Το σημείο που πονάει η κοιλιά σας υποδεικνύει και την πραγματική αιτία. Προσέξτε πολύ όταν πονάτε πάνω αριστερά! - Fanpage

Το σημείο που πονάει η κοιλιά σας υποδεικνύει και την πραγματική αιτία. Προσέξτε πολύ όταν πονάτε πάνω αριστερά!

O πόνος στη κοιλιά εμφανίζεται με διαφορετικούς τρόπους: μερικές φορές οξύς και έντονος και μερικές φορές αμβλύς και επιφανειακός. Επειδή πολλές από τις βασικές λειτουργίες του σώματος μας λαμβάνουν χώρα σε αυτή τη περιοχή, υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι.

Εκτός από τα διάφορα όργανα μας, έχουμε επίσης πολλές καταλήξεις νεύρων στη κοιλιά: η αιτία ενός πόνου στην κοιλιά μπορεί να ποικίλλει από φόβο ή άγχος μέχρι ένα υπερβολικό γεύμα … ή φυσικά, κάτι πιο σοβαρό.

Αν μπορείτε να εντοπίσετε την πηγή του πόνου όμως, τότε μια πιθανή διάγνωση είναι πιο εύκολη. Η περιοχή σας δίνει μια πιθανή υπόδειξη για το τι μπορεί να συμβαίνει.

1

1. Μέση αριστερά

2

Αυτό μπορεί να σημαίνει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά ή πέτρες. An δυσκολεύεστε στην ούρηση και έχετε δυσκοιλιότητα, καλό είναι να δείτε έναν γιατρό. Διαφορετικά μπορεί να συνδέεται με το οσφυϊκό μέρος της σπονδυλικής σας στήλης.

2. Μέση κέντρο

3

Αν έχετε έναν αμβλύ πόνο στο κέντρο της κοιλιάς σας ή ακριβώς πάνω από τον αφαλό, αυτό μπορεί να υποδεικνύει σκωληκοειδίτιδα (ειδικά αν γίνεται πιο έντονος πιο χαμηλά δεξιά, έχετε ναυτία και δεν μπορείτε να αεριστείτε) ή παγκρεατίτιδα (αν κάνετε και εμετό).

3. Κέντρο δεξιά

4

Αυτό μπορεί επίσης να δείχνει πρόβλημα με τα νεφρά ή δυσκοιλιότητα. Άλλη μία αιτία θα μπορούσε να είναι εκκολπωματίτιδα όπου θύλακες αναπτύσσονται στα τοιχώματα του παχέος εντέρου.

4. Κάτω αριστερά

5

Τα περισσότερα εντερικά προβλήματα υποδεικνύονται από πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Οι γυναίκες επίσης βιώνουν πόνους περιόδου σε εκείνη την περιοχή, αλλά και στις δύο πλευρές.

5. Κάτω μέση

6

Αυτό μπορεί να δείχνει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Οι γυναίκες που πονάνε σε εκείνη την περιοχή μπορεί να έχουν θέμα με τα γεννητικά τους όργανα.

6. Κάτω δεξιά

7

Αυτό μπορεί να δείχνει καταπονημένο μυ ή γενικά υπερκόπωση. Αν όμως εμφανίζεται συχνά, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν είναι οξύς πόνος που χειροτερεύει χαμηλά δεξιά, τότε είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα.

7. Πάνω αριστερά

8

Πολύ πιθανόν ο πόνος να προέρχεται από το στομάχι. Μια άλλη πιθανότητα είναι έλκος ή προβλήματα με το πάγκρεας. Αν ο πόνος είναι έντονος και χειροτερεύει γρήγορα, πιθανώς να έχετε πέτρα στην χολή και έχει συμβεί απόφραξη χοληδόχου πόρου. Αν ο πόνος επιμένει, επισκεφτείτε έναν γιατρό.

8. Πάνω μέση

9

Ένας τέτοιος πόνος μπορεί να συνδέεται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή κάποιο άλλο πρόβλημα με το στομάχι ή τον οισοφάγο. Πάλι, ανάλογα τον πόνο, έλκη ή πέτρες στην χολή μπορεί να είναι οι αιτίες.

9. Πάνω δεξιά

10

Αυτό μπορεί να δείχνει έλκος στο λεπτό έντερο (δωδεκαδακτυλικό έλκος). Η αιτία είναι συνήθως υπερβολική έκκριση των γαστρικών υγρών.

Αν ο πόνος στη κοιλιά κρατήσει περισσότερο από μερικές μέρες, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Να είστε επίμονοι και να ψάξετε την σωστή διάγνωση, ακόμα και αν δεν καταφέρετε με μία επίσκεψη στον γιατρό να βρείτε το πρόβλημα. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να καταλάβετε την αιτία, αφού υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. (ειδικά αν προκαλείται από φαγητό ή άγχος, δύο περίπλοκους παράγοντες…)

Credit: HealthHacks

Αφήστε το σχόλιο σας: