5+1 Πολύτιμες συμβουλές για να βελτιώσετε την Υγεία σας, παρόλο που κάνετε καθιστική δουλειά. Δώστε βάση στην 4η! - Fanpage

5+1 Πολύτιμες συμβουλές για να βελτιώσετε την Υγεία σας, παρόλο που κάνετε καθιστική δουλειά. Δώστε βάση στην 4η!


Σύμφωνα με γιατρούς, η εξάντληση και ο πόνος σε μυς και αρθρώσεις προκαλείται κατά 75% από την λάθος στάση του σώματος στον υπολογιστή και από 25% αδυναμία να βρούμε ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και ξεκούραση. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις συμβουλές ειδικών για να κάθεστε σωστά στην δουλειά και να αποφύγετε τα προβλήματα υγείας.

Πόνος στα πόδια

Μην σταυρώνετε τα πόδια σας. Η στάση αυτή χειροτερεύει την κυκλοφορία του αίματος, πιέζει τις αρτηρίες και προκαλεί δυσφορία με την μορφή μουδιάσματος και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε την καρέκλα σας. Τα πόδια σας δεν πρέπει να κρέμονται και η άκρη της καρέκλας δεν πρέπει να ασκεί πίεση κάτω από τα γόνατα. Βάλτε τα πόδια σας στο πάτωμα ή σε ειδικό στήριγμα ώστε να είναι λυγισμένα σε γωνία λίγο παραπάνω από 90 μοίρες.

3

Πόνος στην πλάτη

– Το βάθος της καρέκλας πρέπει να ταιριάζει με το μήκος του γοφού. Αν κάθεστε για πολύ σε μια καρέκλα, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τη μέση σας. Διαφορετικά, θα γλιστρήσετε προς τα κάτω και αυτό θα προκαλέσει ένταση και πόνο στην πλάτη.

– Η καρέκλα θα πρέπει να έχει άνετη πλάτη με φυσική καμπύλη ώστε να μην μοιάζει η πλάτη σας με αγγλικό ερωτηματικό.

*- Μην βιαστείτε να αλλάξετε στάση αν αισθανθείτε άβολα. Αφήστε τους μυς σας να συνηθίσουν την σωστή στάση. Κάποιοι θα χαλαρώσουν και η στάση θα γίνει πιο άνετη, αλλά όχι αμέσως.

4

Τα χέρια κουράζονται

Όταν δουλεύετε στον υπολογιστή, τα χέρια είναι συνεχώς σε ένταση. Η πίεση και η λάθος στάση μπορεί να προκαλέσουν πόνο και μούδιασμα στα χέρια το πρωί.

Η στάση των ώμων και των βραχιόνων θα είναι σωστή αν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι στο ύψος του αγκώνα. Οι καρποί σας θα πρέπει να είναι ίσιοι, όχι γυρισμένοι προς τα πλαϊνά. Τα χέρια σας θα πρέπει να είναι λυγισμένα στον αγκώνα σε γωνία 90 μοιρών και να ακουμπάνε χαλαρά στο τραπέζι.

5

Πόνος στον αυχένα

Για να αποφύγετε τον πόνο στον λαιμό και τον αυχένα, είναι σημαντικό να τοποθετήσετε σωστά την οθόνη σας. Αν είναι πολύ χαμηλά, τότε θα πρέπει να λυγίζετε την πλάτη ή να γλιστράτε προς τα κάτω στην καρέκλα. Αυτό αυξάνει την πίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και μπορεί να οδηγήσει σε κήλη ή προεξοχή κάποιου οστού.

Αν χρειαστεί, τοποθετήστε κάποια βάση κάτω από την οθόνη σας για να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται μπροστά σας, όχι στο πλάι, ώστε η πίεση στο αυχένα και τα μάτια να είναι η ελάχιστη δυνατή.

6

Ευαίσθητα και κουρασμένα μάτια

Όταν δουλεύετε στον υπολογιστή για πολύ, μπορεί να αποκτήσετε σύνδρομο κοπιωπίας της όρασης λόγω χρήσης υπολογιστή: θολή όραση, ξηρότητα, κοκκινίλα, πονοκεφάλους και ερεθισμούς.

– Ρυθμίστε την οθόνη σας ξανά. Οι γιατροί πιστεύουν ότι η καλύτερη θέση είναι να βρίσκεται το κέντρο της οθόνη στο ύψος των ματιών, σε απόσταση περίπου 50 εκατοστά από το πρόσωπο.

– Αφαιρέστε την γυαλάδα από την οθόνη. Αν ο υπολογιστής σας βρίσκεται κοντά σε παράθυρο, μετακινήστε τον ή τραβήξτε την κουρτίνα. Προσαρμόστε την φωτεινότητα, την αντίθεση και το μέγεθος γραμματοσειράς.

– Είναι καλό να φοράτε ειδικά γυαλιά τα οποία συγκαλύπτουν μέρος του φάσματος. Έτσι, τα μάτια σας θα κουράζονται λιγότερο και θα προστατέψετε την όραση σας.

– Μην ξεχνάτε να κάνετε ασκήσεις για τα μάτια. Μπορείτε να κοιτάτε έξω από το παράθυρο ή να σκανάρετε το δωμάτιο με τα μάτια σας κάθε ώρα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Επίσης, μπορείτε να κάνετε απλές ασκήσεις για τα μάτια.

7

Γρήγορη κόπωση

Αν ένας άνθρωπος ζει καθιστική ζωή και του αρέσουν τα παχυντικά γλυκά, η χοληστερίνη συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων του.

Οι φλέβες ανοίγουν και οι βαλβίδες σταματούν να τα βγάζουν πέρα με την λειτουργία τους. Εμφανίζονται ανεπιθύμητες αισθήσεις: πόνοι, αίσθηση κόπωσης στα πόδια, πρήξιμο στα πόδια και υψηλή πίεση. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αργά το βράδυ.

Βρείτε χρόνο για γυμναστική καθημερινά. Κάντε απλές ασκήσεις για ένα τέταρτο περίπου. Προσπαθήστε να περπατάτε αντί να πηγαίνετε κάπου με τo αυτοκίνητο ή με τα μέσα συγκοινωνίας. Και το σημαντικότερο, προσέξτε την διατροφή σας.

8

Credit: brightside.me

Αφήστε το σχόλιο σας: