Κι όμως δεν επηρεάζει αρνητικά την χοληστερίνη. Είναι μύθος.
Ακόμα κι αν υπάρχουν πολλοί vegan
Το να τρώτε αυγά καθημερινά μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σας και αν ανησυχείτε για τη χοληστερόλη, ξεχάστε το.
Τα αυγά περιέχουν 180-186 mg. χοληστερόλης, ενώ το συκώτι σας παράγει περίπου 1000-2000 mg. ανά ημέρα.
1. Οστά. Τα αυγά περιέχουν βιταμίνη D και ασβέστιο, που είναι η τέλεια πηγή για να ενισχύσετε τα οστά σας.
Η βιταμίνη D θα βελτιώσει επίσης την φυσική απορρόφηση ασβεστίου του σώματός σας.
2. Μύες. Η κατανάλωση αυγών είναι εξίσου σημαντική για να «χτίσετε» μυς.
Η κατανάλωση δύο αυγών μπορεί να παρέχει το σώμα σας την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με μία μερίδα κρέατος.
3. Θρεπτικά συστατικά. Τα αυγά είναι γεμάτα με μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα σας για να αναπτυχθεί.
Είναι γεμάτα με ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, Ε και Β6. .
4. Απώλεια βάρους. Δεν περιέχουν πολλές θερμίδες και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση αυγών το πρωί μπορεί να μειώσει τη ποσότητα κατανάλωσης τροφίμων καθ’ όλη την επόμενη μέρα.
1. Ποιά είναι τα συστατικά του αυγού;
Κάθε αυγό περιέχει:
6 γραμμάρια πρωτεΐνης
1 γραμμάριο υδατανθράκων
4-5 γραμμάρια λίπους (εκ των οποίων 2 γραμμάρια μονοακόρεστο, 0-5 γραμμάρια πολυακόρεστο και 1-5 γραμμάριο κορεσμένο λίπος,
213 mg χοληστερόλης
2. Πόσες θερμίδες έχει το αυγό;
Αυγό ολόκληρο, βραστό, τεμάχιο 55 γρ. 92 kcal
Αυγό ομελέτα με ελάχιστο λάδι, μερίδα 55 γρ. 98kcal
Αυγό ομελέτα με πολύ λάδι, μερίδα 55 γρ 136kcal
Βραστά αυγά: Πόσος χρόνος χρειάζεται;
Είναι τόσο απλό αλλά όχι και τόσο εύκολο τελικά. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να βράσετε ένα αυγό και να καθαρίζεται σωστά; Αν θέλετε να είναι μελάτο, το βράζετε γύρω στα 7 λεπτά ενώ αν το θέλετε καλοβρασμένο 10 λεπτά. Φυσικά, αν έχετε επιλέξει μεγάλα αυγά, θα χρειαστούν και λίγα λεπτά παραπάνω στον βρασμό τους. Πώς τα καθαρίζουμε; Ο ιδανικός τρόπος για να μην πετάξουμε το μισό αυγό στο καθάρισμα, ειδικά στα φρέσκα αυγά είναι να τα βουτήξουμε σε ένα μπολ με παγάκια ώστε να σκληρύνει το κέλυφος και να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα.
Μυστικά:
– Ένα κόλπο για να καταλάβουμε αν τα αυγά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι σε καλή κατάσταση είναι το πως στέκονται μέσα στο νερό, δηλαδή αν γεμίσουμε μία κατσαρόλα με νερό, τα αυγά που θα κάτσουν στον πάτο είναι φρέσκα ενώ εκείνα που θα παραμείνουν στην επιφάνεια είναι μπαγιάτικα.
– Σε περίπτωση που δε βράσουμε τα αυγά, αν τα σπάσουμε σε ένα πιάτο και το ασπράδι είναι αρκετά συμπαγές και δεν απλωθεί καθόλου το αυγό είναι φρέσκο, ενώ αν το ασπράδι είναι αρκετά υγρό και απλωθεί παντού, το αυγό είναι μπαγιάτικο.
– Για να μην παραβράσουμε τα αυγά, κρίνεται αναγκαίο με το που είναι έτοιμο το αυγό που βράζουμε να το βουτάμε σε κρύο νερό, για να σταματά ακαριαία ο βρασμός του.
– Όταν ρίχνουμε στην κατσαρόλα παραπάνω από ένα αυγό και τα βράζουμε, καλό είναι να έχουμε στρώσει τον πάτο της κατσαρόλας με χαρτί κουζίνας ή με μία πετσέτα για μη σπάσουν.
– Η νοστιμιά του αυγού εξαρτάται από την τροφή της κότας, για αυτό και θα ακούσετε πολλούς ανθρώπους να εκθειάζουν τα βιολογικά ή τα χωριάτικα αυγά.
Επιστημονικές πληροφορίες: Ερρικα Παπαβενετίου, γενικός – οικογενειακός ιατρός, διατροφολόγος – ομοιοπαθητικός, Μsc Προαγωγής της Υγείας
Αλλες Πληροφορίες: Γιάννης Βλαχάκης, παραγωγός και πρόεδρος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδος