Μονεμβασιά: Παραμυθένιες Διακοπές Στην Πατρίδα Του Γιάννη Ρίτσου - Fanpage

Μονεμβασιά: Παραμυθένιες Διακοπές Στην Πατρίδα Του Γιάννη Ρίτσου

Μονεμβασιά: Παραμυθένιες Διακοπές Στην Πατρίδα Του Γιάννη Ρίτσου

Μονεμβασιά: Υπήρξε η πατρίδα και ο τόπος έμπνευσης του Γιάννη Ρίτσου. Αποτελεί ένα μέρος ζωντανό και γεμάτο ιστορία. Η Βενετσιάνικη ονομασία της ήταν «Napoli di Malvasia», δηλαδή Μενεξεδένια πόλη. Οι Βενετοί και οι Ενετοί την χαρακτήριζαν «Γιβραλτάρ της Ανατολικής Μεσογείου» λόγω του βράχου στη μέση της θάλασσσας. Ένας βράχος που κρύβει μυστικά κρυμμένα καλά στο πέρασμα του χρόνου. Η Μονεμβασιά στέκει αγέρωχη στη Λακωνία και σε προσκαλεί να την γνωρίσεις από άκρη σε άκρη.

Ο βράχος της Μονεμβασιάς, αυτή η μικρή νησίδα στη Λακωνία που στέκεται περήφανη στη μέση της θάλασσας και κρύβει στα στενά της περάσματα μυστικά και ιστορικές μνήμες.

Από τη Μονεβασιά κατάγεται και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, με το σπίτι του να έχει θέα το απέραντο γαλάζιο. Να από που άντλησε την έμπνευση και τη σοφία του…

Η περιήγηση στη πόλη

Μπαίνοντας στην πόλη, ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι. Ένα μέρος ζωντανό, γεμάτο ιστορία, το Γιβραλτάρ της Ανατολικής Μεσογείου όπως πολύ σωστά το αποκαλούσαν Βυζαντινοί, Ενετοί, Φράγκοι, Σταυροφόροι, που ήταν οι κάτοικοί του στο πέρασμα των αιώνων.

Οι βόλτες στα στενά

Τριγυρίζοντας στα δρομάκια της Μονεμβασιάς, αξίζει κανείς να χαθεί μέσα στα στενά περάσματα και τις καμάρες, να χαζέψει τα σπίτια και τους ξενώνες με τις πολεμίστρες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και να αφήσει την φαντασία του να τον ταξιδέψει στην εποχή που ζούσαν οι πειρατές και οι ιππότες.

Η Μονεμβασιά είναι μία από τις πιο καλαίσθητες καστροπολιτείες της Ελλάδας, διατηρώντας ατόφια την παράδοση και την ατμόσφαιρα που απορρέει από τα μεσαιωνικά τείχη και τα στριφογυριστά καλντερίμια.

Το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου

Αξίζει να δει κανείς το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από την κεντρική πύλη και στο εξωτερικό μέρος του υπάρχει και η προτομή του. Άραγε που να κάλπαζε η φαντασία του όταν αντίκριζε αυτό το υπέροχο θαλασσινό τοπίο γεμάτο πέτρα και μεσαιωνική ομορφιά;

Χτισμένο πάνω σε ένα βράχο, με μοναδική πρόσβαση από τη στεριά μια στενή λωρίδα γης, εποικίστηκε από Λάκωνες γύρω στον 6ο μ.Χ. αι., προκειμένου να προφυλαχθούν από τις Αραβικές επιδρομές.

Εκείνοι κατασκεύασαν και την πρώτη ξύλινη, κινητή γέφυρα που ένωνε τον βράχο με την ακτή, απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του κάστρου που σημαίνει «μοναδική είσοδος».

Το κάστρο γνωρίζει σημαντική άνθηση στα χρόνια του Βυζαντίου από τον 12ο ως τον 14ο αι., περίοδο κατά την οποία χτίστηκαν και οι περίφημες βυζαντινές εκκλησιές που στολίζουν το νησί.

Ο χρυσός αιώνας της πόλης

Ιδιαίτερα η περίοδος από το 1282 ως το 1341 αποκαλείται ο χρυσός αιώνας της πόλης. Το 1464 η Μονεμβασιά θα γίνει Ενετική κτήση. Το 1540 παραδίνεται στους Τούρκους και το 1690 οι Ενετοί την καταλαμβάνουν και πάλι.

Η Βενετσιάνικη ονομασία της ήταν «Napoli di Malvasia», δηλαδή Μενεξεδένια πόλη. Το 1715 οι Τούρκοι εξαγοράζουν τη Μονεμβασία από τους Ενετούς και σκοτώνουν ή αιχμαλωτίζουν όλους τους προκρίτους.

Η μεταβυζαντινή Ιστορία της Μονεμβασίας τελειώνει στις 21 Ιουλίου 1821. Τότε, οι Τούρκοι μετά από πολιορκία παραδίδουν τα κλειδιά της πόλης στον Πρίγκιπα Αλ. Κατακουζηνό.

Σήμερα, το Κάστρο της Μονεμβασιάς με τους δύο οικισμούς του, είναι τουριστικά αξιοποιημένο. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ωραιότερα αξιοθέατα της χώρας.

Αφήστε το σχόλιο σας: