EKTAKTO: Σε συναγερμό πασίγνωστο μεγάλο νησί της Ελλάδας – Γέμισε παντού νεκρά ψαρια, απόκοσμες εικόνες και σκηνές αποκάλυψης

Νεκρά ψάρια, της οικογένειας «Epinephelidae» – δηλαδή ροφούς, στήρες και σφυρίδες, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με την Ιογενή Εγκεφαλοπάθεια, έχουν κατακλύσει τις παραλίες πολλών νησιών της Ελλάδας.

Ειδικότερα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, έχει καταγραφεί ανησυχητική αύξηση στη θνησιμότητα των εν λόγω ψαριών, με μεγάλο αριθμό να εκβράζονται στις ακτές και να παρατηρούνται ετοιμοθάνατα ψάρια στην επιφάνεια της θάλασσας.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε παραλίες στην Κρήτη, κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, αλλά και νησιά των Κυκλάδων, όπως η Τήνος, η Σύρος και η Άνδρος.

Σε παραλία της Άνδρου, βίντεο κατέγραψε σχεδόν δέκα μεγάλους ροφούς σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, προχθές, Σάββατο, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.


Πριν λίγες ημέρες, ψαράς από την Ανατολική Κρήτη βρήκε νεκρά ψάρια, άλλα στην επιφάνεια και άλλα στον πάτο της θάλασσας, σε προχωρημένη σήψη, αλλά και ορισμένα μισοπεθαμένα. Ένα από αυτά, μάλιστα, είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία.

Περιβαλλοντική καταστροφή από τα νεκρά ψάρια
Η Ιογενής Εγκεφαλοπάθεια, αν και δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, θέτει σοβαρά ζητήματα για την αλιεία, το περιβάλλον και την οικονομία.

Σύμφωνα με το boatfishing.gr, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας και τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη Σητεία για την Ιογενή Εγκεφαλοπάθεια, η οποία θεωρείται η αιτία της αυξημένης θνησιμότητας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, με συμμετοχή ερευνητών, βιολόγων, στελεχών του Λιμενικού Σώματος και εκπροσώπων των επαγγελματιών και των ερασιτεχνών αλιέων.

Ο Δρ. Παντελής Καθάριος (ΕΛΚΕΘΕ) υπογράμμισε ότι “ο ιός προσβάλλει αποκλειστικά τα ψάρια και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα νεκρά ψάρια που εκβράζονται στις ακτές δεν πρέπει να καταναλώνονται”.

Η Δρ. Νότα Περιστεράκη (Βιολόγος – Ιχθυολόγος) ζήτησε συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων για τη συστηματική αποτύπωση του φαινομένου, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Η Ελένη Ψόχιου (Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας Λασιθίου) εξήρε την πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Σητείας, σημειώνοντας την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι επαγγελματίες αλιείς, μέσω του προέδρου τους Δημήτρη Τσιριγώτη, εξέφρασαν έντονη ανησυχία, καθώς η συνεχής επιδείνωση του φαινομένου απειλεί άμεσα την επιβίωσή τους. Οι αλιείς παρατηρούν το υδάτινο στοιχείο να αλλάζει δραματικά, γεγονός που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση σημαντική, δεδομένου ότι η Σητεία εξαρτάται από το υδάτινο στοιχείο και τόνισε την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σητείας Μανώλης Αιλαμάκης, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης και δράσης για την άμεση και ορθολογική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Related posts

Ουρά οι άντρες για την Ελληνίδα υπερκαλλονή – Ανέβασε νέες φωτογραφίες και είναι πιο πανέμορφη από ποτέ

«Δε κατάλαβα. Δηλαδή σε χαλάει; – Έκανες λάθος»: Της κακομοίρας πριν λίγο με Δέσποινα Βανδή και Βασίλη Μπισμπίκη

Κόνι Μεταξά: Μέσα στα κλάματα και με κόκκινα μάτια – «Άφαντος» ο Καπότσης