5 Τύποι φαρμάκων με πολύ σοβαρές παρενέργειες που είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία. Εσείς παίρνετε κάποιο από αυτά; - Fanpage

5 Τύποι φαρμάκων με πολύ σοβαρές παρενέργειες που είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία. Εσείς παίρνετε κάποιο από αυτά;

Δεν υπάρχει φαρμακευτική δράση χωρίς παρενέργειες. Σίγουρα, όλοι γνωρίζουν ότι οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε μπορεί να έχει παρενέργειες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια είδη φαρμάκων με παρενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. Έχοντας αυτούς τους κινδύνους στο μυαλό, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν αξίζει να το πάρετε αρχικά.

Σας παρουσιάζουμε τα πέντε πιο επικίνδυνα είδη φαρμάκων (ή ομάδες φαρμακευτικής αγωγής) στον κόσμο. Μπορούν να σώσουν ζωές, αλλά και να σας αρρωστήσουν. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της λήψης τους.

1. Κυτταροτοξικά φάρμακα (χημειοθεραπεία)

2

Πολλοί πάσχοντες από καρκίνο υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, καθώς είναι συχνά η μοναδική ελπίδα για θεραπεία. Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, γνωστές παρενέργειες όπως η απώλεια μαλλιών, η κόπωση και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα εξαφανιστούν εγκαίρως. Παρόλο που είναι καλά νέα όταν ο καρκίνος εξαφανιστεί, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η σωτήρια θεραπεία στον οργανισμό.

Τα κυτταροτοξικά φάρμακα εμποδίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε υγιή ιστό καθώς και τον ίδιο τον καρκινικό όγκο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα όργανα μόλις τελειώσει η θεραπεία. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος για τον πάσχοντα να εμφανιστεί ξανά ο καρκίνος και στο μέλλον. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, μια μελέτη που διεξήχθη από έναν Αυστραλό επιστήμονα, έδειξε ότι οι συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο είχαν ποσοστό επιτυχίας μικρότερο από 10 %.

2. Αντιβιοτικά

Σχεδόν όλοι έχουν λάβει αντιβιοτικά για να καταπολεμήσουν κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Ωστόσο, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιβιοτικά για ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα. Εκτός από αναποτελεσματικό, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες – μπορεί να δημιουργήσετε αντιμικροβιακή αντίσταση στο φάρμακο, που σημαίνει ότι οι ασθένειες που απαιτούν αντιβιοτικά θα μπορούσαν να γίνουν απειλητικά για τη ζωή. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά προσβάλλουν εκτός από τα βλαβερά βακτηρίδια στο έντερο και την ωφέλιμη μικροχλωρίδα. Για να διατηρήσετε υγιή εντερική χλωρίδα σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει πάντα να λαμβάνετε ένα προβιοτικό παρασκεύασμα όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά.

3. SSRI

3

Η φαρμακευτική αγωγή είναι η τελευταία λύση για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει τη συνταγογράφηση επιλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας και βελτιώνουν τη διάθεσή σας. Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία του άγχους και των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών.

Ωστόσο, η λήψη φαρμάκων SSRI μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παρενέργειες που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ειδικότερα, οι νέοι μπορούν να αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά και – παραδόξως – αυτοκτονικές σκέψεις. Εκτός από τις λιγότερο ακίνδυνες παρενέργειες όπως κόπωση, πονοκέφαλοι, ναυτία και πεπτικά προβλήματα, η θεραπεία με SSRI μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόνιμη σεξουαλική δυσλειτουργία. Η λήψη αυτών των φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης.

4. Αντισυλληπτικά

Για εκατομμύρια γυναίκες, τα αντισυλληπτικά δεν είναι μόνο ένας τρόπος ελέγχου των γεννήσεων – πολλές γυναίκες παίρνουν το χάπι με την ελπίδα να αποκτήσουν μεγαλύτερο στήθος, πιο καθαρό δέρμα και πιο πυκνά μαλλιά. Οι γυναικολόγοι συχνά συνταγογραφούν αντισυλληπτικά όταν οι γυναίκες υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου ή έχουν ακανόνιστο κύκλο. Ωστόσο, μια γρήγορη ματιά στις παρενέργειες δείχνει ότι οι κίνδυνοι μπορεί να αντισταθμίσουν τα οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, την αύξηση βάρους, την απώλεια της λίμπιντο και τους πονοκεφάλους.

Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης, που μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια απειλητική για τη ζωή πνευμονική εμβολή. Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο όταν λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Όσες γυναίκες είναι υπέρβαρες, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή καπνίζουν τακτικά, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και άλλες μορφές αντισύλληψης.

5. Ασπιρίνη

sick woman with pain, headache, migraine, stress, insomnia, hangover in casual dress, hand holding head, quarter view

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ASS), γνωστό ως ασπιρίνη, είναι ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο που χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του υψηλού πυρετού. Για πολλούς, η ασπιρίνη είναι ένα φάρμακο πλήθος ασθενειών, από πονοκεφάλους μέχρι ρευματισμούς. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι περίπου 8.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από τη λήψη ασπιρίνης κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη, αποκτώντας έλκη στομάχου, αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα, νεφρική βλάβη ή κρίσεις άσθματος. Ως εκ τούτου, η ασπιρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Αυτή η λίστα δεν πρέπει να σας εμποδίζει να παίρνετε αυτά τα είδη φαρμάκων, αν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει τη χρήση τους. Η άρνηση θεραπείας θα μπορούσε είναι απειλητική για τη ζωή για ορισμένες ασθένειες. Ωστόσο, πρέπει πάντα να εξετάσετε τη σοβαρότητα της πάθησης με τυχόν παρενέργειες. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Credit: Healthhacks

Αφήστε το σχόλιο σας: