Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος: Ποιο είναι το μικρόβιο που οδήγησε στον θάνατο τον Δημήτρη Σούρα – Πως το κολλάς – Πόσο επικίνδυνο

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, που οδήγησε στον θάνατο τον Δημήτρη Σούρα, στα 72 του χρόνια, χθες, Τρίτη, το απόγευμα, είναι ένα από τα πιο γνωστά παθογόνα βακτήρια και απαντάται φυσιολογικά στη μύτη, στο δέρμα και σε άλλες βλεννογόνους περιοχές, χωρίς πάντα να προκαλεί προβλήματα.

Ωστόσο, χαρακτηρίζεται από υψηλή ανθεκτικότητα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και στις επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά δύσκολο στον έλεγχο, ενώ μπορεί να οδηγήσεις και σε διάφορες λοιμώξεις, όπως έγινε στην περίπτωση του Δημήτρη Σούρα, ο οποίος νοσηλευόταν,τις τελευταίες πέντε ημέρες, σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρή λοίμωξη που υπέστη, δεν ανταποκρινόταν στη φαρμακευτική αγωγή και τελικά έφυγε από την ζωή.

Συχνά σχετίζεται με λοιμώξεις μαλακών μορίων και δέρματος, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πιο σοβαρές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των καρδιακών βαλβίδων) και σηψαιμία (λοίμωξη του αίματος), ενώ συνδέεται με το σύνδρομο τοξικού σοκ, μια σπάνια, αλλά σοβαρή κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από πυρετό, υπόταση και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Παράγει, επίσης, τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις, με συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια και κοιλιακό πόνο. Τα πράγματα όμως γίνονται πολύ πιο δύσκολα όταν έχουμε την εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών, όπως το MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus), το οποίο είναι ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη και σε πολλά άλλα αντιβιοτικά, καθιστώντας τη θεραπεία του πιο δύσκολη.

Η επικινδυνότητα του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Μπορεί να είναι μη επικίνδυνος όταν αποικίζει το δέρμα ή τους βλεννογόνους χωρίς να προκαλεί λοίμωξη.

Γιατί ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος στοίχισε τη ζωή του

Σε άλλες περιπτώσεις, προκαλεί μέτριας σοβαρότητας δερματικές λοιμώξεις, που συνήθως θεραπεύονται εύκολα, αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος σε σοβαρές ή συστηματικές λοιμώξεις, ειδικά όταν πρόκειται για ανθεκτικά στελέχη όπως το MRSA. Οι πιο ευάλωτοι είναι όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ κρίσιμη για την πρόγνωση είναι η έγκαιρη και σωστή θεραπεία.

Η θεραπεία των λοιμώξεων από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών, ενώ τα ανθεκτικά στελέχη (MRSA) απαιτούν εξειδικευμένα φάρμακα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση για την αφαίρεση αποστημάτων ή μολυσμένων ιστών.

Η προστασία από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο απαιτεί προσεκτική υγιεινή και αποφυγή καταστάσεων που ευνοούν την έκθεση ή τη μετάδοση του βακτηρίου. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα μετά την επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες ή μετά από επισκέψεις σε νοσοκομεία. Όταν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι, η χρήση αντισηπτικού με βάση το αλκοόλ αποτελεί εναλλακτική λύση. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται το άγγιγμα του προσώπου, όπως τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, με μη καθαρά χέρια.

Για την πρόληψη από ανθεκτικά στελέχη, όπως το MRSA, είναι σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του γιατρού σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών. Η κατανάλωση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας.

Related posts

Έκτακτο τώρα για Δημήτρη Κόκκοτα – Έγινε το Θαύμα των Χριστουγέννων

Δύσκολες ώρες για την Μάρω Κοντού: Μόλις μαθεύτηκαν τα δυσάρεστα

Αννίτα Πάνια: «Γι’ αuτο έκανα παιδί με τον Νίκο Καρβέλα, υπάρχει πρόβλημα ο άνθρωπος… δεν είναι πολύ καλά!»