8 Σοβαρές αιτίες που πρήζονται τα πόδια σας και τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας. Μεγάλη προσοχή στην 4η! - Fanpage

8 Σοβαρές αιτίες που πρήζονται τα πόδια σας και τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας. Μεγάλη προσοχή στην 4η!

Δε μπορείτε να βγάλετε το δαχτυλίδι σας και τα πόδια σας δεν χωράνε στα αγαπημένα σας παπούτσια, επειδή είναι πολύ πρησμένα; Αυτό το οίδημα προκαλείται από τη συσσώρευση υγρών στο σώμα.

Μάθαμε για τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους συμβαίνει το πρήξιμο, και πώς να απαλλαγείτε από αυτό.

Αλάτι

1

Η συνιστώμενη ποσότητα αλατιού την ημέρα είναι 5 γραμμάρια ή 1 κοφτό κουτάλακι του γλυκού. Αν καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι με το φαγητό, τότε το σώμα μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύει υγρά.

Τι να κάνετε: βάλτε ένα όριο στην πρόσληψη αλατιού. Αν το φαγητό φαίνεται ανάλατο, χρησιμοποιήστε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Αλλεργία

2

Αν το πρήξιμο συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό, τότε πιθανή αιτία είναι κάποια αλλεργία.

Τι να κάνετε: Αν το οίδημα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και επηρεάζει τον λαιμό και το πρόσωπο, χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα. Τα αντιισταμινικά θα βοηθήσουν με τη μείωση του οιδήματος.’

Ορμόνες

3

Η ορμονική ανεπάρκεια είναι ένας άλλος λόγος για την συσσώρευση υγρών στο σώμα. Αν έχετε φούσκωμα, πρησμένα πόδια ή παίρνετε βάρος, τότε το πιθανότερο είναι κάποια ορμονική διαταραχή.

Τι να κάνετε: Αναθεωρήστε τη διατροφή σας: καταναλώστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες για να μειώσετε την ποσότητα του γλυκού, πικάντικου και αλμυρού. Επισκεφθείτε ενδοκρινολόγο ή γυναικολόγο, ο οποίος θα κρίνει την κατάλληλη θεραπεία.

Νεφρική νόσος

4

Το οίδημα, το οποίο εμφανίζεται κυρίως το πρωί στο πρόσωπο, μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά. Άλλα συμπτώματα είναι πληγές στο κάτω μέρος της πλάτης και αλλαγή του χρώματος των ούρων.

Τι να κάνετε: Προσέξτε τη διατροφή σας. Κοιμηθείτε στην πλάτη σας (ο ύπνος στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο πρόσωπο). Επισκεφθείτε-νεφρολόγο γιατρό.

Καρδιακό νόσημα

5

Πρήξιμο των ποδιών και της κοιλιάς μπορεί να υποδεικνύει καρδιακές παθήσεις, αν συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, κόπωση, δύσπνοια.

Τι να κάνετε: Μη προσπαθήσετε να ψάξετε θεραπεία μόνοι σας, συμβουλευτείτε έναν καρδιολόγο.

Φαρμακευτική αγωγή

6

Το οίδημα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της λήψης ορισμένων ειδών φαρμάκων – όπως αντιπυρετικά, αναλγητικά, και αντισυλληπτικά.

Τι να κάνετε: Αν η φαρμακευτική αγωγή προκαλεί πρήξιμο, συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Ίσως μπορεί να αντικατασταθεί κάποιο άλλο συμβατό, που δεν έχει τέτοιες παρενέργειες.

Τρόπος ζωής

7

Όσοι αναγκάζονται να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας όρθιοι ή καθιστοί, τα πόδια τους μπορεί να πρηστούν.

Τι να κάνετε: Τα άτομα με καθιστική εργασία συνιστάται να κάνουν τακτικά διαλείμματα για να τεντώνουν τα πόδια τους. Και σταματήστε τη συνήθεια να κάθεστε σταυροπόδι. Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας στέκεστε πολλή ώρα, βρείτε την ευκαιρία να καθίσετε και να κάνετε μασάζ, φορέστε άνετα παπούτσια και κάλτσες συμπίεσης.

Αφυδάτωση

8

Στο αρχικό στάδιο της αφυδάτωσης το σώμα αρχίζει να αποθηκεύει υγρά και ως αποτέλεσμα οι αστράγαλοι και οι καρποί εμφανίζονται διογκωμένοι.

Τι να κάνετε: Να πίνετε τουλάχιστον 1,2 λίτρα νερό την ημέρα, αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά.

Θυμηθείτε, το οίδημα δεν υποδεικνύει πάντα κάποια ασθένεια και μπορεί να συμβεί ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα από άβολα παπούτσια, και μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών και αλμυρών τροφίμων.

Credit: Adme

Αφήστε το σχόλιο σας: