Η Ικαρία της Ιταλίας: Το Χωριό Ατσαρόλι Που Ανακάλυψε Το Μυστικό Της Μακροζωίας - Fanpage

Η Ικαρία της Ιταλίας: Το Χωριό Ατσαρόλι Που Ανακάλυψε Το Μυστικό Της Μακροζωίας

Ατσάρολι: Το Χωριό Της Ιταλίας Που Ανακάλυψε Το Μυστικό Της Μακροζωίας

Aτσάρολι: Στην Καμπανία της Ιταλίας οι κάτοικοι ενός χωριού έχουν βρει το μυστικό της μακροζωίας. Πρόκειται για τους κατοίκους του χωριού Ατσάρολι, στο οποίο από τους 700 συνολικά κατοίκους, οι 81 έχουν ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής.

Πώς τα καταφέρνουν; Αυτό ακριβώς θέλησαν να ανακαλύψουν οι Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, οι οποίοι ταξίδεψαν 140 km νότια της Νάπολι, προκειμένου να αποφανθούν σχετικά με την τάση των κατοίκων να ξεπερνούν κατά πολύ τον προσδοκώμενο χρόνο ζωής τους.

Το «μαγικό» τους DNA

Εξήγηση; Κι όμως υπάρχει! Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως από τον οργανισμό των κατοίκων του Ατσάρολι εκλείπει -σχεδόν εξ’ ολοκλήρου- ένας αιματολογικός δείκτης, που έχει σαν αποτέλεσμα να υποφέρουν πολύ σπάνια από καρδιακά νοσήματα ή εκφυλιστικές εγκεφαλικές ασθένειες, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ο λόγος για την αδρενομεδουλίνη, ένα αγγειοδραστικό πεπτίδιο, η απουσία του οποίου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, τα οποία «σκοτώνουν» καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους.

Τι τρώνε;

Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο στοιχείο που βοηθά τους κατοίκους να φτάνουν και να ξεπερνούν τον έναν αιώνα ζωής. Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, τα τεστ DNA και τις αιματολογικές εξετάσεις, σημαντικό ρόλο στη μακροζωία των κατοίκων παίζει και η διατροφή τους. Είναι καθαρά μεσογειακή, πλούσια σε λαχανικά, οπωροκηπευτικά και ελαιόλαδο.

«Η διατροφή μας στηρίζεται πολύ στα ψάρια και σε φρέσκα προϊόντα που παράγουμε εμείς οι ίδιοι. Πέραν των λαχανικών και οπωροκηπευτικών, έχουμε τα δικά μας κουνέλια και κοτόπουλα. Και φυσικά ελαιόλαδο παραγωγής μας», δηλώνει 93χρονη κάτοικος.

Το παράδοξο είναι πως η τάση των ανθρώπων αυτών να ζουν περισσότερο δεν έχει να κάνει αποκλειστικά ούτε με το DNA τους, ούτε με τη δίαιτα που ακολουθούν.

Σεξ, στρες & δραστηριότητες

«Οι άνδρες εδώ είναι λιγότερο στρεσαρισμένοι απ’ ότι σε άλλα μέρη του κόσμου. Φαίνεται επιπλέον ότι και η σεξουαλική δραστηριότητα στις μεγάλες ηλικίες παίζει το ρόλο της. Είναι ο αέρας που αναπνέει κανείς, η καλοζωία βοηθά τη μακροζωία», κατέληξε ο καθηγητής Μέιζελ, που συμμετείχε στις έρευνες.

Κάπως έτσι, είναι πλέον σαφές πως στο χωριό Ατσάρολι δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο το φύλο σε ό,τι αφορά τη μακροζωία. Καθώς σε αντίθεση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, οι γυναίκες δεν έχουν την τάση να ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Αφήστε το σχόλιο σας: