Ο σάλος, που έχει προκληθεί ιδιαίτερα μετά την «πειραγμένη» φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον, την ίδια στιγμή δε που υπάρχουν έντονες φήμες για την κατάσταση της υγείας της, έχει φτάσει σε παγκόσμια κλίμακα, με το Μπάκιγχαμ να αναζητά τρόπους, να αντιστρέψει την προσοχή από όλο αυτό το φιάσκο.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο βασιλιάς Κάρολος εμφανιζόταν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, φανερά ταλαιπωρημένος από τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο, με γιατρούς να τον επικρίνουν για το ότι δεν ανακοινώνει τον τύπο του καρκίνου από τον οποίο πάσχει ώστε να κινητοποιήσει το κοινό σχετικά με αυτόν.
Το πρόσωπο που μπαίνει μπροστά
Με το παλάτι να έχει χάσει εντελώς, καθώς φαίνεται, τον έλεγχο στο επικοινωνιακό κομμάτι, στο «τραπέζι» έχει πέσει η ιδέα να «επιστρατευθεί» ένα πρόσωπο που θα μπορέσει να «γυρίσει την παρτίδα»: Ο λόγος για την πριγκίπισσα Σοφία, σύζυγο του πρίγκιπα Εδουάρδου (του μικρότερου αδερφού του βασιλιά), για την οποία υπάρχει η σκέψη να αναλάβει να παρίσταται στις δημόσιες εκδηλώσεις αντί της πριγκίπισας Κάθριν. Να γίνει «η Άν της Κέιτ», ό,τι ήταν δηλαδή για τη βασίλισσα Ελισάβετ η κόρη της, πριγκίπισα Άν.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και εξειδικευμένη σε θέματα του βρετανικού θρόνου συγγραφέας, Πωλίν Μακλάραν, λέει στη βρετανική εφημερίδα Express ότι πιστεύει πως «ο βασιλιάς πιθανότατα θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στον Εδουάρδο και τη Σοφία στο μέλλον. Κι αυτό ιδιαίτερα σε συνάρτηση με το ότι η Σοφία, έχει αποδειχθεί δημοφιλής στο κοινό και βοηθά να προωθηθεί η θηλυκή πλευρά της μοναρχίας, με δεδομένο ότι υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί πολύ αρσενική, λόγω της μελλοντικής διαδοχής». Η ίδια εξηγεί ότι το τελευταίο διάστημα βλέπουμε όλο και συχνότερα τη Σοφία και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Η πριγκίπισα Σοφία θεωρείται όντως το ιδανικότερο πρόσωπο για να αντικαταστήσει την Κέιτ Μίντλετον χωρίς να την επισκιάσει.
Προερχόμενη από μεσοαστική οικογένεια (ο πατέρας της ήταν έμπορος ανταλλακτικών αυτοκινήτων, η μητέρα της νοικοκυρά και η ίδια εργαζόταν στις δημόσιες σχέσεις, μέχρι να παντρευτεί τον Εδουάρδο, το 1999), είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και συμπαθής, τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και στο παλάτι. Όχι τυχαία, η βασίλισσα Ελισάβετ τη θεωρούσε «δεύτερη κόρη» της, περνούσε πολλές ώρες μαζί της, ενώ όταν πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος, της έδωσε την τιμητική θέση της υπεύθυνης του REME, του Σώματος Βασιλικών Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών, τίτλο που κατείχε ο Φίλιππος για περισσότερο από μισό αιώνα, λόγω του πάθους του για τη μηχανολογία.
Η Σοφία έχει αναλάβει αυξημένα καθήκοντα μετά την έξοδο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν από το παλάτι, θεωρούμενη «δευτεραγωνίστρια» μετά την Κέιτ. Ιδιαίτερα εργατική, έχει έντονη φιλανθρωπική δράση, είναι επικεφαλής 70 ιδρυμάτων (κυρίως γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών και των ατόμων με αναπηρίες, όπως αυτών με προβλήματα όρασης) και εκπροσωπεί τη βασιλική οικογένεια σε περισσότερες από 200 εκδηλώσεις το χρόνο. Οι συχνές επισκέψεις σε σχολεία, πανεπιστήμια και στρατιωτικές βάσεις, της έχουν δώσει μεγάλη και θετική δημοσιότητα.