σε ηλικία 86 ετών στις ΗΠΑ ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ορκισμένος εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, αφοσιωμένος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ποιος ήταν;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο Herkul.org, ο Γκιουλέν απεβίωσε σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια, όπου νοσηλευόταν λόγω μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.
Ο Γκιουλέν κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 και ότι διαχειριζόταν ένα παράλληλο κράτος με στόχο να ελέγξει ορισμένες κυβερνητικές λειτουργίες.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην ιμάμης και σημαντική πολιτική φιγούρα στην Τουρκία, ίδρυσε το κίνημα Χιζμέτ, που σημαίνει “υπηρεσία” στα τουρκικά. Ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.
Ο Γκιουλέν ήταν κάποτε σύμμαχος του Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν το 2013 όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι υποκίνησε τις έρευνες διαφθοράς που στόχευσαν και εμπλέκονταν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και μέλη του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Γκιουλέν ήταν επικεφαλής στη λίστα των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών της Τουρκίας, κατηγορούμενος για ηγεσία τρομοκρατικής οργάνωσης. Δίδασκε μια ήπια εκδοχή του Ισλάμ που ενσωματώνει την επιστήμη, προάγει το διάλογο μεταξύ θρησκειών και υποστηρίζει την πολυκομματική δημοκρατία.
Είχε ξεκινήσει διάλογο με άλλες θρησκείες, το Βατικανό, καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις και ηγείτο του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο προωθεί τον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του τουρκικού κράτους. Θεωρείται από τους Δυτικούς ότι προάγει ένα ανεκτικό Ισλάμ που δίνει έμφαση στον αλτρουισμό, τη σκληρή δουλειά και την εκπαίδευση. Το κίνημα Γκιουλέν έχει ιδρύσει εκατοντάδες σχολεία στην Τουρκία και διεθνώς, ενώ στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για διείσδυση και σημαντική επιρροή εντός της τουρκικής αστυνομίας.
Το κίνημα του Γκιουλέν περιγράφεται ως «μετριοπαθές Ισλάμ». Ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του αξιοποιούν τις δομές της αγοράς και της τεχνολογίας, ενώ είναι ενεργοί χρήστες των social media, των ψηφιακών τεχνολογιών και των δημοσίων σχέσεων. Στην Τουρκία, το κίνημα διατηρεί αποστάσεις από τα παραδοσιακά ισλαμικά πολιτικά κόμματα