Γιάννης Μόρτζος: Η συνεργασία με τον Κουν, οι σπουδαίοι ρόλοι, το θαύμα που βίωσε & η γυναίκα βράχος στο πλευρό του

Ο Γιάννης Μόρτζος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού θεάτρου και ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές του θεάτρου Τέχνης. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με καρδιολογικά προβλήματα. Η είδηση της απώλειάς του έγινε γνωστή από το Σπίτι του Ηθοποιού.

Ο σπουδαίος μαθητής του Κάρολου Κουν και ο εμβληματικός Χατζημανουήλ

Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε το 1940 λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Σάμο. Όταν πια ενηλικιώθηκε απόφασισε να έρθει στην Αθήνα, έχοντας αποφασίσει να ασχοληθεί με το θέατρο, μαγεμένος από έναν περιοδεύοντα θίασο που είχε δώσει μία παράσταση στο νησί. Ένας φίλος του θα τον οδηγήσει στο υπόγειο του θεάτρου Τέχνης και η γνωριμία με τον δάσκαλο Κάρολο Κουν, υπήρξε καθοριστική και καρμική.

Μαζί με τον Γιώργο Αρμένη, τον Μίμη Κουγιουμτζή, τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο και άλλους μαθητές του Κουν, υπήρξαν από τα ιδρυτικά στελέχη του θεάτρου Τέχνης, το οποίο υπηρέτησε για σχεδόν 2 δεκατίες. Σε αυτά τα 20 χρόνια, ταυτίστηκε όχι μόνο με την αξιόλογη πορεία του θεάτρου, αλλά και με πολύ σημαντικούς ρόλους από το κλασσικό ρεπερτόριο.

Η ενασχόλησή του με την πολιτική και η γνωριμία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου θα τον φέρει σε ρήξη με το θέατρο από το οποίο και θα αποχωρήσει για να κατέβει ως υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. Πολύ συχνά, ακόμη και τους τελευταίους μήνες, εξέφραζε ανοιχτά τις απόψεις του για την πολιτική.

Απελευθερωμένος πια και από τον δεσμευτικό όρο του θεάτρου Τέχνης που απαγόρευε στους ηθοποιούς του να εργάζονται και στην τηλεόραση, το 1984 θα είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς «Χατζημανουήλ» μίας από τις μεγαλύτερες παραγωγές στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης. Στη συνέχεια θα δουλέψει στο ελεύθερο θέατρο χτίζοντας αυτή τη μοναδική καριέρα που μετρούσε σχεδόν 60 χρόνια.

Ο Γιάννης Μόρτζος είχε μιλήσει σε συνέντευξή στο παρελθόν και για την στενή φιλία με τον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας και αποκαλύπτοντας αρκετά: «Μου λείπει πολύ ο Ανδρέας. Και δεν το λέω γιατί ήταν φίλος μου και είχαμε περάσει καλά, αλλά γιατί είχε μεγάλο όραμα. Μπορεί να μην τα κατάφερε στον βαθμό που το ήθελε, όμως έκανε σημαντικά πράγματα. Επί Ανδρέα καταργήθηκαν τα περίφημα πιστοποιητικά των κοινωνικών φρονημάτων και τελείωσαν τα φακελώματα. Εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα με τον Ανδρέα, ήταν στα προσωπικά του, του άρεσαν οι γυναίκες».

Ο ηθοποιός ήταν παντρεμένος για 27 χρόνια με την επίσης ηθοποιό Γιούλη Ζήκου.

Related posts

Από την ίδια αιτία πέθαναν Κώστας Χαρδαβέλλας και Γιώργος Δασκαλάκης! Κατάφεραν να νικήσουν τον καρκίνο στους λεμφαδένες αλλά…: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

Αποκάλuψη βoμβα από Τριανταφυλλόπουλο: «Έχω εκνευριστεί, ο Χαρδαβέλλας ενώ ήταν καλά πήγε και έκανε πολλά eμβoλια…»

Άγιος Έρωτας: Ο Χάρης κρύβει το πτώμα του Βλάση