Νόμιζαν ότι η 3χρονη Κόρη τους πάσχει από μια απλή Γρίπη. Δυστυχώς, αυτό ήταν και το Μοιραίο τους Λάθος.... - Fanpage

Νόμιζαν ότι η 3χρονη Κόρη τους πάσχει από μια απλή Γρίπη. Δυστυχώς, αυτό ήταν και το Μοιραίο τους Λάθος….

Το 2014, η 3χρονη Pippa φαινόταν υποτονική για μέρες, αλλά οι γονείς της σκέφτηκαν ότι ήταν κάτι ασήμαντο. Απλά ένα κρυολόγημα. Τότε, ένα βράδυ η αναπνοή της δεν ήταν φυσιολογική. Οι γονείς της έσπευσαν το μικρό κορίτσι στο νοσοκομείο. Λίγες ώρες αργότερα, πέθανε από σήψη.

Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Σήψης στις 13 Σεπτεμβρίου, ο πατέρας της Pippa, ο Peter Howarth, γνωστοποιεί στη κοινή γνώμη τους κινδύνους της σήψης για να ενημερώσει άλλους γονείς.

«Αυτό που ο κόσμος δεν γνωρίζει για τη σήψη είναι η ταχύτητα και το πόσο γρήγορα αλλάζει μια ζωή,» δήλωσε ο Howarth στη Huffington Post UK.

Ακόμα και οι γιατροί δεν το περίμεναν στο περιστατικό της στην υπόθεση της Pippa. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο, το κοριτσάκι διαγνώστηκε με πνευμονία.

«Η Pippa έφτασε στις 7 μ.μ. και πέθανε στις 4 π.μ. Τόσο γρήγορα αφαιρεί μια ζωή», δήλωσε ο πατέρας.

1

Τι είναι η σήψη ή σηψαιμία;

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Γενικών Ιατρικών Επιστημών, η σηψαιμία είναι η συντριπτική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια λοίμωξη. Μπορεί επίσης να είναι γνωστή ως δηλητηρίαση αίματος. Βλάπτει το σώμα μειώνοντας τη ροή του αίματος στα όργανα:

Το σώμα απελευθερώνει ανοσολογικά χημικά μέσα στο αίμα για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν εκτεταμένη φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε θρόμβους αίματος και διαρρέοντα αιμοφόρα αγγεία. Ως αποτέλεσμα, η ροή του αίματος μειώνεται και αυτό στερεί τα όργανα από θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο και οδηγεί σε βλάβη των οργάνων.

Συμπτώματα σηψαιμίας

Η σηψαιμία παρουσιάζεται σε τρία στάδια: σηψαιμία, σοβαρή σήψη και σηπτικό σοκ. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο αρχικό στάδιο πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε βλάβη οργάνων.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, πριν να διαγνωστεί η σήψη, o ασθενής πρέπει να παρουσιάζει δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Θερμοκρασία σώματος πάνω από 38 °C ή κάτω από 36 °C.
 • Καρδιακός ρυθμός υψηλότερος από 90 παλμούς ανά λεπτό
 • Αναπνευστική συχνότητα υψηλότερη από 20 αναπνοές ανά λεπτό

Οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα υποδεικνύει ότι έχει προχωρήσει σε σοβαρή σήψη:

 • Σημαντικά μειωμένη παραγωγή ούρων
 • Απότομη αλλαγή στην ψυχική κατάσταση
 • Μείωση του αριθμού αιμοπεταλίων
 • Δυσκολία αναπνοής
 • Μη φυσιολογική λειτουργία άντλησης της καρδιάς
 • Κοιλιακό άλγος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρέπει να έχει προηγηθεί λοίμωξη πριν αναπτυχθεί η σήψη. Ως εκ τούτου, η σηψαιμία είναι συχνότερη σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί πρόσφατα ή ήδη νοσηλεύονται. Οποιαδήποτε από τις ακόλουθες λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσει σε σήψη:

 • Πνευμονία
 • Κοιλιακή λοίμωξη
 • Μολύνσεις νεφρών
 • Λοίμωξη αίματος (βακτηριαιμία)

2

Πόσο συχνή είναι η σήψη;

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν σήψη. Αυτό περιλαμβάνει παιδιά, ηλικιωμένους και όλους όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας θεραπείας του καρκίνου, μεταμόσχευσης οργάνων ή του ιού HIV.

Θεραπεία της σήψης

Μόλις διαγνωστεί η σήψη, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2006, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά 7,6%, με κάθε ώρα που δεν θεραπεύεται. Ένας συνδυασμός αντιβιοτικών και ενδοφλέβιου ορού μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία της σήψης.

Τι μπορείτε να Κάνετε αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει συμπτώματα;

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε τη σήψη είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχει, έτσι ώστε αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα και έχετε πρόσφατα βρεθεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον ή έχετε αναπτύξει μια λοίμωξη, θα γνωρίζετε για να το ψάξουν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τον Howarth, οι γιατροί της Pippa δεν έκαναν διάγνωση της σήψης αμέσως.

«Ήμουν εκεί στις 10 το βράδυ και είχε ορό, αλλά ακόμα απαιτούσε ροζ χυμό και να της πω μια ιστορία,» αναφέρει ο Howarth.

«Ήταν ζωηρή και έδινε διαταγές. Είχε πάει 3 τα ξημερώματα και σκέφτηκα ότι κάτι δε πήγαινε καλά. Μιλούσε, αλλά ήταν ασυναρτησίες. Φώναξα μια νοσοκόμα και την έλεγξαν και δεν υπήρχε αναφορά για σήψη. Κάθισα μαζί της για μισή ώρα κρατώντας της το χέρι. Της κρατούσα το χέρι όταν σταμάτησε να αναπνέει. Αυτό ήταν.»

Μόνο όταν πέθανε η Pippa, οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι οφειλόταν σε σηπτικό σοκ.

Τώρα, ο πατέρας παροτρύνει τους γονείς να κάνουν την ερώτηση που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του παιδιού τους: «Μήπως είναι σήψη;»

3

«Πριν από αυτό δεν είχα ιδέα τι είναι η σήψη, αν το γνώριζα ίσως και να ζούσε τώρα η Pippa. Πείτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε κάθε μέρα και αγκαλιάστε το όσο ακόμα μπορείτε.»

Credit: Simplemost

Αφήστε το σχόλιο σας: