Άγιος Παΐσιος: Ουρές πιστών στη Σουρωτή για την αγρυπνία – Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την κοίμησή του

Ουρές πιστών σχηματίζονται από χθες (11/07) το βράδυ στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Παΐσιου.

Οι πιστοί συρρέουν στην μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που βρίσκεται στην περιοχή της Σουρωτής, και στην οποία βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παΐσιου.

Κάθε χρόνο 11 και 12 Ιουλίου εορτάζεται η κοίμηση του Άγιου Παΐσιου.

@ekklisiaonline Ουρες για τον Αγιο Παισιο#now ♬ πρωτότυπος ήχος – Εκκλησία Online


Σήμερα 12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης). Ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ίσως από εκείνους που γύρω από το όνομά του έχει γίνει πολλή συζήτηση.

Ο Άγιος Παΐσιος ήταν Έλληνας Καππαδόκης μοναχός του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για τον μοναστικό του βίο και το έργο του. Η κατάταξή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015 και η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Ιουλίου, ημερομηνία κοιμήσεώς του. Το 2017, ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας και ήταν γιος του Προδρόμου και της Ευλογίας-Ευλαμπίας Εζνεπίδη. Είχε άλλα οκτώ αδέλφια, ενώ ο πατέρας του ήταν πρόεδρος του χωριού. Στις 7 Αυγούστου του 1924, μια εβδομάδα πριν οι Φαρασιώτες φύγουν για την Ελλάδα, βαφτίστηκε από τον ιερέα της ενορίας Αρσένιο, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε ως άγιο το 1986. Ο Αρσένιος επέμεινε και του έδωσε το δικό του όνομα «για να αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είχε πει.

Πέντε εβδομάδες μετά τη βάπτιση του μικρού τότε Αρσένιου, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1924 η οικογένεια Εζνεπίδη, λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών, μαζί με τα καραβάνια των προσφύγων, έφτασε στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου στον Πειραιά. Στη συνέχεια μετέβη στην Κέρκυρα, όπου και τακτοποιήθηκε προσωρινά στο Κάστρο, για ενάμιση χρόνο.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα και κατέληξε στην Κόνιτσα, όπου ολοκλήρωσε το δημοτικό σχολείο και πήρε το απολυτήριο του «με βαθμό οκτώ και διαγωγή εξαίρετο». Από μικρός συνεχώς είχε μαζί του ένα χαρτί, στο οποίο σημείωνε τα θαύματα του Αγίου Αρσενίου. Έδειχνε ιδιαίτερη κλίση προς τον μοναχισμό και διακαώς επιθυμούσε να μονάσει. Οι γονείς του χαριτολογώντας, του έλεγαν «βγάλε πρώτα γένια και μετά θα σε αφήσουμε».

Related posts

«Έσταξε» φαρμάκι η Κάτια Ζυγούλη για τον Σάκη Ρουβά: «Αποφάσισα συνειδητά να τον αφήσω…»

Μετά τον γάμο ήρθαν τα ευχάριστα: Σε πελάγη ευτυχίας ο Γιώργος Πατούλης με την Νάνσυ του, ανακοίνωσαν τα νέα με 1 φώτο

Ο κακός χαμός στην πίστα με τον Αντύπα: «Ανέβηκαν 500 γυναίκες πάνω στην πίστα και…»