Αμμουδιά: Το όμορφο χωριό των 330 κατοικών στις εκβολές του Αχέροντα - Fanpage

Αμμουδιά: Το όμορφο χωριό των 330 κατοικών στις εκβολές του Αχέροντα

Αμμουδιά: Το χωριό παραθαλάσσιος παράδεισος στις εκβολές του Αχέροντα

Αμμουδιά: Το χωριό ήταν «μήλο της Έριδος» για όλους τους κατακτητές. Λόγω γεωγραφικής θέσης κατακτήθηκε από Τούρκους, Ιταλούς, Βενετούς. Μάλιστα, μέχρι το 1950 το χωριό ήταν εμπορικό λιμάνι και ονομαζόταν Σπλάντζα. Σήμερα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Το παραμυθένιο χωριό των 330 κατοίκων εκτίνεται απέναντι από το νησί Παξοί, μεταξύ Πρέβεζας και Πάργας.

Η περιγραφή του Ομήρου

Ο Όμηρος περιγράφει τις εκβολές του Αχέροντα ως “…ένα ακρογιάλι μικρό, με γύρω φουντωτά της Περσεφόνης δάση, όλο από λεύκες λυγερές και ιτιές καρποτινάχτρες”. Η περιγραφή αυτή της περιοχής παρουσιάζει σημαντική ομοιότητα με τη σημερινή εικόνα του όρμου της Αμμουδιάς.

Αμμουδιά: Η γεωγραφική θέση του χωριού

Η πανέμορφη Αμμουδιά είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στα δυτικά παράλια του Ιονίου, μεταξύ Πρέβεζας και Πάργας, απέναντι από το νησί Παξοί.

Είναι διάσημο τουριστικό θέρετρο λόγω του ανεπανάληπτης ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντος.

Το μπλε και το πράσινο κυριαρχούν

Όλο το τοπίο κυριεύεται από δυο χρώματα: Το Μπλε και το Πράσινο.

Ο συνδυασμός παράδοσης και φύσης δίνει στην μαγευτική ατμόσφαιρα της περιοχής μια μυστική αίσθηση όμοια με εκείνη της εποχής του Ομήρου.

Αμμουδιά: Η περιοχή κατά την μυθολογία

Η περιοχή που κατά τη μυθολογία ανήκε στην εξουσία των “Χθόνιων Θεών” ήταν “ο ασφοδελός χειμών” απ’ όπου διάβαιναν οι ψυχές. Το Νεκρομαντείο που βρίσκεται 4χλμ. απο τις εκβολές του Αχέροντα στο χωριό Μεσοπόταμος, επισκέπτονταν πλήθος θνητών, ημίθεων και ηρώων, ζητώντας επικοινωνία με το βασίλειο του Πλούτωνα και της Περσεφόνης.

Αμμουδιά: «Μήλο» της Έριδος για κατακτητές

Η Αμμουδιά λόγω της θέσης της περιήλθε στην κυριότητα διαφόρων κατακτητών, Τούρκων, Βενετών, πειρατών, Ιταλών. Μέχρι το 1950, το χωριό με το όνομα “Σπλάντζα” υπήρξε λιμάνι με εμπορική κίνηση.

Σήμερα το γραφικό λιμανάκι δίπλα από την υπέροχη παραλία, αποτελεί αγκυροβόλι των ψαροκάικων.

Το Δέλτα του Αχέροντα

Η ευρύτερη περιοχή της Αμμουδιάς και γενικότερα το Δέλτα του Αχέροντα, συμπεριλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Καλύπτει συνολική έκταση 5.000 περίπου εκταρίων.

Οι εκβολές του Αχέροντα αποτελούν έναν από τους κυριότερους υγρότοπους της Δυτικής Ελλάδας. Στις όχθες του υπάρχει σημαντικός αριθμός σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας τα οποία προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.

Στο Δέλτα του Αχέροντα, συναντώνται συνολικά 19 τύποι οικότοπων και 449 είδη χλωρίδας ενώ στις σπουδαίες και αξιόλογες υγροτοπικές περιοχές εντάσσεται και το έλος της Αμμουδιάς.

Παρακολουθήστε το βίντεο του Άγγελου Αρναουτέλη

 

Αφήστε το σχόλιο σας: