Σε ποιο ελληνικό νησί αυτή την εποχή γεμίζουν οι πλαγιές με τουλίπες; - Fanpage

Σε ποιο ελληνικό νησί αυτή την εποχή γεμίζουν οι πλαγιές με τουλίπες;

Κάθε χρόνο, αυτό το μήνα, στη Χίο η γη κοκκινίζει και μπορεί κανείς να αντικρίσει ένα μοναδικό υπερθέαμα της φύσης που πραγματικά κόβει την λαλιά!

Πρόκειται για τις ανθισμένες Λαλάδες που κατακλύζουν τις πλαγιές και τα χωράφια της κεντρικής και νότιας Χίου σχηματίζοντας ένα κατακόκκινο χαλί από άγριες τουλίπες!

Οι πανέμορφες άγριες τουλίπες είναι αυτοφυείς και μαγεύουν ντόπιους και επισκέπτες με την ομορφιά τους, την πυκνότητα της βλάστησης και το έντονο χρώμα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα είδη τουλίπας μεγαλώνουν μόνο στη Χίο και αποτελούν τα έξι από τα έντεκα είδη τουλιπών παγκοσμίως.

Η ιστορία τους φτάνει στο βάθος των αιώνων και δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.

Μάλλον, παρά το ότι λέγεται η Χίος δεν συνιστά την περιοχή προέλευσης της Ολλανδικής τουλίπας- τουλάχιστον όχι των πρώτων βολβών που έφτασαν εκεί.

Αποτελεί όμως μέρος της φυσικής περιοχής εξάπλωσης του γένους Tulipa, η οποία εκτείνεται από την κεντρική Ασία μέσω της Μεσογείου έως τις νότιες-κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης.

Το γένος αριθμεί περισσότερα από 100 είδη, 14 από τα οποία φύονται στην Ελλάδα.

Η ανατολική προέλευση του ονόματος «λαλάδες» είναι γνωστή.

Lale είναι η περσική ονομασία της τουλίπας, η οποία πέρασε μέσω των τουρκικών στη χιακή διάλεκτο.

Όμως και το όνομα «τουλίπα» (tulipa, tulip, tulipan, tulipano, tulpe, tulpan σε διάφορες Ευρωπαϊκές γλώσσες) έχει παρόμοια προέλευση, από την οθωμανική λέξη για το τουρμπάνι, εξαιτίας της ομοιότητάς του με το άνθος της τουλίπας ή της οθωμανικής μόδας να τοποθετούνται τουλίπες στις πτυχώσεις του τουρμπανιού.

Τα είδη της τουλίπας που συναντούμε στην Χίο είναι η Tulipa praecox, η Toulipa agenesis, η Tulipa clusiana και η Tulipa undulatifolia.

Από τα τέσσερα είδη, μόνο η T. undulatifolia είναι αυτόχθονη στη Χίο. Τα υπόλοιπα θεωρείται σήμερα ότι έχουν διαφύγει από παλαιές καλλιέργειες και έχουν πλέον εγκλιματιστεί πλήρως στη φύση. Η προέλευσή τους ωστόσο παραμένει άγνωστη..

Τα άνθη της τουλίπας δεν διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες.

Ο καιρός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πότε θα αρχίσουν να ανθίζουν οι τουλίπες.

Πηγή

Αφήστε το σχόλιο σας: