15 Κλασσικά λάθη που κάνεις στο πρόγραμμα γυμναστικής σου με αποτέλεσμα να βλάπτεις την υγεία σου. Δες ΠΩΣ είναι το σωστό! - Fanpage

15 Κλασσικά λάθη που κάνεις στο πρόγραμμα γυμναστικής σου με αποτέλεσμα να βλάπτεις την υγεία σου. Δες ΠΩΣ είναι το σωστό!

Αν θέλετε να έχετε αποτελέσματα στο γυμναστήριο, να χάσετε βάρος και να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα, είναι σημαντικό να κάνετε κάποιες βασικές ασκήσεις. Συχνά, όμως, τις κάνουμε λάθος, βλάπτουμε την υγεία μας και ακυρώνουμε την προσπάθεια μας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές προτάσεις για να γυμνάζεστε πιο σωστά και αποτελεσματικά, χωρίς να κάνετε κακό στην υγεία σας:

15. Γέφυρα

Λάθος: Αν κάνετε γέφυρα και σχηματίζετε καμπύλη με την πλάτη, επιβαρύνετε πολύ την μέση αντί για τα οπίσθια.

Σωστό: Λυγίστε τα γόνατα ώστε να σχηματίζουν ορθή γωνία με το πάτωμα. Σηκώστε την λεκάνη και σχηματίστε με το σώμα σας μια ίσια γραμμή από τους ώμους ως τα γόνατα – είναι πολύ σημαντικό. Σφίξτε τα οπίσθια όσο πιο πολύ μπορείτε και τους κοιλιακούς μυς.

14. Εναλλαγή στις πλάγιες προβολές

Λάθος: Αν σκύψετε πολύ μπροστά και λυγίσετε τα γόνατα σας σε οξεία γωνία, η σπονδυλική στήλη και τα γόνατα σας θα υπερφορτωθούν.

Σωστό: Κρατήστε την πλάτη ίσια και μην σηκώνετε την λεκάνη. Φροντίστε το γόνατο σας να είναι λυγισμένο σε ορθή γωνία όταν κάνετε κάθισμα.

13. Σανίδα

Λάθος: Αν η πλάτη δεν είναι ίσια, τότε η άσκηση χάνει την αποτελεσματικότητα της και αχρηστεύεται.

Σωστό: Κρατήστε το σώμα σε ίσια γραμμή από την κορυφή ως τις φτέρνες. Κρατήστε τα χέρια σε ορθή γωνία και μην λυγίζετε τον λαιμό.

12. Κάθισμα

Λάθος: Αν τα γόνατα σας βγαίνουν πιο μπροστά από τα δάχτυλα του ποδιού, η πλάτη σας είναι καμπυλωτή και ακουμπάτε την μπάρα στον λαιμό, μεταφέροντας το βάρος στα δάχτυλα του ποδιού. Αυτό μπορεί να κάνει πολύ κακό στον λαιμό σας.

Σωστό: Κρατήστε την μπάρα στην ίδια ευθεία με το μέσο των ποδιών. Λυγίστε την πλάτη και μην σηκώνετε τις φτέρνες από το πάτωμα. Κρατήστε τους μηρούς παράλληλους με το πάτωμα και μην κάθεστε πολύ βαθιά.

11. Πιάστε σωστά την μπάρα

Λάθος: Αν η μπάρα ακουμπά στον λαιμό σας, μπορεί να τραυματιστείτε.

Σωστό: Τραβήξτε πίσω τους αγκώνες και σφίξτε τις ωμοπλάτες, ώστε να σχηματιστεί ένα «ράφι». Ακουμπήστε εκεί την μπάρα όσο πιο χαμηλά μπορείτε και κρατήστε την σταθερά.

10. Κάθισμα με βαράκι ή δίσκο

Λάθος: Οι ώμοι είναι στρογγυλεμένοι και βγαίνουν μπροστά, άρα και η πλάτη είναι στρογγυλεμένη. Αν το κάθισμα σας είναι πολύ βαθύ, τότε φορτώνεστε περισσότερο.

Σωστό: Τραβήξτε τους ώμους πίσω και σφίξτε τις ωμοπλάτες. Κρατήστε την πλάτη ίσια, ελαφρώς καμπυλωτή στην μέση. Οι μηροί σας θα πρέπει να είναι παράλληλοι με το πάτωμα.

9. Άρση βαρών

Λάθος: Τα πόδια και τα χέρια σας δεν είναι κάθετα κι έτσι κινδυνεύετε να τραυματίσετε τις αρθρώσεις σας.

Σωστό: Λυγίστε τα γόνατα, βγάλτε το στήθος μπροστά, σχηματίστε καμπύλη με την μέση και τραβήξτε πίσω την λεκάνη. Κρατήστε τα χέρια και τα πόδια κάθετα στο έδαφος.

8. Ανεβαίνοντας σε μια πλατφόρμα

Λάθος: Όσο πιο μακριά στέκεστε από την πλατφόρμα, τόσο μεγαλύτερο βάρος δέχονται τα γόνατα αντί για τους μυς των ποδιών.

Σωστό: Ισιώστε την πλάτη και ενώστε τις ωμοπλάτες. Σχηματίστε μια ελαφριά καμπύλη με την πλάτη και σταθείτε πιο κοντά στην πλατφόρμα. Το γόνατο σας πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με το πόδι.

7. Άρση βαρών σε πάγκο

Λάθος: Τα γόνατα σας είναι λυγισμένα σε αμβλεία γωνία. Η πλάτη είναι ίσια και η μπάρα σηκώνεται ευθεία. Το βάρος δεν κατανέμεται
σωστά και η άσκηση δεν είναι αποτελεσματική.

Σωστό: Η μπάρα πρέπει να είναι σχεδόν στην ίδια ευθεία με τους ώμους. Σχηματίστε καμπύλη με την πλάτη. Λυγίστε τα γόνατα σας και φέρτε τα πόδια ελαφρώς προς τους γοφούς.

6. Προβολές με βαράκια

Λάθος: Το γόνατο είναι γυρισμένο προς τα μέσα, κάτι που είναι αναποτελεσματικό και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

Σωστό: Το γόνατο πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με το πόδι και να είναι λυγισμένο σε γωνία 90 μοιρών όταν το φέρνετε μπροστά.

5. Κάθισμα με το ένα πόδι

Λάθος: Οι ώμοι πρέπει είναι στρογγυλεμένοι και προς τα μπροστά, άρα και η πλάτη είναι στρογγυλεμένη. Το κάθισμα δεν είναι αρκετά χαμηλό.

Σωστό: Τραβήξτε πίσω τους ώμους και ισιώστε την πλάτη. Κάντε κάθισμα μέχρι οι μηροί να είναι παράλληλοι με το πάτωμα.

4. Βαράκι με το ένα χέρι

Λάθος: Το κεφάλι είναι υψωμένο και η πλάτη σχηματίζει καμπύλη.

Σωστό: Είναι σημαντικό το σώμα να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή από το κεφάλι ως τα οπίσθια.

3. Βαράκι πίσω από το κεφάλι

Λάθος: Αν πιάνετε το βαράκι από το μέσο της λαβής, θα επιβαρυνθούν οι αρθρώσεις αντί για τους μυς.

Σωστό: Πάρτε το βαράκι στα δύο χέρια με τις παλάμες προς τα πάνω. Κρατήστε τους ώμους ακίνητους και πιέστε τους αγκώνες όσο πιο κοντά στο κεφάλι γίνεται. Σηκώστε το βαράκι πάνω από το κεφάλι και χαμηλώστε το σιγά σιγά.

2. Τέντωμα γάμπας

Λάθος: Τα πόδια σας ακουμπάνε σχεδόν ολόκληρα στην πλατφόρμα και δεν είναι στην ίδια ευθεία με τους ώμους.

Σωστό: Σταθείτε με το 1/3 των ποδιών στην πλατφόρμα, έτσι ώστε να είναι στην ίδια ευθεία με τους ώμους. Σηκώστε τις φτέρνες όσο πιο ψηλά γίνεται. Μείνετε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά χαμηλώστε τις φτέρνες, μέχρι να βρίσκονται πιο χαμηλά από την πλατφόρμα.

1. Υπερέκταση

Λάθος: Το σώμα δεν σχηματίζει ευθεία γραμμή και η μέση σας σχηματίζει μεγάλη καμπύλη.

Σωστό: Μην λυγίζετε την μέση. Σηκώστε τον κορμό πάνω από το επίπεδο των γοφών και μην στρογγυλεύετε την πλάτη όταν σκύβετε.

Credit: brightside.me

Αφήστε το σχόλιο σας: