Δείτε ΠΩΣ να αναγνωρίσετε αν παθαίνετε εγκεφαλικό, έμφραγμα ή καρδιακή ανακοπή. Μπορεί να σας σώσει τη ζωή! - Fanpage

Δείτε ΠΩΣ να αναγνωρίσετε αν παθαίνετε εγκεφαλικό, έμφραγμα ή καρδιακή ανακοπή. Μπορεί να σας σώσει τη ζωή!

Υπάρχουν κάποιες κρίσιμες διαφορές μεταξύ καρδιακής προσβολής, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου που όταν είναι γνωστές, μπορούν να σώσουν μια ζωή.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τόσο η καρδιακή προσβολή όσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αποτέλεσμα της απόφραξης της ροής του αίματος. Ωστόσο, το αίμα δεν μπορεί να φτάσει στην καρδιά κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, ενώ κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, το αίμα δεν μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Inova Heart and Vascular, μια καρδιακή προσβολή προκαλείται συνήθως από θρόμβο αίματος, ενώ ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός φραγμένου αιμοφόρου αγγείου.

Το έμφραγμα είναι διαφορετικό από την καρδιακή προσβολή, αν και μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα. Σύμφωνα με την American Heart Association, το έμφραγμα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για το συμβάν στο οποίο η καρδιά απροσδόκητα και ξαφνικά σταματά να χτυπάει. Όταν η καρδιά σταματήσει να κτυπά, το αίμα δεν μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα. Το άτομο που πάσχει από έμφραγμα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία για περισσότερο από λίγα λεπτά, θα πεθάνει.

Η American Heart Association συνιστά την παροχή πρώτων βοηθειών με τα χέρια στο θώρακα σε κάποιον που καταρρέει μπροστά σας, χωρίς να ξέρετε το λόγο. Κάτι τέτοιο μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν πόνο, αίσθηση πίεσης στο στήθος και δυσφορία. Ο πόνος στο στομάχι που μοιάζει με καούρα, καθώς και η δυσκολία στην αναπνοή, το άγχος, η ζάλη και η εφίδρωση είναι όλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Ειδικότερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και πόνο στο λαιμό ή τη γνάθο, εξηγεί η American Heart Association.

Εάν εσείς ή κάποιος άλλος νιώσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα για περισσότερα από 5 λεπτά, καλέστε αμέσως βοήθεια.

Υπάρχουν τρία σημαντικά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτά είναι: σοβαρή κεφαλαλγία, απώλεια συντονισμού και δυσκολία ομιλίας. Η American Heart Association εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου η μία πλευρά του προσώπου μουδιάζει, το ένα χέρι είναι αδύναμο ή μουδιασμένο και η ομιλία είναι ασαφής.

Αν είστε με κάποιον που υποπτεύεστε ότι παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο, μη χάνετε ούτε δευτερόλεπτο και καλέστε βοήθεια. Όπως λέει η Christa Callahan, Διευθύντρια στο νοσοκομείο Inova Fairfax, «Ο χρόνος είναι ο εγκέφαλος».

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι υψηλότερος για τους ανθρώπους που καπνίζουν ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη ή καθιστική ζωή. Όλοι οι άνθρωποι, αλλά ειδικά όσοι έχουν κάποιο από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Και μην ξεχνάτε, εάν είστε με κάποιον που παρουσιάζει συμπτώματα, καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Δεν υπάρχει θεραπεία στο σπίτι για την καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η καλύτερη πορεία δράσης είναι η ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Credit: Remedydaily

Αφήστε το σχόλιο σας: