10 Τραγικές Συνέπειες που έχει η έλλειψη Ύπνου στον Ανθρώπινο Οργανισμό και ΠΩΣ να γλιτώσετε αν πάσχετε από Αϋπνίες - Fanpage

10 Τραγικές Συνέπειες που έχει η έλλειψη Ύπνου στον Ανθρώπινο Οργανισμό και ΠΩΣ να γλιτώσετε αν πάσχετε από Αϋπνίες

Κάνουμε τόσα πράγματα κάθε μέρα που πρέπει να στερούμαστε κάποια άλλα. Και συνήθως ένα από αυτά είναι ο ύπνος. Είτε αποφασίζουμε να πέσουμε για ύπνο αργά, είτε να ξυπνήσουμε νωρίτερα για να κάνουμε κάποιες δουλειές. Έτσι, ξυπνάμε σαν να μην έχουμε κοιμηθεί καθόλου.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τι πρέπει να κάνετε για να μπορέσετε ξεκουραστείτε επιτέλους.

Οι ώρες ύπνου μειώνονται όσο μεγαλώνουμε:

3

Ηλικία – Ώρες ύπνου
65+ χρονών: 7-8 ώρες
24-64 χρονών: 7-9 ώρες
18-23 χρονών: 7-9 ώρες
14-17 χρονών: 8-10 ώρες
6-13 χρονών: 9-11 ώρες
3-5 χρονών: 10-13 ώρες
1-2 χρονών: 11-14 ώρες
4-11 μηνών: 12-15 ώρες
0-3 μηνών: 14-17 ώρες

Τι συμβαίνει όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά;

-Το σώμα μας αρρωσταίνει. Το ανοσοποιητικό σύστημα συνδέεται άμεσα με τον ύπνο και η έλλειψη του δυσκολεύει το σώμα να αντιμετωπίσει τις ασθένειες.

-Είναι δύσκολο να σκεφτούμε λογικά και να αντιδράσουμε γρήγορα, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο, ειδικά σε περίπτωση που πρέπει να πάρουμε μια απόφαση άμεσα.

-Παίρνουμε κιλά αν κοιμόμαστε λιγότερες από 5 ώρες τη μέρα.

-Η υγεία του δέρματος επιδεινώνεται: ρυτίδες, τριχοειδή αγγεία, σημάδια γήρανσης και ακμή εμφανίζονται στο δέρμα και το σώμα γερνά πιο γρήγορα γενικότερα.

-Κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε καρδιαγγειακές ασθένειες.

-Η σεξουαλική ορμή μειώνεται. Αν κοιμάστε λιγότερες από 5 ώρες τη μέρα για μία εβδομάδα, τα επίπεδα της τεστοστερόνης και οι ορμόνες του σεξ θα μειωθούν κατά 15%.

-Ξεχνάμε πράγματα εύκολα. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος οργανώνει πληροφορίες. Η έλλειψη ύπνου στερεί τον χρόνο που συμβαίνει αυτό.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό;

Υπάρχει μόνο μία λύση: περισσότερος ύπνος. Αν πρέπει να ξυπνήσετε στις 7 το πρωί, πάτε για ύπνο στις 11. Όταν ξέρετε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να ολοκληρώσετε την δουλειά σας αύριο, πέστε για ύπνο. Την επόμενη μέρα θα την κάνετε πιο γρήγορα και θα σκέφτεστε πιο καθαρά.

Μερικές φορές, όμως, χειροτερεύει. Μπορεί να πέσετε για ύπνο νωρίς και μετά να χαρείτε γι’αυτό και να μην καταφέρετε να κοιμηθείτε πριν τις 3. Το αποτέλεσμα είναι ένα ακόμη δύσκολο πρωινό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να βάλετε ένα πρόγραμμα στο πότε κάνετε κάθε τι.

1. Αγαπήστε το πρόγραμμα σας. Μάθετε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Το σώμα σας θα το συνηθίσει και θα θέλετε να πέσετε για ύπνο την συνηθισμένη ώρα. Επίσης, θα συνηθίσετε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, αλλά μπορείτε να κοιμάστε λίγο παραπάνω τα Σαββατοκύριακα.

2. Αναπνεύστε φρέσκο αέρα. Αν ο καιρός το επιτρέπει, κάντε μια βόλτα 15 λεπτών έξω πριν πέσετε για ύπνο. Αερίστε το δωμάτιο σας. Θα κοιμηθείτε καλύτερα αν έχει κρύο μέσα.

3. Κινηθείτε περισσότερο μέσα στη μέρα. Η σωματική κούραση είναι το καλύτερο κίνητρο για ύπνο. Αν η δουλειά σας είναι καθιστική, κάντε λίγο τζόγκινγκ ή μερικά squats 2 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

4. Μειώστε το άγχος στο ελάχιστο. Προσπαθήστε να μην μαλώνετε και να μην παίρνετε τα πάντα πολύ βαριά. Μην βλέπετε τηλεόραση ή διαβάζετε ειδήσεις, ειδικά αν είναι άσχημες. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι, αλλά μερικές φορές είναι καλύτερο να βλέπετε γατάκια παρά τις τιμές της βενζίνης.

5. Μην φάτε λίγο πριν πέσετε για ύπνο. Η πέψη είναι μια ενεργητική διαδικασία που αναστατώνει τον ύπνο. Φάτε τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

6. Μην πίνετε καφέ το απόγευμα. Το ίδιο ισχύει και για το πράσινο τσάι, τα ενεργειακά ποτά ή οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, αλλά και την σοκολάτα.

7. Δουλέψτε μόνο στον χώρο εργασίας σας. Το σπίτι είναι είναι μέρος ξεκούρασης και χαλάρωσης. Τα επαγγελματικά τηλέφωνα και μηνύματα μπορούν να περιμένουν μέχρι το επόμενο πρωί.

8. Χαλαρώστε το βράδυ. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή διαβάστε ένα ωραίο βιβλίο (όχι ηλεκτρονικό).

9. Φτιάξτε την δική σας ιεροτελεστία που θα λειτουργεί σαν σήμα για το σώμα ότι πρέπει να πάει για ύπνο: βουρτσίστε τα δόντια σας, πλυθείτε, βάλτε τις κρέμες σας. Καλό είναι να απολαμβάνετε αυτή την διαδικασία.

10. Δημιουργήστε μια άνετη ατμόσφαιρα για ύπνο. Φορέστε τις αγαπημένες σας πιτζάμες και τυλιχτείτε με μια ζεστή κουβέρτα. Πρέπει να απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε στο κρεβάτι σας. Και ξεφορτωθείτε την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου είναι ένας εχθρός που κλέβει την υγεία και την πνευματική οξύτητα αργά αργά. Ωστόσο, αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, σε μόλις μια εβδομάδα θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα.

Credit: brightside.me

Αφήστε το σχόλιο σας: