Φαράγγι Του Βίκου: Το Βαθύτερο Φαράγγι Στον Κόσμο Βρίσκεται Στην Ελλάδα! - Fanpage

Φαράγγι Του Βίκου: Το Βαθύτερο Φαράγγι Στον Κόσμο Βρίσκεται Στην Ελλάδα!

Φαράγγι Του Βίκου: Το Βαθύτερο Φαράγγι Στον Κόσμο Βρίσκεται Στην Ελλάδα!

Φαράγγι Του Βίκου: Το φαράγγι του Βίκου αποτελεί ένα ακόμη λόγο για να επισκεφτεί κανείς την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο φαράγγι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κάθετοι γεωλογικοί σχηματισμοί και η μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων μετατρέπουν το Φαράγγι του Βίκου σε ένα must τουριστικό προορισμό.

Βρίσκεται 30 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, περιοχή που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας εξαιτίας της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

Έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι σε αναλογία με το πλάτος του. Ταυτόχρονα με μήκος 20 χλμ περίπου (ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόκορου και τελειώνει στη γέφυρα του Βοϊδομάτη) και μέγιστο ύψος 1000 μ. είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα.

Η γεωγραφική απομόνωση της περιοχής, η σχετικώς μικρή ανθρώπινη επίδραση και η μεγάλη ποικιλότητα τύπων οικοτόπων και μικροκλιματικών συνθηκών, ευνοούν την ανάπτυξη διαφορετικών φυτικών ειδών. Έτσι, η περιοχή είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται και διατηρούνται πολλά σπάνια φυτά, 5 από αυτά δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο..

Υπάρχουν αρκετά σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα, ξεδιπλώνοντας όλο το μεγαλείο του φαραγγιού, ωστόσο ο καλύτερος δρόμος για τη γνωριμία είναι η διάσχιση του μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού, το οποίο ξεκινάει από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος.

Δείτε το βίντεο

Αφήστε το σχόλιο σας: