Μεγαλοπρεπή αρχοντικά, πέτρινα καλντερίμια και μια λίμνη ηλικίας 10.000.000 ετών. Γνωρίστε την Ελληνική πόλη που λατρεύουν οι φωτογράφοι - Fanpage

Μεγαλοπρεπή αρχοντικά, πέτρινα καλντερίμια και μια λίμνη ηλικίας 10.000.000 ετών. Γνωρίστε την Ελληνική πόλη που λατρεύουν οι φωτογράφοι

Από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η φημισμένη πόλη των γουναράδων, καθρεπτίζεται αιώνες τώρα στα ασάλευτα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε μια στενή χερσόνησο, ξελογιάζει τους επισκέπτες με τα αστείρευτα κάλλη της, την αρχοντιά και τη γαλήνια αύρα της.

Το τοπίο, χαρακτηριστικό της Μακεδονίας – επιβλητικό, γοητευτικό. Εντυπωσιακά παραλίμνια αρχοντικά, συστάδες δέντρων να τα κυκλώνουν, βυζαντινές εκκλησίες.

Η Καστοριά μπορεί να είναι χτισμένη στην ζεστή αγκαλιά που σχηματίζουν το Βίτσι και ο Γράμμος, αλλά το βλέμμα του «πρωτάρη» δεν μπορεί παρά να πλανηθεί μαγεμένο στην επιφάνεια της λίμνης Ορεστιάδας.

Η Ορεστιάδα, μια από τις ωραιότερες λίμνες των Βαλκανίων, αποτελεί στολίδι της ευρύτερης περιοχής, έχει κηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000».

Ιτιές και πλατάνια γέρνουν στο νερό ενώ κύκνοι, αργυροπελεκάνοι, τσικνιάδες και ερωδιοί την έχουν κάνει σπίτι τους.

Η λίμνη έδωσε ζωή στην περιοχή ήδη από την εποχή της δημιουργίας των νεολιθικών οικισμών που ανακαλύφθηκαν στο Δισπηλιό. Φιλοξενεί τουλάχιστον 150 είδη πουλιών και θεωρείται ως ένας από τους σημαντικούς υγρότοπους στην Ελλάδα.

Η έκτασή της είναι περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της περίπου 9,5 μέτρα.

Οι 74 βυζαντινές της εκκλησίες, η πλατεία Ντολτσό με τα αρχοντικά της (άλλα νεοκλασικά κι άλλα πιστά στην τοπική µακεδονίτικη αρχιτεκτονική και τη λαϊκή Τέχνη), τα γουναράδικα και η μαγευτική παραλίμνια διαδρομή, οι τοπικές της γεύσεις και η νυχτερινή ζωή, θα σας εντυπωσιάσουν, όποια εποχή κι αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την πόλη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το ότι η Καστοριά θεωρείται μία από τις γραφικότερες ελληνικές πόλεις, ή αλλιώς… ο παράδεισος του φωτογράφου!

Περπατώντας στις όχθες τις λίμνης θα συναντήσετε τη Σπηλιά του Δράκου. Ανακαλύφθηκε το 1954, αποκαλύπτοντας δέκα αίθουσες, επτά υπόγειες λίμνες και σήραγγες γεμάτες σταλακτίτες. Λίγο πιο δίπλα θα βρείτε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, λαξευμένο πάνω στα βράχια.

Ακόμη πιο πέρα, εδώ και δέκα αιώνες στέκεται επιβλητικό το μοναστήρι της Παναγιάς της Μαυριώτισσας, ένα εξαιρετικό δείγμα από την ούτως ή άλλως μεγάλη κληρονομιά της Καστοριάς, η οποία μετρά πάνω από 70 βυζαντινούς ναούς.

Στη Καστοριά αξίζει να επισκεφτείτε το Δισπηλιό (πασσαλόκτιστος προϊστορικός λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5.000 π.Χ.) αλλά και το καμάρι της πόλης, το Πρότυπο Ενυδρείο το οποίο είναι το µεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων και εκτείνεται σε ένα διώροφο κτήριο 450 τ.µ.

Πηγή

Αφήστε το σχόλιο σας: