίγμα με νερό πριν το χρησιμοποιήσετε στο πλυντήριο. Ανακατέψτε 1/4 κούπας από το μίγμα σε 3/4 κούπας νερό. Βάλτε το μαλακτικό στο τελευταίο στάδιο της πλύσης.

63

Credit: healthy-holistic-living.com

Αφήστε το σχόλιο σας: