Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα 5 πολύ σοβαρά συμπτώματα – Τι σημαίνει ο πόνος στη μέση - Fanpage

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα 5 πολύ σοβαρά συμπτώματα – Τι σημαίνει ο πόνος στη μέση

Μεγάλη προσοχή στα συμπτώματα που μπορεί να έχουμε ζητούν οι επιστήμονες
Ενώ οι περισσότερες χώρες της Δύσης βρίσκονται σε lockdown με αυξομείωση στην έντασή του, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα συμπτώματα που μπορεί να επιδεικνύουν, ενώ υπάρχουν πέντε συμπτώματα που ορίζονται ως «πολύ σοβαρά» από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Συνολικά, τα συμπτώματα που επιβεβαιωμένα συνδέονται με την COVID-19 είναι πολλά. Καθώς, λοιπόν, ο κορωνοϊός προκαλεί πολλαπλά συμπτώματα, δεν πρέπει να αγνοείτε κανένα, ακόμη κι αν κάποια φαίνεται να είναι σημάδια σοβαρής νόσησης. Ειδικότερα, οι ειδικοί λένε ότι ένα σπάνιο σύμπτωμα θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ασθενής έχει πολύ σοβαρή περίπτωση COVID-19: μπλε χείλη!

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαθέτουν μια λίστα με “προειδοποιητικά σημάδια έκτακτης ανάγκης” για την COVID-19. Αυτά αποτελούν δείκτες ότι πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη. Μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων είναι η μπλε απόχρωση στα χείλη.

“Τα μπλε χείλη, φαινόμενο γνωστό και ως κυάνωση (cyanosis), είναι ένα σύμπτωμα COVID-19, που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, επειδή θεωρούνται καθυστερημένο σημάδι στέρησης οξυγόνου”, υποστηρίζει η μεταδιδακτορική φοιτήτρια Jenna Liphart Rhoads, εγγεγραμμένη νοσοκόμα και ιατρική εκπαιδευτική για τον οργανισμό Nurse Together. Η Rhoads λέει ότι η έλλειψη οξυγόνου στο αίμα κάνει τα χείλη κάποιου να πάρουν μπλε απόχρωση. Αυτό πιθανώς είναι το πιο εμφανές σημάδι στέρησης οξυγόνου, επειδή το «δέρμα των χειλιών είναι πολύ λεπτό», καθιστώντας την κυάνωση ορατή σε αυτό το μέρος του σώματος.

“Κάποιος με σοβαρή περίπτωση COVID-19 θα μπορούσε να έχει μπλε χείλη εάν η φλεγμονή στους πνεύμονες είναι αρκετή για να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνουν οι πνεύμονες και οι ιστοί στο σώμα”, εξηγεί. Ωστόσο, η ίδια λέει ότι τα μπλε χείλη, ως σύμπτωμα κορωνοϊού, είναι αρκετά ασυνήθιστο. Και συνήθως, οι ασθενείς είναι πιθανό να εμφανίσουν νωρίτερα άλλα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ξηρό βήχα και συριγμό, επειδή “για να φτάσουν τα χείλη να πάρουν μπλε απόχρωση, η αναπνευστική δυσφορία θα είναι ήδη πολύ εμφανής«.

Προφανές, αλλά όχι απίθανο

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Ο δρ. Amesh A. Adalja, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, δήλωσε στο Prevention ότι “υπήρχαν ασθενείς που, για απροσδιόριστο λόγο, δεν έχουν άλλα συμπτώματα εκτός από τα μπλε χείλη”. Αν και αυτό είναι ακόμη πιο σπάνιο από το να έχει κανείς μπλε χείλη, ο δρ. Adalja λέει ότι αυτοί οι ασθενείς χαρακτηρίζονται ως “χαρούμενοι υποξικοί (happy hypoxics)”.

Μάλιστα, ένας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο Whittington του Λονδίνου, ανέφερε την περίπτωση ενός άνδρα που πιθανότατα είχε χαρούμενη υποξία. Σύμφωνα με την The Sun, ο δρ. Hugh Montgomery, σύμβουλος εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο, λέει ότι ένας από τους ασθενείς του με COVID-19, ο οποίος φαινόταν ότι ήταν σε πορεία ανάρρωσης, πέθανε μόλις 15 λεπτά μετά την τελευταία φορά που τον εξέτασε ο ίδιος. Αυτό έγινε επειδή ο ασθενής φαινόταν καλά , αλλά είχε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Γι’ αυτό τα μπλε χείλη θεωρούνται σύμπτωμα επείγουσας κατάστασης. «Εάν ένα άτομο έχει χαμηλό επίπεδο στο οξυγόνο του αίματος, ώστε να έχουν αρχίσει τα χείλη του να έχουν μπλε απόχρωση, τότε σίγουρα είναι μια σοβαρή περίπτωση COVID-19», προειδοποιεί ο δρ. Rhoads.

Τα υπόλοιπα τέσσερα επείγοντα συμπτώματα

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, εκτός από τα μπλε χείλη υπάρχουν ακόμη τέσσερα εξαιρετικά επείγοντα συμπτώματα.

Και τα πέντε είναι τα εξής:

Πρόβλημα στην αναπνοή
Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος
Σύγχυση
Αδυναμία να ξυπνήσετε ή να μείνετε ξύπνιοι
Μπλε χείλη ή πρόσωπο
Τι σημαίνει ο πόνος στη μέση; Μπορεί να είναι σύμπτωμα;

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) απαριθμεί γενικά τους πόνους των μυών και του σώματος ως συμπτώματα της covid-19, αλλά όχι συγκεκριμένα τον πόνο στην μέση. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί έχουν παρατηρήσει τον πόνο στην πλάτη σε ορισμένους ασθενείς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. «Διαπιστώσαμε ότι η covid-19 μπορεί να εκδηλώνεται διαφορετικά και ο πόνος στην μέση μπορεί να είναι σύμπτωμα», αναφέρει η Δρ. Vidya Mony, επιδημιολόγος.

Άλλωστε, πρόσφατες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο πόνος στην μέση αποτελεί σύμπτωμα του κορωνοϊού

Μετά από μια ανασκόπηση περισσότερων από 1.000 ασθενών με κορωνοϊό στην κλινική της Βοστώνης, οι ερευνητές του Harvard Medical School συνέταξαν μια νέα λίστα συμπτωμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings. Στην λίστα συμπεριλαμβάνεται ο πόνος στην μέση, μαζί με βήχα χωρίς πυρετό, ο πονόλαιμος, η διάρροια, το κοιλιακό άλγος, ο πονοκέφαλος, ο πόνος στο σώμα και η κόπωση.

Πηγές: iatropedia.gr, CDC.gov, vita.gr

Αφήστε το σχόλιο σας: