Η κοινότητα των Ρομά στην Ελλάδα έχει πολλές φορές αντιμετωπίσει προκαταλήψεις και εμπόδια, όμως η ιστορία του Παναγιώτη Χαρίτου φέρνει στο φως μια διαφορετική, ελπιδοφόρα πτυχή. Ως ο πρώτος Ρομά με ακαδημαϊκή διάκριση στην Ελλάδα, ο Χαρίτος δεν αποτελεί μόνο πηγή περηφάνιας για την κοινότητά του, αλλά και ζωντανό παράδειγμα του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος όταν ξεπεράσει τα κοινωνικά στερεότυπα και εστιάσει στις δυνατότητες που προσφέρει η εκπαίδευση και η ατομική επιμονή.
Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά επισημαίνονται τα εξής:
«Ο Χαρίτος Παναγιώτης είναι απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του τμήματος κοινωνικής διοίκησης και πολιτικών επιστημών, με εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές πάνω σε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλού μεταπτυχιακού επιπέδου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης» και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις 16 Δεκεμβρίου το 2022, ορκίστηκε στο πανεπιστήμιο του Βόλου, του παιδαγωγικού τμήματος «δημοτικής εκπαίδευσης» και έγινε ο πρώτος Τσιγγάνος στην Ελλάδα που αποφοίτησε από το «πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών» έχοντας καταφέρει να αποκτήσει ακαδημαϊκή διάκριση για την ερευνητική του ικανότητα.
Και συγγραφέας ο Παναγιώτης Χαρίτος:
Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία δεν σταματάει εδώ, καθώς, πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τα 25 Τσιγγάνικα Παραμύθια.
Ο Τσιγγάνος συγγραφέας ξεκίνησε για πρώτη φόρα να παραδώσει τη Τσιγγάνικη γλώσσα σε γραπτό λόγο. Σε λίγο καιρό θα μας παρουσιάσει την έκδοση με το νέο του βιβλίο καταγραφή της Τσιγγάνικης διαλέκτου.
Η Ελληνική Πολιτεία χρειάζεται τέτοια παιδιά Ρομά πρότυπα με λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία και με σπουδές υψηλού επιπέδου επιστημονικής κατάρτισης για να μπορέσει να πετύχει η κοινωνική ένταξη τους στην κυρίαρχη κοινωνία».
Χίλια μπράβο στο παλικάρι που κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλα άτομα της φυλής του που δεν καταφέρνουν ούτε το δημοτικό να βγάλουν. Πικρή αλήθεια.